Vind jouw droombijbaan!

29 januari 2024 Leestijd: 8 minuten

Het studiejaar is weer begonnen en je hebt de perfecte danspas gevonden in je studierooster. Maar nu je je weg begint te vinden tussen die colleges en koffiepauzes door, is het ook een goed moment om na te denken over het vinden van een bijbaantje. We weten inmiddels allemaal dat voor niets de zon op gaat, en dat geldt zeker voor het geliefde studentenleventje. Want al die gezellige borrels, uitjes en niet te vergeten een torenhoge huur, betalen zichzelf helaas niet. Dus waarom niet alvast op zoek gaan naar een topbijbaan, zodat jij het maximale uit je studententijd kunt halen? Wij hebben speciaal voor jou op een rijtje gezet hoe jij deze zoektocht aanpakt. Lees dus snel verder!

Blog Vind Jouw Droombijbaan! Vrouw Achter Laptop

Waarvoor tik jij op die like-button?

Voordat je als een kip zonder kop op zoek gaat naar jouw droombijbaan, is het belangrijk om erachter te komen waar je nou eigenlijk naar opzoek bent. Ben jij op zoek naar een studie gerelateerde bijbaan om ervaring op te doen en om jouw cv naar een hoger niveau te tillen? Of misschien wil jij liever een bijbaan die helemaal past bij jouw interesses en hobby’s, zodat elke werkdag voelt als puur plezier? Of ben jij vooral op zoek naar een bijbaan die jouw bankrekening laat groeien als kool? Als je dit voor jezelf duidelijk hebt, is het zoeken naar de perfecte bijbaan al een stuk gemakkelijker. Bedenk daarnaast goed hoeveel tijd jij over hebt naast jouw studie. Het zou namelijk hartstikke zonde zijn als jij je studie niet haalt, omdat je een bijbaan hebt uitgekozen waar je uiteindelijk veel te veel tijd aan kwijt bent. Genoeg om over na te denken dus voordat je jouw zoektocht begint.

Speurtocht à la Sherlock Holmes

Ben jij er over uit wat voor soort bijbaan jij zoekt? Dan is het tijd om jouw detective skills in te zetten en kan het speurwerk beginnen.  Dus, stof jouw vergrootglas alvast af, trek je stijlvolle handschoenen aan en let’s start! Zeg eens eerlijk, waar kun je nou beter beginnen dan bij een organisatie die gespecialiseerd is in bijbanen voor studenten? Precies, nergens! Werken via een uitzendbureau is ontzettend handig. Het enige wat jij hoeft te doen, is een bijbaan uit te kiezen en de rest wordt allemaal voor je geregeld. Is dat even chill! Bij SUSA hebben we bijvoorbeeld een groot variërend aanbod aan goedbetaalde bijbanen, die perfect te combineren zijn met jouw studie. Dat klinkt ideaal, toch? Check dan ook zeker na het lezen van de blog of er iets voor jou tussen zit! Daarnaast is het slim om gebruik te maken van het feit dat je student bent en een enorm netwerk hebt. Vraag dus aan je studiematen, verenigingsgenoten, neefjes of vvv’tjes waar zij werken. Misschien hebben zij al een chille bijbaan of kennen zij mensen die al ergens werken. Zo kun jij er precies achter komen hoe deze bijbanen bevallen en of het eventueel iets voor jou zou kunnen zijn. Geen succes in jouw netwerk? Kijk dan eens of jouw universiteit of hogeschool binnenkort een bedrijvenmarkt organiseert. Hier maak je kennis met verschillende bedrijven, die specifiek opzoek zijn naar studenten. Ook op deze manier kun je goed peilen of het bedrijf of de functie bij je past. Een andere manier om jouw speurtocht te vervolgen, is uiteraard op het internet. Dit staat vol met vacatures en hierbij kun je gericht zoeken naar jouw wensen. Wie weet rolt daar zo jouw nieuwe bijbaantje uit!

Show your interest

Wauw, je hebt een topper van een bijbaan gevonden en kan niet wachten om aan de slag te gaan. Maar hoe zorg je er nou voor dat je op sollicitatie wordt uitgenodigd? Het belangrijkste is OPVALLEN. Want als we heel eerlijk zijn, bedrijven krijgen soms een stortvloed aan reacties voor één enkele vacature en jij moet hier uit zien te springen. Dus neem de tijd en ga even goed zitten voor het opstellen van jouw cv. Zet bij het maken van je cv jouw innerlijke Picasso aan het werk en maak van dat oersaaie A4’tje een spetterend canvas waarop jouw verhaal tot leven komt. Ben jij geen creatief type? Ook dan heb jij geen excuus om een saai cv in te leveren. Er zijn tegenwoordig online een hoop templates te vinden, waarmee jij een mooi en overzichtelijk cv in elkaar kunt knutselen. Dus, ongeacht jouw creativiteit, kom je er niet onderuit dat jouw cv moet stralen! En wat moet er nou écht op jouw cv staan om jouw cv helemaal compleet te maken? Wij hebben de magische ingrediënten voor een top-cv voor je op een rijtje gezet!:

  • Persoonlijke informatie: naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres;
  • Opleidingen: je studie, middelbare school, stages;
  • Werkervaring: hierbij is het wel van belang dat dit relevant is voor de bijbaan waarop je solliciteert, bijvoorbeeld dat de skills die ervoor nodig waren aansluiten op waar je nu voort solliciteert;
  • Vaardigheden: vind je het lastig om deze zelf te bedenken? Vraag dan om input van jouw vrienden en/of familie!
  • Diploma’s en certificaten: ook hier moet dit relevant zijn, want voor een kantoorbaan maakt het niet uit of jij je zwemdiploma A hebt gehaald…;
  • Extra’s: you so extra! Vermeld hier al je (werk-proof) hobby’s, vrijwilligerswerk, talen;
  • [optioneel] Referenties: heb jij vroeger ergens gewerkt en zou je oude werkgever een goed woordje voor je kunnen doen? Voeg dit dan zeker toe aan jouw cv!
  • [optioneel] Een foto: en nee, dan hebben we het niet over een hippe selfie met een duckface!;

Pro-tip: laat je cv checken door mensen om je heen! Wellicht hebben zij nog tips en tricks om jouw cv te finetunen.

Everyday is Motivational Monday

Wanneer jij klaar bent met het opstellen van jouw cv, is het tijd om een motivatiebrief op te stellen. Hiermee moet jij laten zien dat jij de ultieme match bent voor de functie. Maar hoe doe je dat nou? Eigenlijk is het heel simpel. Probeer bij het opstellen van deze motivatiebrief eens in de schoenen te staan van degene die de brief gaan lezen. Wat willen ze horen? Wat voor kwaliteiten zoeken ze in hun nieuwe collega? Vervolgens is de truc om deze eigenschappen en kwaliteiten te verwerken in jouw motivatiebrief. Laat deze daarna nog even checken door mensen om je heen en voilà, een kind kan de was doen!

Geen tijd voor stress

Uitgenodigd voor de sollicitatie? Yessss, tijd voor een vreugdedansje! Of beginnen die zenuwen al te erg te kriebelen? Dat is gelukkig nergens voor nodig, want met de volgende tips zal jij dat sollicitatiegesprek nailen. First things first: leer het bedrijf kennen. Jij bent namelijk degene die er graag je tijd wil doorbrengen, dus check hun site en socials. Wat valt je hierbij op? Wat voor gevoel krijg je erbij? Nu je oppervlakkig kennis hebt gemaakt met het bedrijf is het tijd om je hier wat meer in te verdiepen. Waar staat het bedrijf voor en hoe zit het in elkaar? Wat houdt de functie precies in die je wil gaan doen? Denk na over wat jij zou kunnen toevoegen en waarom jij hier perfect bij past. Maar denk ook na over wat misschien jouw minder goede kwaliteiten zijn en wat je graag wil leren. Dit alles hoef je uiteraard niet helemaal in je koppie te stampen alsof je voor een tentamen aan het studeren bent, maar probeer er alvast over na te denken zodat jij met zelfvertrouwen het gesprek ingaat.

Game day!

Jouw missie is om een killer van een eerste indruk te maken. Zorg dat je er tip-top uitziet, want dit is het eerste wat ze van je zullen zien. Je wilt natuurlijk niet te laat komen, dus vertrek wat eerder van huis dan nodig, zodat jij straks niet binnenkomt stormen en vervolgens last krijgt van een enorme zweetaanval. Eenmaal aangekomen is het tijd voor de begroeting. Geef een stevige hand, zoek oogcontact en glimlach. Wanneer jij vervolgens gaat zitten, is het niet de bedoeling dat je neerploft als een zoutzak. Ga rechtop zitten en kruis je armen en benen niet. Zo straal je een open houding uit. Is jouw sollicitatie online? Zorg dan dat je camera op ooghoogte staat, zodat jij de perfecte angle weet te gebruiken. Zorg er daarnaast voor dat jouw achtergrond er netjes en opgeruimd uitziet. Niemand heeft er namelijk om gevraagd om jouw vuile was te zien, blegh!

 

Ready, set, go: het interview kan beginnen. Zorg ervoor dat je de ander uit laat praten en praat netjes en duidelijk. Heel leuk dat jij een échte Marie-Claire bent en het afkowobo uit je hoofd kent, maar daar zullen ze op je werk toch niet zo gecharmeerd van zijn. Geef daarnaast uitgebreide antwoorden, maar houd het hierbij wel relevant. Jouw toekomstige werkgever zit namelijk niet te wachten op jouw wilde weekend-avonturen. En onthoud, je hoeft jezelf niet te schamen om jezelf te promoten. Doe een goed woordje voor jezelf en laat zien wat voor een topper je bent!

 

Heb jij na het lezen van deze blog ook zo’n zin gekregen om op jacht te gaan naar dé perfecte bijbaan? Check dan snel onze vacatures en wie weet zit jouw droombijbaan ertussen!