Belastingaangifte als student: cashen of betalen?

21 maart 2022 Leestijd: 4 minuten

Vanaf 1 maart kan je weer jouw belastingaangifte doen over het voorgaande jaar. Niet de meest leuke activiteit, maar ga er toch even voor zitten! De kans is namelijk groot dat je recht hebt op belastingteruggave, wanneer je bijvoorbeeld een bijbaan of stage hebt. Omdat de Belastingdienst het natuurlijk niet leuker of makkelijker kan maken voor studenten, doen wij dat wel in deze blog. Hallo gratis geld (hopen we dan, misschien moet je terugbetalen… sorry!)!

Belastingdienst

Belastingaangifte klinkt misschien eng en lijkt op het eerste gezicht ook als een gigantische klus. Zeker als er vragen worden gesteld waarvan je het antwoord niet weet. Want wat weet jij nou over hypotheekrenteaftrek en pensioenfondsbeleggingen? Maar het is gelukkig helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. Het meeste is al ingevuld dus het kost je hooguit een kwartier om de rest te controleren. Lang leve de automatisering!

Hoe doe je belastingaangifte?

Heb je een bijbaan naast je studie of loop je stage? Dan ben je vaak in loondienst, wat betekent dat er belasting wordt ingehouden op je loon. Deze belasting kun je vervolgens aan het einde van het jaar terugkrijgen door aangifte te doen. Hiervoor is een snelle en makkelijke manier, namelijk via Mijn Belastingdienst. Je logt in met je DigiD-app, waarna de Belastingdienst direct jouw loongegevens ophaalt. Deze gegevens zijn al bekend bij de Belastingdienst en daardoor staat dit al ingevuld. Het is jouw taak om deze gegevens te controleren en waar nodig aan te vullen. 

Hoe zit het met huisgenoten?

Grote kans dat je momenteel in een studentenhuis woont. En hoeveel je ze misschien ook als familieleden ziet, je hoeft ze niet te benoemen bij het doen van belastingaangifte.

Huisgenoot

De Belastingdienst vraagt dit namelijk om erachter te komen of jij en je huisgenoot fiscaal partners zijn. Dit zijn jullie pas als jullie een samenlevingscontract hebben, een kind hebben of allebei eigenaar zijn van het huis waarin jullie wonen. Woon je dus met meerderen in een studentenhuis of woon je samen met je partner zonder dat jullie iets hebben vastgelegd? Dan kan je dus gewoon ‘Nee’ aanvinken. Woon je nog bij je ouders en ben je 27 jaar of ouder? Dan ben je waarschijnlijk wel fiscale partners voor de Belastingdienst. Maar dat moet je dan even aan je ouders zelf vragen. Hier lees je meer over fiscaal partnerschap.

Studiekosten

Voorheen waren je gemaakte studiekosten aftrekbaar. Denk aan een studielaptop, boeken of speciale kleding: you name it. Voor studenten was dit ideaal en hier werd dan ook veel gebruik van gemaakt. Sinds de afschaffing van de basisbeurs, is deze post helaas ook verdwenen. Teveel studenten zouden dan namelijk in aanmerking komen voor belastingaftrek en daardoor zou het Rijk veel geld mislopen… Laat je dus niet misleiden door deze vraag:

Geleend geld bij DUO is volgens de Belastingdienst namelijk ook gewoon een vorm van studiefinanciering. Twijfel je? Check dan de linkjes Aftrekbare studiekosten en Niet-aftrekbare studiekosten

Cashen of betalen?

Er zijn twee uitkomsten na het invullen van je Belastingaangifte: huilen of juichen. Blijkt dat je over de inkomsten van je bijbaan en je stage te veel belasting hebt betaald? Dan heb je geluk! Je ziet na het invullen meteen hoeveel je terug krijgt. Bedragen lager dan €16,- betaalt de Belastingdienst niet eens uit, dus je kan er vanuit gaan dat je in ieder geval minstens 6 biertjes terug krijgt. Dat maakt dat kwartiertje van je tijd ineens heel waardevol. Proost!

Heb je te weinig belasting betaald omdat je bijvoorbeeld meer hebt gewerkt dan je begin 2020 had verwacht? Dan kan het zijn dat je geld moet terugbetalen aan de Belastingdienst. Balen, maar het is niet anders. Denk je nou echt dat het niet klopt? Bel dan de Belastingdienst en zij helpen je met je vraag.

Laatste tips

  • Aangifte kan vanaf 1 maart en moet voor 1 mei 2022 zijn ingevuld. Haal je deze deadline niet? Dan kun je hiervoor uitstel aanvragen via de BelastingTelefoon (0800-0543) of via het uitstelformulier op de website van de Belastingdienst. De deadline wordt dan verschoven naar 1 september. Het geld wat je terugkrijgt, krijg je dan wel pas later.
  • Als je je aangifte voor 1 april doet, krijg je nog voor 1 juli bericht en je eventuele teruggave eerder gestort.
  • Je kunt nog tot vijf jaar geleden aangifte doen. Dus ben je bijvoorbeeld drie jaar geleden vergeten aangifte te doen, dan kun je dit nu nog doen.
  • Hoeveel belasting je werkgever inhoudt, is afhankelijk van hoeveel jij verwacht te werken en te verdienen dat jaar. Weet je bijvoorbeeld nu al dat je fulltime gaat werken na de zomer? Check dan met je werkgever of er iets moet veranderen in je loonheffing.
  • Heb je stage gelopen en daarvoor stagevergoeding gekregen? Dan kan het zijn dat je te veel loonheffing hebt betaald en dit terug kunt krijgen. Je stagevergoeding telt namelijk mee als inkomsten.