De nieuwe rentepercentages op je studieschuld per 2025

15 oktober 2024 Leestijd: 2 minuten

Jarenlang konden studenten zorgeloos lenen bij Ome DUO met een rente van nul procent, maar die tijd is helaas voorbij. Het rentepercentage op studieleningen is de afgelopen jaren gestegen en zal in 2025 voor veel oud-studenten ook omhooggaan. Wat betekent dit voor jouw maandlasten? Lees snel verder! 

Dit Betekenen De Nieuwe Rentepercentages Op Je Studieschuld Voor Jou

Hoeveel stijgt de studieschuldrente?

Doordat oud-studenten elke vijf jaar een nieuw rentepercentage krijgen, afhankelijk van het jaar waarin ze zijn afgestudeerd, zullen er vanaf 2025 voor een grote groep oud-studenten weer nieuwe rentepercentages gelden. 

 

Voor hbo- en wo-studenten die onder het nieuwe stelsel vallen en hun schuld in 35 jaar aflossen, is de rente vastgesteld op 2,21%. Dit is een daling ten opzichte van het vastgestelde rentepercentage van vorig jaar, dat was namelijk 2,95%. Maar voor mbo-studenten en studenten onder het oude stelsel, die 35 jaar hebben om af te lossen, is de rente vastgesteld op 2,57%. Dit is een stijging ten opzichte van het vastgestelde rentepercentage van vorig jaar, dat was namelijk 2,56%. 

Waarom is het rentepercentage verhoogd?

Jaarlijks wordt de hoogte van de studieschuldrente vastgesteld. Deze rente is wettelijk verbonden aan de rente op vijfjarige staatsobligaties. Een staatsobligatie is een soort schuld gebaseerde belegging, waarbij er geld aan de overheid geleend wordt tegen een overeengekomen rentetarief. Doordat de inflatie de afgelopen jaren onwijs is gestegen, is de rente op deze vijfjarige staatsobligaties ook gestegen. 

Geldt deze verhoging voor mij?

Als je momenteel studiefinanciering ontvangt, wordt er elk jaar een nieuw rentepercentage vastgesteld. Het nieuwe percentage dat ingaat op 1 januari 2025, geldt dat hele jaar dan ook voor jou. Als je oud-student bent, wordt de rente voor een periode van vijf jaar vastgezet. Check in Mijn DUO wanneer jouw rentevaste periode afloopt, zodat je weet of de nieuwe rente voor jou van toepassing is. 

Meer overzicht nodig?

Wil je weten wat deze veranderingen precies betekenen voor jouw maandlasten en hoeveel rente je op het moment moet betalen? Check het met de tool van Studieschuldmeester, waar je precies kunt zien wat je nieuwe maandlasten worden met de hogere rente. 

 

Kan je wel wat extra knaken gebruiken om die rente op je studieschuld te tackelen? Check dan snel onze bijbanen, zodat jij straks met wat minder stress je studieschuld kunt aflossen! 

Oneens?

Ben jij het nou oneens met deze stijging en überhaupt de nieuwe regelingen omtrent onderwijs en studenten? Check dan hier meer over het protest van de Landelijke Studentenvakbond op 18 oktober!