Voorsprong op andere studenten als je (verder) gaat studeren
Tijdens een tussenjaar kun je je batterij weer opladen, volwassener worden, wat duidelijkheid scheppen in je leven en waardevolle ervaringen opdoen. Het klinkt als een kluitje clichés, maar neem maar van ons aan dat het van grote waarde kan zijn.
Of je nu besluit te reizen, vrijwilligerswerk te doen of een baan te zoeken voor je tussenjaar: het helpt je om als persoon te groeien. Hallo nieuwe skills en levenservaring. In een tussenjaar leer je mogelijk meer dan tijdens een jaar in een klaslokaal. Bijvoorbeeld als je besluit naar het buitenland te verkassen: ineens ben je op jezelf aangewezen en woon je zelfstandig. Een betere voorbereiding op de uni is er niet.
Je kunt sparen
Studeren is niet goedkoop. Door een jaartje te werken creëer je een kleine buffer op je spaarrekening. Als je meer wilt kunnen betalen dan alleen de huur van je studentenkamer en de noodzakelijke kosten, is die buffer geen overbodige luxe.
Een streepje voor op de banenmarkt
Dat vrijwilligerswerk of een stage (in het buitenland) goed staat op je cv is vanzelfsprekend. Daarnaast geeft het je ook duidelijkheid of dit wel de richting is waarin je verder wilt. Een goede test dus. Vrijwilligerswerk en stages zijn een mooie manier om naar rooskleurige carrièreperspectieven toe te werken én je ontmoet er ook gelijkgestemden. En dat is weer goed voor je netwerk.
Beter weten wat je wilt
Veel scholieren hebben na de middelbare geen idee wat ze moeten gaan studeren. Hetzelfde geldt voor afgestudeerde bachelor-studenten. Helemaal niet erg! Dat is ook precies waar een tussenjaar goed voor kan zijn. Werk een aantal uur bij het koffiezaakje om de hoek, ga aan de slag als postbode, doe iets waar je nooit aan dacht! Doordat je een nieuw baantje uittest kom je misschien je verborgen talent tegen, of iets waar je gewoon ontzettend blij van wordt. Er zijn ook heel veel bedrijven waar je een maatschappelijke stage kan lopen, check bijvoorbeeld doemeemetmdt.nl!