Dit is wat je moet regelen voordat je voor een stage of minor naar het buitenland vertrekt!

15 februari 2024 Leestijd: 4 minuten

Sta jij op het punt om de sprong te wagen naar een buitenlandse uitwisseling of stage? Exciting times! Maar voordat je je Instagram vult met tropische zonsondergangen en hippe koffietentjes in het buitenland, moeten er nog heel wat dingen geregeld worden. Bij SUSA weten we dat al dat geregel soms overweldigend kan zijn. Daarom hebben we alle antwoorden op jouw vragen op een rijtje gezet, zodat jij je kunt concentreren op het belangrijkste: het avontuur zelf!

Wk38 Blog Blogafbeelding (1)

Wat moet je studie-wise regelen?

Een buitenlandstudie vergt een goede voorbereiding. Zorg dus dat je alle vakken zo goed mogelijk hebt afgerond en dat het overzicht van je cijfers klopt. Verdiep je in de vakken die je in ‘t buitenland kunt volgen en of je hiervoor studiepunten kunt krijgen. Als je met een uitwisselingsprogramma gaat, worden je studiepunten meestal automatisch erkend. In het geval dat je zelf je buitenlandstudie organiseert, moet je de vakken van tevoren laten goedkeuren door je opleidingscoördinator. 
 
Tip: neem ook op tijd contact op met de buitenlandcoördinator van je opleiding. De coördinator kan je helpen met welke zaken je geregeld moet hebben voordat je vertrekt. Denk aan contracten, verzekeringen, studieverklaringen, belangrijke documenten, beurzen, een woning, je visum, inentingen en de reis ernaartoe. 

Met welke kosten moet je rekening houden?

Van in het buitenland studeren word je wijzer, maar helaas niet rijker. Een beurs is fijn, maar dekt vaak alleen de studiekosten en niet de bijkomende kosten. Je zult altijd extra kosten maken. Van je vliegticket tot aan de koffies in dat gezellige café, de boeken voor je studie en natuurlijk alle biertjes op het terras. Daarbij moet je je bijbaan in Nederland even on hold zetten en komt er dus geen geld binnen. Begin dus op tijd met sparen. Om echt te knallen, kun je bijvoorbeeld solliciteren naar een tijdelijke fulltime baan. 

Hoe kun je besparen op de kosten?

Er zijn verschillende manieren om in het buitenland te studeren, maar de meest betaalbare manier is een uitwisseling die door jouw hogeschool of universiteit wordt geïnitieerd. Hierbij worden studenten geruild met één van de partneruniversiteiten of -hogescholen. Tijdens je uitwisseling betaal je gewoon collegegeld aan je eigen hogeschool of universiteit. Dit is mega relaxed! Vaak is het collegegeld in het buitenland namelijk vele malen hoger. Om een voorbeeld te noemen: een bacheloropleiding kost tussen de 20.000 en 60.000 dollar per jaar als je in Amerika wilt studeren. Dat is ff schrikken! Gelukkig houd jij het bij een uitwisseling op je Nederlandse collegegeld. 
 
Huisvesting in het buitenland kan ook flink aan de prijs zijn. Gelukkig bieden veel hogescholen en universiteiten de mogelijkheid om via de uitwisseling aan een studentenwoning te komen. Je zou zelfs eventueel je plekje in je studentenhuis kunnen ruilen met de buitenlandse student die naar Nederland komt om kosten te besparen. Het loont om even naar de mogelijkheden te informeren. Lukt het niet om ook huisvesting te ruilen? Verhuur je kamer dan onder. Dat drukt de kosten. 

Welke beurzen zijn er voor minors en stages binnen en buiten Europa?

Een buitenlandstudie betekent vaak een rib uit je lijf. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn genoeg instanties die je kunnen helpen om de kosten voor jouw nieuwe avontuur te beperken. Zo heb je de Erasmusbeurs voor studenten die binnen de Europese Unie studeren of stagelopen. De afgelopen tien jaar is het aantal Nederlandse studenten dat op uitwisseling gaat met Erasmus dik verdubbeld. Inmiddels doen 14.000 studenten een beroep op een Erasmusbeurs. 
 
Ga je naar Amerika, Australië of een ander land buiten de EU? Kijk dan op de zoekmachine voor studiebeurzen - beursopener.nl - welke beurzen er voor jou beschikbaar zijn. Voor veel buitenlandse universiteiten zijn er mogelijkheden, maar wees wel op tijd met je aanvraag!  

Loopt je studiefinanciering door als je in het buitenland zit?

Als je voor een tijdelijke studie of stage naar het buitenland vertrekt, krijg je gewoon studiefinanciering. Je kunt zelfs een uitwonende beurs ontvangen, maar dan moet je wel nog gebruikmaken van het oude systeem. Aangezien je in het buitenland geen gebruik kunt maken van je ov, kun je hiervoor ook een vergoeding van €114,92 krijgen. 

Hoe zit het met m’n verzekeringen tijdens een studie in het buitenland?

In Nederland ben je natuurlijk goed verzekerd, maar hoe zit dat in het buitenland? De meeste zorgverzekeringen vergoeden vanuit het basispakket als er iets met je gebeurt binnen Europa. Maar, dat is niet altijd het geval. Je komt bijvoorbeeld niet in aanmerking voor een vergoeding als je betaald wordt voor je stage of als je ouder bent dan 30 jaar en in het buitenland studeert. 
 
Ga je buiten Europa studeren? Dan heb je een aanvullende verzekering nodig met werelddekking. Wees hier wel op tijd mee, want alleen in de maanden, november, december en januari kun je overstappen van zorgverzekering – mits je voor het einde van het jaar aangeeft dat je wilt overstappen. Ga je maar een halfjaar studeren in het buitenland? Kijk dan of een eventuele aanvullende reisverzekering je meer zekerheid biedt. Een reisverzekering kan ook voordelig uitpakken als je halverwege het jaar naar het buitenland vertrekt. Check wel even hoe lang je maximaal verzekerd bent. Veel reisverzekeringen hebben een limiet van drie of vier maanden. Je bent niet alleen verzekerd voor eventuele medische kosten, maar ook bij bijvoorbeeld diefstal. 

Mag ik werken in het buitenland?

Overweeg je om in het buitenland te werken naast je studie? Dan is het belangrijk om te weten dat de regels in het land van bestemming anders kunnen zijn. Als je naar een ander EU-land gaat, hoef je meestal geen speciale vergunningen te regelen. Met alleen je ID-kaart kun je er vaak al werken zonder extra verzekeringen of visum. Maar let op, dit geldt niet voor alle landen! Als je bijvoorbeeld naar Australië of de Verenigde Staten gaat, moet je wel extra dingen regelen. Denk aan het aanvragen van een visum om er te mogen verblijven en vaak heb je ook speciale verzekeringen nodig om legaal te kunnen werken in het buitenland. Wil je meer informatie over een bijbaan in het buitenland? Check dan even de website van Rijksoverheid! 

 

Tip: Ga op reis met een creditcard op zak. In het buitenland accepteren ze niet altijd je gewone bankpas! 

 
 
Heb je de buitenlandstudiekriebels helemaal te pakken maar wil je graag nog je portemonnee wat aanvullen  om alles uit dit avontuur te halen? Check dan snel de flexibele bijbanen van SUSA! Heel veel plezier bij de voorbereiding op dit fantastische avontuur!