Solliciteren als een baas: zo verander je zwaktes in krachten

12 april 2018 Leestijd: 3 minuten

Eerlijk is eerlijk: niemand is perfect en je kunt niet goed zijn in alles. Gelukkig hoeft dat ook helemaal niet. Toch krijgen we bijna allemaal klamme handjes wanneer we tijdens een sollicitatiegesprek voor een (bij)baan of stage de vraag 'wat zijn je zwakke punten?' voor de kiezen krijgen. Nergens voor nodig. Met een paar kleine aanpassingen in de manier waarop je jouw zwaktepunten deelt, kun je ze zelfs in je voordeel laten werken. Dit is hoe je die veelgevreesde vraag als een baas beantwoordt.

SUSA Fotografie 01810

Een bijbaan bij ONVZ, overtuig mij…

Het kan best lastig zijn om over je sterke punten te praten. Je wilt immers niet verwaand zijn of als opschepper bestempeld worden. Je hoeft natuurlijk niet te zeggen dat je de beste van de wereld bent, maar praat jezelf ook niet naar beneden. Je mag best benoemen dat je ergens goed in bent. Een beetje extra zelfverzekerdheid is tijdens een sollicitatiegesprek prima. Zo kom je verantwoordelijker over en ziet een potentiële werkgever je eerder als aanwinst.

Ga op zoek naar het goede in het niet-zo-goede en laat zien dat je ook op je eigen gedrag kunt reflecteren. Dit zorgt er ook voor dat je skills waar je misschien niet zo goed in bent kunt ombuigen naar iets positiefs. Zo kun je bijvoorbeeld een perfectionist zijn waardoor je langzamer gaat werken, maar dat betekent óók dat je oog hebt voor detail. Als je koppig kunt zijn, zeg je bijvoorbeeld iets als: ‘Ik raak gefrustreerd wanneer dingen niet lukken, maar dit betekent dat ik erg vasthoudend ben en niet stop totdat de klus is geklaard.’ Toegeven dat je ergens niet zo goed in bent, is eigenlijk een kracht: het laat zien dat je zelfbewust en eerlijk bent.

Geef een positieve draai aan het negatieve

Alles, groot of klein, positief en negatief, is een leermoment. Zwakke punten zijn hartstikke normaal en eigenlijk vaardigheden die je nog kunt ontwikkelen. En je kunt de meeste ‘slechte eigenschappen’ in sterke punten veranderen door ze op de juiste manier te kaderen.

Je wilt niet liegen, maar ook niet direct alles uit de doeken doen. Heb je bijvoorbeeld geen ervaring met een bepaald softwarepakket? Je hebt wél vergelijkbare software ergens anders gebruikt, je leert snel en hebt een vriend die het je kan leren. Dit tijdens een sollicitatiegesprek toegeven voorkomt dat je straks taken op je bordje krijgt waarvan je niet weet wat je ermee aan moet, maar laat ook zien dat je bereid bent te leren. Timemanagement niet helemaal jouw ding? Vertel dat je een kei bent in plannen met behulp van planners en telefoonapps.

Vergeet ook jouw soft skills zoals je probleemoplossend vermogen en je collegialiteit niet te benoemen. Misschien voldoe je niet aan alle eisen, maar als je kunt laten zien dat je goed met anderen kunt samenwerken, is de kans groter dat je de baan of stage krijgt omdat je bereid bent om te leren en je je goed kunt aanpassen bijvoorbeeld.

Bij het veranderen van een zwakte in een kracht draait het erom dat je een brug creëert van waar je nu bent naar waar je zou kunnen of willen zijn, én waar je werkgever om vraagt. Bereid je daarom goed voor. Lees de baanomschrijving een aantal keer, doe research naar het bedrijf en de persoon waarmee je het sollicitatiegesprek hebt én weet dat je in staat bent om de klus te klaren waarvoor je solliciteert.

Blijf eerlijk

Hoe cliché het ook klinkt, eerlijkheid duurt het langst! Wees open en eerlijk over wie je bent en wat je kunt. Kansen zullen op deze manier vanzelf jouw kant opkomen. En vergeet niet dat je bijbaan in een restaurant, callcenter of een winkel je ook een heleboel leert over sales, klantenservice en geduld, wat in verschillende velden toepasbaar is. Heb je veel volgers op Instagram? Yes! Dan weet je als geen ander hoe je connect met een doelgroep, jezelf in de markt zet en digitaal communiceert. Je hebt meer skills dan je denkt!

Deel wat je hebt bereikt en schep (een beetje) op over de dingen waar je trots op bent. Je weet nooit wat een werkgever erin ziet. Als je open bent over je zwakke punten, mag je best een beetje opscheppen over je sterke punten. Toch?