Uitslag van de Europese verkiezingen: wat betekent dit voor jou als student?

11 juni 2024 Leestijd: 5 minuten
Stemmen 392X222 1

Of je op 6 juni nou hebt lopen cashen als stemmenteller, een rood potlood rijker bent of gewoon netjes je stem hebt uitgebracht: de Europese parlementsverkiezingen zijn voorbij. In Nederland sleepten GroenLinks-PvdA en de PVV de meeste zetels binnen. Maar het gaat natuurlijk om heel Europa, hoe stemden zij? In deze blog duiken we in de resultaten van de verkiezingen en bekijken we wat de uitslag kan betekenen voor jou als student! 

EU Vlag

Hoe werkt het eigenlijk?

De Europese verkiezingen vinden elke vijf jaar plaats, waarbij alle EU-landen hun vertegenwoordigers voor het Europees Parlement kiezen. Elk land krijgt een aantal zetels op basis van het aantal inwoners, zodat zowel grote als kleine landen eerlijk vertegenwoordigd zijn. Nadat de partijen per land zijn gekozen, sluiten zij zich aan bij een van de transnationale politieke groeperingen, ook wel fracties genoemd. Deze fracties debatteren, formuleren en stemmen over EU-wetgeving. 

 

De belangrijkste fracties zijn de Europese Volkspartij (EVP) met partijen zoals het CDA, de Progressieve Alliantie van Socialisten en Democraten (S&D) met onder andere de PvdA, en Renew Europe (RE) met D66. Verder hoort de PVV bij de fractie Identiteit en Democratie (ID) en GroenLinks bij de Groenen/Vrije Europese Alliantie (Groenen/VEA). Best bijzonder dus dat een gedeelde partij (GroenLinks-PvdA) zich in twee fracties bevindt! 

 

Het Europees Parlement kiest de voorzitter van de Europese Commissie en controleert de andere EU-instellingen. Bovendien keuren ze de EU-begroting goed en beslissen hoe het geld wordt besteed. Zo zorgen de Europese verkiezingen ervoor dat de stem van elke EU-burger wordt gehoord! 

1024X576a

Bron: NOS Nieuws

Van links, tu tu tu tu tu tu, naar rechts...

Tja, meestal ga je op het nummer van Snollebollekes alleen op de dansvloer van links naar rechts maar deze verkiezingen deed de politiek ook gezellig mee!  Een van de opvallendste resultaten van de verkiezingen is namelijk de groei van radicaal-rechtse fracties. Identiteit en Democratie (ID), waar ook de PVV bij hoort, is gegroeid van 49 naar 58 zetels. De Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) kregen er vier zetels bij en hebben nu 73 zetels. Deze groei komt vooral door overwinningen van rechtse partijen in Frankrijk en Italië. 

 

De opkomst van deze partijen kan invloed hebben op het Europese beleid rond migratie, veiligheid en nationale soevereiniteit. Dit kan zorgen voor strengere migratieregels en mogelijk meer focus op nationale belangen. Als je bijvoorbeeld een internationale student bent of plannen hebt om in een ander EU-land te studeren of werken, kunnen de regels strenger worden in de komende jaren! 

Same old, same old.

Ondanks de groei van de rechtse partijen blijft de meerderheid van de zetels gewoon bij dezelfde partijen als 5 jaar geleden. De centrum-rechtse Europese Volkspartij (EVP) blijft de grootste, en de huidige middencoalitie van EVP, sociaaldemocraten (S&D) en liberalen (Renew) behoudt een meerderheid met 403 van de 720 zetels. Hoewel de Groenen en liberalen zetels verloren, blijft de pro-Europese koers behouden. 

 

Er bestaat door de groei van de rechtse partijen wel een kans dat veel pro-Europese partijen wat meer naar rechts zullen bewegen om aan een meerderheid te komen. Als student zul je hier weinig van merken, maar het is wel goed om in je achterhoofd te houden! 

De groene agenda: van klimaat naar legergroen

Vijf jaar geleden ging het tijdens de Europese verkiezingen vooral over klimaatverandering. Deze verkiezingen was veiligheid echter het belangrijkste thema. Ondanks deze shift blijft klimaat nog steeds een belangrijk onderwerp. De Green Deal, die Europa in 2050 klimaatneutraal moet maken, blijft op de agenda staan. Dit betekent dat er nog steeds veel kansen zijn voor studenten die zich willen inzetten voor duurzaamheid en milieuvraagstukken. Of je nu milieuwetenschappen, duurzame energie of iets in die richting studeert, de EU zal blijven investeren in groene technologieën en duurzame projecten. 

 

Ondanks dat we blijven investeren in klimaat, heeft de oorlog in Oekraïne ervoor gezorgd dat er een nieuwe focus is gekomen op veiligheid en defensie. De komende jaren zullen er waarschijnlijk meer investeringen komen in defensie en veiligheidsbeleid. Dit kan betekenen dat er meer aandacht komt voor internationale veiligheid en samenwerking tussen de lidstaten op het gebied van defensie. 

Voor studenten in vakgebieden zoals internationale betrekkingen of defensiestudies kan dit meer stage- en werkmogelijkheden betekenen. Bovendien kunnen er meer subsidies en fondsen beschikbaar komen voor onderzoeksprojecten op het gebied van veiligheid en defensie. 

Europa en economie

Een ander belangrijk thema van deze verkiezingen is de Europese economie. Hoe blijft de EU concurrerend ten opzichte van grootmachten zoals China en de Verenigde Staten? Dit betekent dat er mogelijk nieuwe economische strategieën en handelsverdragen komen. Ook staat de uitbreiding van de EU op de agenda, met landen als Oekraïne en Moldavië die lid willen worden. 

Voor studenten die economie, internationale handel of bedrijfskunde studeren, kunnen deze veranderingen interessante kansen bieden. Nieuwe economische strategieën kunnen zorgen voor meer stageplekken, onderzoeksprojecten en carrièremogelijkheden binnen de EU!  

 

Wil je na al deze Europa-praat eindelijk eens Europa gaan ontdekken, maar heb je hiervoor extra knaken nodig? Check dan nu de bijbanen op onze website!