Help! Je vindt je studie niet leuk. Wat nu?

12 september 2019 Leestijd: 3 minuten

Je hebt de introweken overleefd, een hoop mensen leren kennen, en wellicht ook al wat vrienden om je heen verzameld. Je kent je docenten en bent ingeleid in de meeste vakken. Waarschijnlijk heb je nu al een gevoel bij je studie gekregen, maar wat als dat gevoel je zegt dat je de verkeerde studie hebt gekozen? Op de #SUSAHOTLINEBLING deelden jullie je paniek met ons.

SUSA Fotografie 02053

Door de bomen het bos niet meer zien

Kom je nog maar net kijken in de studentenwereld en heb je pas net je middelbare school achter je gelaten? Dan zul je nu behoorlijk overweldigd zijn. Je wordt overladen met theorie en heb de eerste periode waarschijnlijk behoorlijk moeten stampen. Was jij een zesjesstudent? Dan is het super logisch dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ben jij wel goed in studeren, maar heb je gewoon geen interesse in de stof? Dan is een studieswitch misschien zo gek nog niet.

 

De manier van kennisoverdracht, de hoeveelheid zelfstudie en de vrijheid die daarbij hoort, zijn allemaal factoren waar je aan moet wennen als nieuwe student. Op de middelbare school wordt je veel meer in de gaten gehouden en tegelijkertijd dus ook meer gestuurd. Er zijn deadlines en boze docenten die je achter je broek aanzitten. Mis je ze al? Gelukkig kun je leren plannen en  zal je hier vanzelf gevoel voor krijgen. Vind jij jouw studie dus niet leuk omdat je denkt dat je het niveau niet aankan? Geef jezelf dan nog even de ruimte om te wennen aan studeren op zich.

De vakken zijn niet interessant

Denk je dat het vakgebied wel bij je past, maar vind je de vakken niet leuk? Houd ook dan nog even vol. Inleidende vakken kunnen taai zijn. Colleges worden over het algemeen na 6 maanden meer inhoudelijk, dan weet je pas echt of de inhoud je ook interesseert. Omdat er eerst een basis moet worden gelegd bij jouw vakken, blijf je in het begin misschien nog wat op de oppervlakte. En als je alleen maar op de oppervlakte blijft, is het logisch dat je de meerwaarde en het raakvlak nog niet ziet. Praat ook met studenten in andere jaren. Misschien hebben zij dezelfde twijfels gehad als jij en wordt het nog leuker! Vind je jouw vakken na 6 maanden nog steeds niet leuk? Dan kun je serieus gaan nadenken over een overstap. Misschien is er wel een andere studie die naar dezelfde baankansen leidt?

Het is gewoon geen match

Ligt het niet aan het niveau en lijkt het vakgebied je ook niet leuk? Dan is het helemaal niet erg dat je wilt stoppen. Je bent nog harstikke jong en het is beter om erachter te komen wat je niet leuk vindt, dan stil te staan omdat je geen beslissing durft te nemen. Geen keuze maken is namelijk ook een keuze. Vraag je wel even af of je jezelf wel genoeg geïnformeerd hebt bij deze studiekeuze. Ben je bijvoorbeeld pas laat gaan nadenken over je studiekeuze en heb je een overhaaste beslissing genomen? Ben je eigenlijk wel naar genoeg open dagen geweest en heb je aan studenten van de opleidingen die je interessant vond vragen gesteld? Heb je jouw studie gegoogeld en gekeken naar de baankansen? Zo niet, doe dit dan wel bij het maken van de volgende beslissing.

Stoppen met je studie staat niet gelijk aan opgeven

Het is misschien even slikken, maar switchen van studie als je geen match ziet bespaart je een hoop kommer en kwel. Als je in het eerste jaar je motivatie al verliest, wordt je studie alleen maar zwaarder. Het enige wat je hiermee bereikt is een burn-out, bore-out of een studieswitch in een later stadium. Hoe langer je blijft hangen, hoe moeilijker de keuze wordt om over te stappen. Wees lief voor jezelf en leer van je keuzes.


Wil je de tijd nemen om jouw volgende studie te kiezen en neem je een tussenjaar? Check dan bij welke studentenbijbanen je lekker veel uren kunt maken.