6 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek op afstand!

3 mei 2021 Leestijd: 4 minuten

Tegenwoordig gaan veel gesprekken op afstand. Grote kans dus dat jouw volgende sollicitatie via de telefoon of via Skype gaat zijn. Ondanks dat dit best chill is (lekker in je eigen omgeving en zonder reistijd), is het nog steeds belangrijk dat je goed voorbereid bent. Daarom geven we je hierbij een aantal tips voor een succesvol sollicitatiegesprek op afstand!

SUSA Fotografie 02622

1. Zorg ervoor dat je goed bereikbaar bent

Niets is onprofessioneler dan te laat komen, ook op afstand. Let er daarom op dat je telefoon goed is opgeladen en dat deze niet op stil staat. Ga je videobellen? Controleer dan van tevoren of je wifi werkt en of je camera en microfoon het doen!

2. Maak een goede eerste indruk

Wat je precies draagt en hoe je ruikt is misschien minder belangrijk bij een sollicitatie op afstand, maar laat je niet verleiden tot een horizontaal gesprek in je joggingbroek op bed. Natuurlijk hoef je niet in vol ornaat aan de telefoon of achter je webcam te zitten, maar trek wel iets aan wat je ook bij een sollicitatie op locatie zou dragen. Zo neem je het serieuzer en voel je je zelfverzekerder en geschikter voor de functie. En ja, dat kun je via de telefoon horen. Net als een glimlach trouwens!

3. Lees je in over het bedrijf

Laat tijdens je sollicitatie zien dat je je hebt verdiept in de organisatie. Check bijvoorbeeld of ze laatst in het nieuws zijn geweest, wat zij over zichzelf schrijven op hun website en hoe hun social mediakanalen eruit zien. Als je deze informatie ook nog eens weet te koppelen aan waarom de organisatie jou zo trekt, dan scoor je gegarandeerd punten! Weet je al met wie je sollicitatiegesprek gaat zijn? Check dan of je diegene kunt vinden op LinkedIn en verdiep je alvast in wie er straks aan de andere kant van de lijn zit.

4. Bereid je gesprek goed voor

Een telefonisch sollicitatiegesprek is qua inhoud niet anders dan eentje in het echt. Bereid je daarom sowieso voor op de volgende vragen:

Waarom spreekt deze functie jou aan?
“Lekker uurloon en dicht bij huis” is niet wat een recruiter wil horen. Wat vind jij nou in deze functie of organisatie, wat je niet ergens anders vindt? Heb jij bijvoorbeeld dezelfde normen en waarden of wil jij ook graag mensen op een bepaalde manier helpen? Het is mooi zijn als je een overeenkomst kunt vinden tussen jou en het bedrijf.

Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
“Goed in basketbal, maar geen kei in koken” is natuurlijk niet zo relevant voor je toekomstige werkgever. Laat zien dat je kwaliteiten hebt die ze zoeken. Staat er bijvoorbeeld in de vacaturetekst dat je klantvriendelijk moet zijn? Geef dan een voorbeeld waarin duidelijk wordt dat jij zo bent. Ga daarnaast op zoek naar het goede in het niet-zo-goede en laat zien dat je ook op jezelf kunt reflecteren. Geef een positieve draai aan een negatieve eigenschap. Het gaat erom dat je een brug creëert van waar je nu bent naar waar je zou willen zijn, én waar je werkgever om vraagt.

5. Wees professioneel

Oké, deze is misschien voor de hand liggend, maar laat je informele taalgebruik achterwege. Een recruiter wil natuurlijk weten of jij op een professionele manier een visitekaartje van het bedrijf kunt zijn. Het helpt om vooraf te bedenken welke stopwoordjes in je systeem zitten en hoe je ervoor zorgt dat je niet achter elke zin snap je, toch, man of weetjewel plakt. Het klinkt misschien onschuldig, maar probeer verkleinwoorden te vermijden. Je bent namelijk in gesprek over een bijbaan, niet over een bijbaantje. Een verkleining kan opgevat worden alsof je het allemaal niet zo serieus neemt.

En nu we het toch over je stem hebben: praat langzaam en duidelijk.

6. Laat je enthousiasme zien!

Natuurlijk hoef je niet te gaan schreeuwen of het bedrijfslogo op je shirt te plakken, maar wees energiek en kom enthousiast over. Geef aan dat je de functie een hele mooie kans vindt en bedank de recruiter voor het gesprek. Door aanvullende vragen te stellen over de functie of het bedrijf, kom je geïnteresseerd over en scoor je punten.

Tijdens een telefoongesprek helpt het vaak al om te staan. Ben je aan het videobellen? Probeer dan een actieve houding aan te nemen.


Met deze tips in je achterhoofd rest je nog maar één ding: die ideale bijbaan vinden! Check daarvoor de vacatures op onze website. Hopelijk spreken we je snel!