Hoe werkt het eigenlijk?
De Europese verkiezingen vinden elke vijf jaar plaats, waarbij alle EU-landen hun vertegenwoordigers voor het Europees Parlement kiezen. Elk land krijgt een aantal zetels op basis van het aantal inwoners, zodat zowel grote als kleine landen eerlijk vertegenwoordigd zijn. Nadat de partijen per land zijn gekozen, sluiten zij zich aan bij een van de transnationale politieke groeperingen, ook wel fracties genoemd. Deze fracties debatteren, formuleren en stemmen over EU-wetgeving.
De belangrijkste fracties zijn de Europese Volkspartij (EVP) met partijen zoals het CDA, de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) met onder andere de PvdA, en Renew Europe (RE) met D66. Verder hoort de PVV bij de fractie Identiteit en Democratie (ID) en GroenLinks bij de Groenen/Vrije Europese Alliantie (Groenen/VEA). Best bijzonder dus dat een gedeelde partij (GroenLinks-PvdA) zich in twee fracties bevindt!
Het Europees Parlement kiest de voorzitter van de Europese Commissie en controleert de andere EU-instellingen. Bovendien keuren ze de EU-begroting goed en beslissen hoe het geld wordt besteed. Zo zorgen de Europese verkiezingen ervoor dat de stem van elke EU-burger wordt gehoord!
Bron: NOS Nieuws