De lekkere én gezonde 5 onder €5

6 maart 2023 Leestijd: 6 minuten

Het is weer zo ver: Ome DUO komt pas over een week en jij hebt de bodem van je portemonnee bereikt. Het liefste knal je elke avond een vijf-sterren maaltijd à la Jamie Oliver op tafel, maar de prijzen in de supermarkt laten dat helaas niet toe. Tot die tijd moet je maar weer overleven op macaroni met ketchup, tosti’s en noodles. Niet alleen jammer, maar ook nog een hartstikke ongezond. De combinatie goedkoop, lekker én gezond lijkt niet altijd mogelijk, maar het is makkelijker dan je denkt!

 

Omdat het 6 tot en met 11 maart de week zonder vlees en zuivel is, hebben wij vijf lekkere, gezonde en studentbudget-proof vegan recepten voor je op een rijtje gezet. Zo sta jij aan het eind van de maand nog steeds als een chefkok in de keuken, doe jij iets goed voor de aarde én voor je eigen gezondheid! Bone apple tea!

 

DALL·E 2023 02 27 09.31.53 Cooking

Naast dat plantaardig eten ontzettend goed is voor jouw portemonnee, brengt dit ook een hoop andere voordelen mee. Wist jij bijvoorbeeld dat vlees verantwoordelijk is voor 40% van de broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander? En wist jij dat het halen van je voedingsstoffen uit plantaardige bronnen de kans verlaagt op bepaalde hart- en vaatziekten? Het is dus zeker de moeite waard om de volgende recepten eens uit te proberen!

1. Tortizza al funghi

Wat krijg je als je een pizzabodem vervangt voor een tortilla? Juist, een tortizza! Wie dol is op pizza wordt dan ook gegarandeerd blij van tortizza. Door de dunne tortilla als bodem te gebruiken, ontstaat er een heerlijke crunchy korst. Dus ben jij opzoek naar een gezonder alternatief voor pizza? Probeer dit recept dan snel uit!

DALL·E 2023 02 23 12.41.22 Tortizza With Mushrooms, Cherry Tomatoes, Rocket, Mozzarella

Ingrediënten (4 personen: €3,86 p.p.)

  • 8 tortilla’s
  • 400 gr champignons
  • 450 gr plantaardige rasp mozzarella
  • 85 gr rucola
  • 250 gr cherrytomaten
  • 280 gr tomatenpuree

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200oC;
  • Snijd de champignons in plakjes en de cherrytomaten door midden;
  • Bestrijk de tortilla’s met tomatenpuree en beleg ze met de champignons, cherrytomaten en plantaardige mozzarella;
  • Bak de tortilla’s 10-15 minuten in de oven;
  • Top de tortilla’s af met rucola.
  • Buon appetito!

Geen fan van champignons? Het fijne van tortizza’s is dat je helemaal vrij bent in hoe je deze belegt. Vervang de champignons bijvoorbeeld door courgette of aubergine en je krijgt meteen een hele verschillende, maar overheerlijke tortizza!

2. Pita plantaardige shoarma met een frisse zomerse twist

Loopt het water je al in de mond als jij denkt aan een broodje shoarma in de snackbar? Ook hier zijn de prijzen helaas gestegen én laten we eerlijk zijn: eten halen bij de snackbar is nou helaas niet zo gezond. Vandaar dat wij een gezondere én goedkopere variant voor jullie in petto hebben. Want met hun vlezige bite, zijn oesterzwammen een perfecte vervanging van de dierlijke shoarma!

DALL·E 2023 02 23 12.30.21 Pita With Oyster Mushroom Shoarma, Pomegranate Seeds, Tomatoes, Lettuce, Garlic Sauce

Ingrediënten (4 personen: €4,33 p.p.)

  • 8 pita broodjes
  • 450 gr oesterzwammen
  • 2 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • shoarma kruidenmix
  • 250 gr cherrytomaten
  • 1 komkommer
  • een zak ijsbergsla
  • 185 gr granaatappelpitjes

Knoflooksaus

  • plantaardige yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el citroensap
  • snufje zout
  • snufje peper

Instructies

  • Scheur de oesterzwam in reepjes en meng deze samen met 2 el olijfolie en de shoarma kruidenmix in een kom;
  • Wanneer de oesterzwamreepjes volledig bedekt zijn met de shoarma kruidenmix, kunnen deze gebakken worden. Verhit een beetje olie in een pan en laat de oesterzwamreepjes zo’n 10-15 minuten bakken, totdat deze goudbruin van kleur zijn;
  • Snijd ondertussen de cherrytomaten in vieren en versnipper de komkommer. Meng deze vervolgens in een kom met de ijsbergsla en de granaatappelpitjes;
  • Snijd voor de knoflooksaus een knoflookteentje fijn en meng deze met de plantaardige yoghurt. Meng hier vervolgens 1 el citroensap en een snufje zout en peper doorheen;
  • Rooster de pitabroodjes zo’n 1-2 minuten in de broodrooster totdat ze goudbruin kleuren;
  • Wanneer je hiermee klaar bent snijd je de pitabroodjes open, stop je hier de oesterzwamreepjes en sla in en top je deze af met de knoflooksaus;
  • Tijd om te smullen!

3. Romige spaghetti met groenten

Houd jij ook zo van die romige Italiaanse pasta’s? Wist je dat je deze heel gemakkelijk gezonder maakt door de crème fraîche of kookroom te vervangen door hummus? Dit klinkt misschien gek, maar doordat je de hummus mengt met een tomatensaus heeft smaakt dit vrijwel hetzelfde als de normale romige sauzen.

DALL·E 2023 02 23 12.34.25 Luxe Creamy Spaghetti With Spinach, Zucchini, Tomatoes And Eggplant In A Pan

Ingrediënten (4 personen: €2,- p.p.)

  • 320 gr spaghetti
  • 200 gr spinazie
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • 250 gr cherrytomaten
  • 200 gr hummus naturel
  • 300 gr gezeefde tomaten

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking;
  • Snijd de courgette en aubergine in kleine blokjes en verhit een scheutje olijfolie in een pan. Bak de groenten tot deze licht beginnen te kleuren;
  • Snijd ondertussen de cherrytomaatjes in vieren en voeg deze samen met de spinazie toe aan de groenten;
  • Wanneer de spinazie is geslonken, mogen de hummus en de gezeefde tomaten hierbij;
  • Giet vervolgens de spaghetti af en voeg deze samen met een klein glaasje kookvocht bij de pan met groenten;
  • En serveren maar!

Tip: Als jij houdt van een beetje spice in je eten, kun je chilivlokken toevoegen aan de saus.

4. Easy wok

Wie denkt dat lekker koken moeilijk is en lang duurt, komt hier al snel op terug na het maken van dit recept. Breng Azië binnen 12 minuten bij jou in huis en geniet van een heerlijke gezonde maaltijd.

DALL·E 2023 02 23 12.36.56 Wok With Asian Vegetables, Potato Wedges And Chickpeas

Ingrediënten (4 personen: €4,12 p.p.)

  • 800 gr Chinese wokgroente mix
  • 2 el curry madras specerijenmelange
  • 800 gr kleintje aardappelpartjes met schil
  • 800 ml kokosmelk
  • 240g kikkererwten in blik

Instructies

  • Verhit een scheutje olie in een pan en bak hierin de groente en curry madras gedurende 2 minuten;
  • Voeg de aardappel en de kokosmelk toe en laat met deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken;
  • Spoel ondertussen de kikkererwten af onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet en voeg de laatste minuut toe aan de pan;
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Voila, tijd om te genieten!

5. Vegan snert

Nog nét voordat de warme temperaturen straks ons landje binnen komen vallen, is het nog tijd om te genieten van soep. Vandaar dat een heerlijke soep in onze gids niet kan ontbreken. We presenteren jullie dan ook: de vegan erwtensoep!

DALL·E 2023 02 23 12.39.01 Mashed Pea Soup With Smoked Sausage In A Pan

Ingrediënten (4 personen: €2,95 p.p.)

  • 300 gr winterpeen
  • 300 gr prei
  • 1 middelgrote uit
  • 2 tenen knoflook
  • 500 gr gedroogde spliterwten
  • 3 groentebouillontabletten
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 l water
  • 160 gr vegan rookworst

Instructies

  • Schrap de winterpeen en snijd in plakjes;
  • Was de prei en snijd in ringen;
  • Snijd de ui in ringen en halveer de knoflook;
  • Doe de groenten uit stap 1-3 samen met de laurierblaadjes en de groentebouillon in een ruime pan en breng aan de kook;
  • Laat de soep 30-45 mins koken;
  • Verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep met een staafmixer;
  • Snijd de vegan rookworst in dunne plakjes, voeg toe aan de soep en laat 3 minuten meekoken.
  • En dan op z’n Hollands gezegd: Aanvalluuuh!

Met deze tips kun jij je alvast uitsloven in de keuken. Heb jij niet genoeg aan €5,- en serveer jij liever nét iets luxere gerechten? Check dan snel onze vacatures en wie weet kan jij straks Michelin ster-waardige gerechten te maken!