Een bijbaan tijdens de coronacrisis: draag bij in de zorg

13 april 2021 Leestijd: 4 minuten

Een bijbaan met een grote maatschappelijke impact? Dat zag de 19-jarige SUSA-student Roos Gomes wel zitten! In het begin van de coronacrisis werkte zij via SUSA als Medewerker Thuishulp. Benieuwd hoe het is om een bijbaan in de zorg te hebben? Roos vertelt je er alles over in deze blog.

Roos Gomes, student en werkzaam bij ZonZorg

Net even wat anders

In september 2019 begon Roos met haar rechtenstudie in Utrecht, waar ze ook op kamers ging. Nadat bleek dat ze daar goed op haar plek zat, was het tijd voor een bijbaan. “Ik heb voorheen best lang in de horeca gewerkt, maar ik wilde nu een keer totaal iets anders doen. Toen kwam ik de vacature voor Medewerker Thuishulp tegen.” Net als voor veel studenten was een bijbaan in de zorg geen vanzelfsprekende optie voor Roos. “Ik had nooit verwacht dat ik in de zorg zou gaan werken, dat was gewoon nog niet eerder in me opgekomen”, vertelt Roos. “Deze vacature sprak me enorm aan, omdat veel mensen door deze hulp zelfstandig kunnen blijven wonen en niet naar een verzorgingstehuis hoeven. Daar wilde ik graag aan bijdragen.”

Waardering

Dat de werkzaamheden die Roos uitvoerde belangrijk zijn, is duidelijk te merken aan de enorme waardering die zij kreeg. “Vooral bij mijn oudere cliënten merkte ik dat niet alleen de huishoudelijke hulp, maar gewoon mijn aanwezigheid in het algemeen erg gewaardeerd werd. Bij binnenkomst kreeg ik bijvoorbeeld altijd eerst koffie en maakte we een praatje. Ik moest dan vaak zelf zeggen dat ik echt aan het werk moest, anders zouden ze me zo twee uur laten zitten”, vertelt ze lachend.

Niet alleen ouderen kunnen de hulp van Roos goed gebruiken, ook jonge gezinnen kloppen bij de gemeente aan voor thuishulp. “Een van mijn vaste adressen was een gezin met twee jonge kinderen, waarvan een van de ouders ziek is. Daar hielp ik bijvoorbeeld met het schoonmaken van de badkamer. Het zijn kleine dingen waar zo’n gezin heel blij mee is en je bouwt op een bijzondere manier gelijk een band met de mensen op. Dat was een van de redenen dat ik iedere keer met veel plezier naar mijn werk ging.”

Moeilijke tijden

Sinds de uitbraak van het coronavirus ligt er extra veel druk op de (ouderen)zorg. Het maatschappelijke belang van een bijbaan in de zorgsector wordt daarmee nog duidelijker. “De bedoeling is juist dat je nu gaat werken, behalve als je ziek bent natuurlijk. Veel ouderen durven niet meer naar buiten of mensen binnen te laten en worden dan heel eenzaam. Gelukkig mocht ik nog wel naar binnen, met gepaste afstand en het volgen van de hygiënemaatregelen natuurlijk. Zo kon ik cliënten alsnog helpen met het huishouden en bijvoorbeeld het doen van boodschappen”, vertelt Roos. Als zij of een van haar oud-collega’s onverhoopt niet meer kon werken, konden zij met de planningsapp van SUSA gemakkelijk diensten van elkaar overnemen. Zo komen cliënten, ook in tijden van het coronavirus, nooit zonder zorg te zitten.

Meer studenten in de zorg

Toch kiezen nog relatief weinig studenten voor een bijbaan in de zorg en dat is zonde, zo vindt ook Roos. Er zijn zat redenen om voor een bijbaan als bijvoorbeeld Medewerker Thuishulp te gaan. “Je haalt er zelf veel voldoening uit om mensen te helpen. Daarnaast geef je natuurlijk echt wat terug aan de maatschappij. Je helpt mensen op een persoonlijkere en belangrijkere manier dan wanneer je ze een bord eten brengt als ober in een restaurant. Ook ontneem je de lasten van de thuisverplegers, zodat zij goed hun medische zorgtaken kunnen verrichten en zich geen zorgen hoeven te maken over huishoudelijke taken.”

Heeft dit alles je nou nog niet overgehaald om voor een bijbaan in de zorg te gaan? Denk dan aan hoe dit jouw maatschappelijke bijdrage als student kan zijn tijdens de coronacrisis. Zo help je niet alleen cliënten, maar verzeker je ook jezelf van een lekker salaris. Winnen!

Ben je net zo enthousiast als Roos geworden? Solliciteer dan vandaag nog op onze mooie zorgfunctie!