Een tussenjaar: de voordelen en nadelen

19 maart 2025 Leestijd: 4 minuten

Het einde van het schooljaar is al bijna in zicht. Misschien rond je dit jaar je middelbare school af en ga je bijna studeren, of ga je naar het volgende studiejaar, of ben je bijna afgestudeerd… Weet je nog niet wat je ‘wilt worden’? Dan kan een tussenjaar dé oplossing zijn! Een tussenjaar (ook wel gap year genoemd) wordt vaak ingelast tussen de middelbare school en een vervolgopleiding, na het propedeusejaar óf nadat de bachelor is afgerond. Maar eigenlijk kan je wanneer je wilt een tussenjaar doen. Zo geef je jezelf even een break van real life om te onderzoeken waar je heen wil met je leven. Benieuwd hoe en wat? Check hier of een tussenjaar misschien iets voor jou is! 

SUSA Fotografie 2022 36 (2) (1)

De voordelen van een tussenjaar

  • Waarom een tussenjaar? 

    Er zijn meerdere redenen om voor een gap year te kiezen: omdat je onzeker bent over welke studie bij je past, omdat je wilt reizen, omdat je je spaarpot wilt spekken, omdat je in het buitenland wilt studeren, omdat je stage wilt lopen, omdat je vrijwilligerswerk wilt doen of simpelweg omdat je dingen wilt ondernemen waar je tijdens een studie geen tijd voor hebt. En er zijn er vast nog veel meer. Soms heb je ook geen specifieke reden en voelt het gewoon goed: ook dat mag! 

  • Rondreizen en opgroeien 

    Tijdens een tussenjaar kun je je batterij weer opladen, volwassener worden, wat duidelijkheid scheppen in je leven en waardevolle ervaringen opdoen. Het klinkt als een handjevol clichés, maar neem maar van ons aan dat het van grote waarde kan zijn. 

    Of je nu besluit te reizen, vrijwilligerswerk te doen of een baan te zoeken voor je tussenjaar: het helpt je om als persoon te groeien. Neem eens een kijkje op Worldpackers, een populaire app voor reizigers die vrijwilligerswerk of wat anders willen doen tegen gratis verblijf en voedsel! Verder zou je nog op facebookgroepen kunnen rondneuzen of simpelweg je eigen vrienden en fam vragen voor connecties! Probeer het eens uit, een ticket naar huis kan je altijd nog boeken en een betere voorbereiding op het studentenleven (en het leven überhaupt) is er bijna niet. 

  • Je spaarrekening spekken 

    Studeren is niet goedkoop. Door een jaar te werken, creëer je een kleine buffer op je spaarrekening. Als je meer wilt kunnen betalen dan alleen de huur van je studentenkamer en de noodzakelijke kosten, is die buffer geen overbodige luxe. Je zou natuurlijk ook half werken en half reizen kunnen doen, zo heb je de best of both worlds! 

  • Een streepje voor op de banenmarkt 

    Dat vrijwilligerswerk of een stage (in het buitenland) goed staat op je cv is vanzelfsprekend. Daarnaast geeft het je ook duidelijkheid of dit wel de richting is waarin je verder wilt. Een goede test dus. Vrijwilligerswerk en stages zijn een mooie manier om naar rooskleurige carrièreperspectieven toe te werken én je ontmoet er ook gelijkgestemden. En dat is dan weer goed voor je netwerk. 

     

De nadelen van een tussenjaar

  • Studieritme herpakken 

    Een tussenjaar klinkt als een droom, maar er zijn ook een paar punten om over na te denken. Niet iedereen komt na een jaar makkelijk weer in het studieritme. Hoe langer je wegblijft, hoe moeilijker het kan zijn om weer in de schoolbanken te kruipen. Zeker als je gewend raakt aan de vrijheid en zelfstandigheid van een tussenjaar, kan de overgang naar vaste roosters, tentamens en deadlines flink tegenvallen. 

  • Kostenplaatje 

    Daarnaast kan een tussenjaar financieel tegenvallen. Als je niet slim plant, kun je aan het eind van je tussenjaar zonder geld én zonder duidelijk plan zitten. Vooral als je besluit te reizen, kunnen de kosten snel oplopen. Denk aan vliegtickets, verblijf en dagelijkse uitgaven. Zonder goed budget en strategie kan je droomjaar eindigen in stress en geldzorgen. 

  • Kom met een plan wat je wil doen 

    Ook is er altijd de kans dat een ‘jaar van zelfontplooiing’ verandert in een jaar van eindeloos Netflixen op de bank.  Zonder duidelijke doelen of planning loop je het risico dat je tussenjaar minder productief wordt dan je had gehoopt. Voor je het weet, is het jaar voorbij en heb je niet de ervaringen opgedaan die je voor ogen had. 

  • Achterstand 

    Tot slot kan een tussenjaar je sociale kring beïnvloeden. Terwijl jij op reis bent of werkt, gaan je vrienden misschien al wel studeren.  Dit kan ervoor zorgen dat je je na je tussenjaar wat achterloopt of dat je moeite hebt om weer aansluiting te vinden bij een nieuwe vriendengroep. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden. 

Wil je alvast een buffer opbouwen voor je tussenjaar of ben je van plan om tijdens je reis wat bij te verdienen? Met een flexibele bijbaan via SUSA werk je wanneer het jou uitkomt en verdien je goed bij, zonder dat het je vrijheid beperkt. Zo kun je zorgeloos sparen voor je reis, studie of andere plannen. Klaar om slim te werken én te genieten van je tussenjaar? Solliciteer nu en bekijk de vacatures bij SUSA!