Geen introductieweken? Zo bereid je je voor op de mooiste tijd van je leven

4 mei 2020 Leestijd: 4 minuten

Helaas kunnen door de maatregelen van het coronavirus de introductieweken komend collegejaar niet in hun ‘normale’ vorm doorgaan. Ondanks dat dit een week langer vakantie betekent, is het natuurlijk vooral heel erg balen. Om er toch voor te zorgen dat je goed voorbereid aan je nieuwe studie en studentenleven begint, verzamelden wij de beste tips en tricks uit de introductieweken. Naast het feit dat je bij introductieweken namelijk veel nieuwe mensen leert kennen, is het ook de plek waar je veel tips krijgt over praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van een kamer, het kopen van boeken en het aanschaffen van een goede laptop. Ook het goed combineren van je studie met een sociaal leven en een bijbaan is een belangrijk punt dat aan de orde komt. 

Jongeren met elkaar in gesprek

First things first

Om goed voorbereid je studententijd in te gaan, is het vooral belangrijk om tijdig te beginnen met het zoeken naar een kamer. Wellicht zijn er studenten die vanwege de woonplaats van hun ouders niet meteen op kamers hoeven, maar voor de meeste aankomende studenten is een eigen kamer toch wel essentieel. Het vinden van een kamer is echter niet 1,2,3 gepiept. Soms vergt dit de nodige hospiteeravondjes en treinretourtjes. Dus: begin op tijd. Informeer bekenden dat je opzoek bent naar een kamer, meld je aan op Kamernet of dergelijke websites en wordt lid van Facebookgroepen voor kamers.

Studeren is niet niks

Wellicht heb je het om je heen al wel vaak gehoord: studeren is niet alleen maar leuk en gezellig. Feestjes, huisavonden en dergelijke maken je studententijd erg leuk, maar kunnen ook lastig te combineren zijn met studeren. Probeer daarom vanaf het begin van het schooljaar alles goed bij te houden. Als je aan het eind van het blok nog moet beginnen met lezen maak je het jezelf namelijk wel erg moeilijk. Kortom: onderschat het niet!

Wat koop je wel en wat koop je niet?

Als je begint aan je studie moet je ook nadenken over het kopen van materialen, zoals boeken en schriften. Voordat je eerste les of college begint, krijg je vaak een lijst met boeken die je moet bestellen. Dit kan veel kosten, een goede tip is om te kijken of je de boeken tweedehands kan kopen. Denk aan Marktplaats of Bol.com waar je naast nieuwe ook tweedehands boeken kunt bestellen.


Ook Facebook kan een goeie oplossing zijn, soms zijn er namelijk studenten die alle boeken van hun voorgaande jaar als een pakket aanbieden voor een zacht prijsje. Word dus lid van Facebookgroepen van je studie of sluit je aan bij je studievereniging om zo met studenten uit een ander leerjaar in contact te komen. Qua laptop is verstandig om docenten te vragen aan welke eisen je laptop moet voldoen. Veelgebruikte programma’s onder studenten, zoals Adobe Photoshop en SPSS Statistics, werken niet altijd  even goed op elke laptop.

Nieuwe mensen ontmoeten zonder een introductie

Tijdens een introductieweek leer je veel mensen kennen en er worden soms vriendschappen voor het leven gesloten. Studentenverenigingen doen hun uiterste best om je tijdens de introductietijd te laten zien hoe leuk een jaarclub of een commissie kan zijn. Het is dan ook niet gek dat talloze studenten zich ieder jaar weer tijdens de introductieweek inschrijven bij een studentenvereniging. Nu dat het aankomende jaar niet meer zo makkelijk kan, moet je een andere manier zoeken om mensen te leren kennen. Hoe dan? Wordt bijvoorbeeld alvast lid van je studievereniging, praat met leden van studentenverenigingen of kijk wat voor studentensportclubs jou misschien aanspreken.

Waar ga je het studentenleven van betalen?

Tot slot, erg belangrijk, de financiën. Op kamers gaan is natuurlijk super leuk, maar zeker niet goedkoop. Je moet huur betalen, zelf boodschappen doen, en ook uitgaan kost het nodige. Mocht je bij een studenten(sport)vereniging willen, dan moet ook de contributie betaald worden. Kortom: een maandelijks inkomen is hoognodig. Misschien dragen je ouders iets bij, wellicht ga je gebruik maken van DUO en lenen, maar een bijbaan nemen is toch wel erg aan te raden. Op die manier kun je namelijk wat extra’s uitgeven elke maand, zonder je studieschuld enorm op te laten lopen. Misschien hoef je überhaupt niet te lenen omdat je bijbaan zo goed betaald dat je hier alles van kunt financieren. Ideaal!

Handige links

Ga je binnenkort studeren en ben je al op zoek naar een bijbaantje? Check dan nu onze vacatures!!