Wat jij moet regelen als je op kamers gaat!

12 augustus 2024 Leestijd: 5 minuten

Yes! Je gaat eindelijk het huis uit! Klaar voor je eigen avontuur op kamers? Geweldig! Maar wat moet je allemaal regelen als je op kamers gaat? Geen paniek, we hebben alle belangrijke zaken voor je op een rij gezet. Van administratief gedoe zoals inschrijven bij een nieuwe gemeente tot het aanpassen van je adres bij al die abonnementen waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. Deze blog helpt je door de chaos heen! 

SUSA Fotografie 02144

Adres wijzigen en inschrijven bij de gemeente

Hospitatie overleefd en je hebt eindelijk je droomkamer bemachtigd! Nu is het tijd om officieel te verhuizen. Een nieuw stekkie, betekent een nieuw adres. Dus vergeet niet om je adreswijziging door te geven aan verschillende instanties. Denk aan je bank, verzekering, huisarts, apotheek en abonnementen zoals je sportschool of streamingdiensten. Daarnaast moet je je inschrijven bij de gemeente waar je gaat wonen, indien dit kan. Dit doe je bij de afdeling Burgerzaken van je nieuwe gemeente. Hierdoor kom je officieel in het systeem te staan en krijg je belangrijke post, zoals stempassen, op je nieuwe adres. 

Exclusief of inclusief?

Zodra je je kamer hebt gevonden, is het belangrijk om te checken of je huurprijs inclusief of exclusief voorzieningen is. Als je huur exclusief gas, water en elektriciteit is, betekent dit dat je deze kosten zelf moet regelen en betalen. Kijk goed in je huurcontract om te zien wat wel en niet is inbegrepen. Betaal je exclusief huur? Dan komen er dus extra kosten bij voor deze voorzieningen. Vergelijk eerst de verschillende aanbieders om de beste deal te vinden. En vergeet niet om ook je internet en eventueel televisieabonnement te regelen of te vragen aan je nieuwe huisgenoten of dat al voor je is gefikst. Zo kom je niet voor financiële verrassingen te staan en weet je precies wat je daadwerkelijk maandelijks gaat betalen.  

Maak je huur nog een tikkie goedkoper!

Sommige kamers komen in aanraking voor huurtoeslag. Om huurtoeslag te krijgen, moet je kamer wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je moet een zelfstandige woonruimte huren, zoals een studio, appartement of kamer, met een eigen voordeur, keuken en toilet. Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid om de kosten van je huur te verlagen. De hoogte van de huurtoeslag hangt af van je huurprijs, inkomen en leeftijd. Je kunt huurtoeslag aanvragen via de website van de Belastingdienst. Met huurtoeslag kan je kamer een stuk betaalbaarder worden, zodat jij geld overhoudt voor de belangrijkste zaken!  

Een fijn verjaardagscadeau als je 18 wordt

Ben je ouder dan 18 jaar? Dan heb je recht op zorgtoeslag! Dit is een maandelijkse bijdrage van de overheid om de kosten van je zorgverzekering te dekken. Zelfs als je ouders de premie van de zorgverzekering voor je betalen, kun je zorgtoeslag aanvragen. Om recht te houden op zorgtoeslag mag je jaarlijks niet meer dan €31.998 verdienen. De aanvraag doe je eenvoudig via de website van de Belastingdienst. Dit extraatje kan je net dat beetje financiële ruimte geven om je zorgeloos op je studie en studentenleven te richten.

Verzekeringen afsluiten

Je denkt er misschien niet direct aan, maar verzekeringen zijn ook belangrijk als je op kamers gaat. Stel je voor: na een avondje uit vergeet een van je huisgenoten de deur op slot te doen of laat een raam openstaan. In een studentenhuis, waar in bijna elke kamer een dikke MacBook te vinden is, zijn inbrekers er als de kippen bij. Een inboedelverzekering is dan super handig, want die dekt de kosten als je spullen beschadigd raken of gestolen worden. Daarnaast kun je ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Die is verstandig voor het geval je per ongeluk schade veroorzaakt aan de woning of de spullen van je huisgenoten. Zo voorkom je dat je onverwacht voor hoge kosten komt te staan. Andere verzekeringen die handig kunnen zijn voor studenten zijn een zorgverzekering, reisverzekering en fietsverzekering, zeker als je dagelijks door je nieuwe stad fietst. Met deze verzekeringen ben je goed voorbereid op onverwachte situaties en kun je zorgeloos genieten van je studententijd. 

Budgetteren en financiën

Nu je op jezelf gaat wonen, krijg je ook te maken met meer kosten. Wist je dat een student gemiddeld 1318 euro per maand uitgeeft? Het is daarom handig om een budget te maken zodat je precies weet wat je inkomsten en uitgaven zijn. Denk hierbij aan je huur, boodschappen, verzekeringen, studieboeken en andere vaste lasten. Door je financiën goed in de gaten te houden, voorkom je dat je aan het eind van de maand krap bij kas zit. Maak een overzicht in excel om je uitgaven bij te houden en inzicht te krijgen in je financiële situatie. Geen held in excel? Gebruik dan een app, zoals de Buddy app. Hiermee kun je gemakkelijk budgetten maken, zodat je genoeg geld overhoudt om volop van het studentenleven te kunnen genieten. 

 

Ben je enthousiast over je aanstaande avontuur op kamers, maar zou je wat extra geld kunnen gebruiken om je nieuwe plekje helemaal jouw stijl te maken? Ontdek dan nu de leuke bijbanen op onze website!