Utreg m’n stadsie – Het Utrechtse Studentenleven

21 augustus 2019 Leestijd: 4 minuten

“…daar gebeurt van allerhand, het bruist aan alle kant, in het hartsie van het land.” Dit lied ga je als nieuwbakken student in de Domstad meer dan eens horen. Kloppen doet de tekst zeker: Utrecht bruist en is een studentenstad bij uitstek. SUSA is niet voor niets meer dan 70 jaar geleden opgericht in Utrecht. Maar hoe verover je deze stad als nieuwe student? Lees er alles over in deze blog, gebaseerd op ruim 70 jaar ervaring.

Student in kroeg in Utrecht aan het studeren

First things first: hoe vind je een kamer?

Voordat je je met volle overgave in het studentenleven stort, is het wel zo fijn om een dak boven je hoofd te hebben. Helaas is Utrecht niet bepaald een stad met een overschot aan studentenkamers, maar met de juiste handvatten moet het lukken. In je zoektocht naar een kamer is het altijd handig om je in te schrijven bij organisaties die zich specifiek richten op het verhuren aan studenten. Zo kun je je inschrijven bij de SSHU, die kamers verhuren op onder meer de Uithof en de Ina Boudier-Bakkerlaan. Dan is er natuurlijk nog Kamernet - een soort Marktplaats voor studentenkamers - en ook op Facebook vind je verschillende groepen waar kamers worden aangeboden. In deze groepen kun je ook zelf een bericht plaatsen dat je op zoek bent naar een kamer en post dat vooral ook op je eigen tijdlijn. Ben je creatief? Maak dan een leuk filmpje of flans een leuk plaatje in elkaar met photoshop. Zo zullen meer mensen jouw oproep lezen. Besluit je je aan te sluiten bij een studentenvereniging, dan wordt het zoeken naar een kamer vermoedelijk een stuk gemakkelijker. Verenigingen hebben vaak verschillende huizen waar elk jaar nieuwe aanwas nodig is.

Het leven van een student

Dat brengt ons bij de studentenverenigingen, die in Utrecht wijdverspreid zijn. Zo zijn daar de grotere verenigingen zoals het Utrechtsch Studenten Corps/ UVSV, Veritas, Unitas, maar ook kleinere verenigingen zoals Biton, UMTC, Spontaan en SSR-NU. Naast deze gezelligheidsverenigingen zijn er ook verenigingen die zich specifiek op sporten richten. Houd je van zeilen? Dan is Histos misschien wel iets voor jou. Fans van boardsports kunnen terecht bij SPIN en de roeiers kunnen terecht bij Triton en ORCA.

 

Als je lid bent van een vereniging is de kans groot dat je een aanzienlijk deel van je doordeweekse avonden slijt op de club. Toch zul je ook zeker van het Utrechtse uitgaansleven gaan proeven. Utrecht heeft op uitgaansgebied namelijk een enorm scala aan mogelijkheden. Het barst van de leuke tentjes in de Domstad. Op de centraal gelegen Nobelstraat vind je bijvoorbeeld Café Rex, de Kneus, Jaloezie, Otje, ‘t Pandje en ‘t Gras van de Buren (waar je ook goedkoop en lekker kunt lunchen). Op Janskerkhof zitten Woolloomooloo, Hofman en ‘t Pakhuis. Ook shotjesbar Chupitos is een populaire plek, net als Club Poema (Drieharingstraat). In deze straat en de hieraan parallel gelegen Zakkendragerssteeg vind je overigens ook goede eetcafés, lunchplekken en gezellige barretjes. Leuk om je ouders mee naartoe te nemen als ze je nieuwe stekkie komen bekijken, maar ook zeer geschikt voor bijvoorbeeld een date.

Studeren

Gezelligheid voert tot nog toe de boventoon in deze blog, maar er moet ook gestudeerd worden. Dit doe je aan de Universiteit Utrecht, waarvan de meeste gebouwen op de Uithof en in het centrum zitten, of de Hogeschool Utrecht, met locaties op de Uithof.

Studeren = budgetteren

Het studentzijn gaat doorgaans gepaard met relatief lege zakken, waardoor je noodgedwongen gaat leren hoe lief kunt zijn voor je portemonee. Zo is het handig om een vast bedrag voor de basics apart te houden. Pin bijvoorbeeld wekelijks het bedrag wat je aan boodschappen kunt besteden als je krap bij kas zit. Doe hetzelfde voor kleding: spreek met jezelf af dat je een bepaald bedrag per maand daaraan mag uitgeven. Koop je een maandje minder kleding? Dan heb je de volgende maand meer te besteden! Het is ook zeker aan te raden om een huishoud app te downloaden, zoals het Mijngeldzaken huishoudboekje.

 

Een andere skill die je snel onder de knie zal krijgen is creatief boodschappen doen. Maak er een challenge van om zo goedkoop en lekker mogelijk te koken. Heb je bijvoorbeeld Route 99 weleens gevolgd in de Appie? Download ook bespaar apps zoals Scoupy en Social Deal. Neem daarnaast een klantenkaart bij al jouw favo winkels en verzamel ze in de Pasnl app. Zo heb je altijd korting bij de hand. Verder is het natuurlijk superleuk om koopjes te jagen voor andere spullen. Wees creatief en kijk eens rond in tweedehandswinkels voor je meubels (bijvoorbeeld De Arm op de Oudegracht) of je kleding (Secondsas, Episode, Sussies). Vintage is ook nog eens cool, dus less is more! Als je helemaal gesetteld bent, is het ook zeker aan te raden om een extra zakcentje te verdienen. Er is veel studentenwerk in Utrecht te vinden. Check SUSA voor de tofste vacatures voor studenten!