5x creatief samenvatten als je door de bomen ’t bos niet meer ziet

29 maart 2018 Leestijd: 2 minuten

Je kent dat gevoel van ultieme verveling vast. Je móét dit doen voor ’t tentamen, maar die ouderwetse manier van samenvatten werkt voor geen meter. Enorm vermoeiend en bijna niks blijft hangen. Was er maar er leukere manier van leren… En ja hoor, die is er! Ga aan de slag met de onderstaande methodes en vlieg door de tentamenstof.

SUSA Fotografie2024 55

Beweeg tijdens het leren

Worstel je met die grijze massa in de bovenkamer die niet alles wil onthouden? Probeer te bewegen tijdens ’t studeren. Je hoeft niet te jongleren of een marathon te lopen, maar een kleine beweging helpt je al beter te concentreren. Denk aan kaarten husselen, in een stressbal knijpen of een muntje tussen je vingers laten doorglippen. Het leidt je niet af, maar doet wonderen voor je cognitieve vaardigheden!

Luister naar jezelf

Vind jij het ook zo irritant om je eigen stem te horen? Pech. Hoge tentamendruk vraagt om rigoureuze maatregelen! Neem jezelf op – gewoon met je telefoon – terwijl je je aantekeningen opleest. Luister de opnamen later af. Bijvoorbeeld op de hometrainer, tijdens een schoonmaaksessie of bij ’t afwassen. Het zorgt ervoor dat je de stof veel beter onthoudt.

Probeer te visualiseren

Als je iets ziet en hoort kun je het vaak beter onthouden. Lang leve YouTube dat vol staat met alles wat je maar kunt bedenken. Er is vast ook een video over het onderwerp waar jij mee worstelt. Of misschien zijn jouw colleges zelfs wel opgenomen? Top! Kijken en luisteren die hap. Succes gegarandeerd en het is een stuk minder saai dan die boeken.

Gebruik de Pomodorotechniek

Uiteraard mag goed timemanagement ook niet ontbreken tijdens het studeren. Zoiets als de supersimpele Pomodorotechniek, bedacht door Francesco Cirillo, die deze techniek vernoemde naar de tomaatvormige kookwekker die hij gebruikte om te studeren. In ’t kort: je zet een timer voor 25 minuten en neemt daarna 5 minuten pauze. Na 4 ‘pomodoros’ (4 x 25 minuten) mag je 10 minuten pauze houden. Ideaal om een aantal redenen: je focust je volledig op het afronden van een taak. De tijdsdruk die erachter zit activeert je brein en houdt je betrokken. En, aangezien je wilskracht na verloop van tijd verslapt en je minder productief bent als je langer aan iets werkt, kun je beter kortere periodes ‘knallen’. Met de Pomodorotechniek heb je geen talloze Red Bull’etjes of XL-koffie’s meer nodig.

Sketchnotes: sneller leren door te tekenen

Vroeger werd je nog op je vingers getikt als je zat te tekenen tijdens de les. Tegenwoordig wordt ‘doodlen’ tijdens een (werk)college alleen maar aangemoedigd. Terwijl tekenen vaak wordt gezien als afleiding, blijkt juist uit neurowetenschappelijk onderzoek dat het heel goed kan bijdragen aan het verbeteren van je geheugen. Wanneer ideeën en concepten in een afbeelding kunnen worden ingekapseld, onthouden je hersenen de informatie die met deze afbeelding wordt geassocieerd. We hebben al een heel artikel gewijd aan hoe jij een sketchnote-baas wordt zonder dat je een creatieveling hoeft te zijn.

Veel leerplezier!