Te hoge huurprijs voor trapgat als studentenkamer

26 november 2020 Leestijd: 3 minuten

Een eigen huis, een plek onder de zon, en altijd een huisgenootje met wie je borrelen kon…
Dat klinkt toch als muziek in de oren als je wederom klokslag 6 uur aan tafel schuift met het gezin? Wanneer je geniet van een bord aardappelen, groenten en vlees, waarbij de avg het enige is dat stuko smaakt. Herkenbaar? Of geniet jij van een pasta bonus omdat je anders moeizaam rondkomt door de hoge huur van je trapgat als studentenkamer. In beide gevallen in ieder geval niet het ideaalbeeld van het studentenleven van vroeger, als je het ons vraagt. Maar wat doe je eraan? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Inblogharrie

Steeds minder studenten op kamers

Het studentenleven is niet voor iedereen wat die zich had voorgesteld. Steeds meer studenten blijven tijdens hun studententijd ‘thuis thuis’ wonen. Hoe fijn het thuis thuis ook is, het aantal sterke verhalen dat over tafel wordt gebrald, zal aanzienlijk hoger zijn aan tafel met vrienden dan aan tafel met je ouders. De cijfers liegen er niet om. ‘Sinds de invoering van het sociaal leenstelsel in 2015 gaan hbo- en wo-studenten minder op kamers’, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Slechts elf procent van de hbo-studenten die in 2017 begon met studeren, woonde na zestien maanden in een studentenkamer. Voor de invoering van het leenstelsel in 2015, waren dit er ruim twee keer zoveel. Van de wo-studenten waren dit er minder dan veertig procent, wat voor 2015 nog altijd schommelde boven de zestig procent.

Studenten betalen teveel voor studentenkamer

Naast de invoering van het leenstelsel blijkt ook uit de jaarlijkse Check-je-Kamer Rapportage van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) dat de gemiddelde huurprijs de afgelopen jaren flink is gestegen. In 2018 bedroeg de gemiddelde huurprijs nog 335 euro per maand, terwijl dit bedrag in 2019 is gestegen met 7,5 procent tot 414 euro per maand. Bovendien betalen studenten gemiddeld 106,69 euro teveel voor hun kamer, vooral studenten in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Maastricht betalen een behoorlijke prijs volgens de LSVb.

Hoe weet ik of ik teveel huur betaal?

Op de website van LSVb kun je berekenen of jij teveel huur betaalt. Ondanks dat studenten economisch al in een kwetsbare positie zitten, wordt er ook nog eens meer geld gevraagd dan wettelijk mag. Dat is toch belachelijk?!  

It does not do well to dwell on dreams and forget to live
Albus Dumbledore

Wat doe ik tegen een te dure studentenkamer?

Boetes uitdelen aan huisjesmelkers is de oplossing volgens LSVb-voorzitter Lyle Muns. ‘Maar hoe en door wie dan?’, vraag je je wellicht af. Begin bij jezelf! Houd zelf je huisbaas eens aan als blijkt dat je teveel huur betaalt voor jouw studentenkamer en bespreek dit met elkaar. Komen jullie er samen niet uit? Dan adviseren we je om de Huurcommissie in te schakelen. De Huurcommissie is een onpartijdige organisatie die geschillen tussen huurders en verhuurders helpt oplossen. De Huurcommissie kan een bindende uitspraak doen door het geschil te toetsen aan de wetten en regelgeving. Schroom dus niet voor huisarrest, zodat jij wél het huis uit kan! 

Kies jij voor een studentenhuisje, kamerplantje en leven als een beest? Dan kan je natuurlijk ook bij SUSA terecht. Check onze vacatures en volg ons op Instagram en Facebook voor alle updates.