3 makkelijke soeprecepten

1 juli 2019 Leestijd: 3 minuten

Brace yourself, winter is coming! Nu de R weer in de maand zit, is de weerstand van veel mensen lager dan normaal en liggen verkoudheden en griepaanvallen op de loer! Om ervoor te zorgen dat jij niet geveld wordt door een verkoudheid of griep zo vlak voor een tentamenperiode, doe je er verstandig aan om je lichaam nét wat meer aandacht te geven dan normaal. Dit kun je goed doen met één van onderstaande gezonde soeprecepten die ook nog eens makkelijk klaar te maken zijn. Gemak dient immers de mens!

2 kommen soep

Makkelijke kippensoep

Wanneer je toch een griep te pakken hebt, dan kun je het beste deze makkelijke kippensoep voor jezelf (laten) maken. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat dit soort soep echt werkt bij griep en verkoudheid. Het is dus niet alleen een wijsheid van oma! In kippenvlees zit een eiwit dat als anti-oxidant aan het werk gaat in je lichaam en zo giftige stoffen verwijdert. Daarnaast werkt het bij het onderhouden van het immuunsysteem.

Wat heb je nodig voor een grote pan

  • 30 gram boter of kokosolie
  • 2 stukken kipfilet
  • Tomatenblokjes in blik
  • Maggi Smaakmaker kippensoep (dit is een soort bouillonpoeder in een rechthoekig doosje en is te vinden bij het soep- en bouillon vak in de supermarkt
  • Kippenbouillonblokje
  • 2 liter gekookt water
  • 1 grote winterpeen
  • 1 grote prei
  • Het sap van een citroen
  • Ongeveer 75 gram vermicelli of in stukjes gebroken spaghetti
  • Optioneel: handje vers gehakte peterselie

Bereidingswijze

Snij de kipfilets in kleine stukjes, ongeveer zo groot als een dobbelsteen. Smelt de boter of kokosolie in een grote soeppan en bak de stukjes kip 1 minuut. Roer de tomatenblokjes door de kip en schenk het water erbij samen met de Maggi Smaakmaker kippensoep en het bouillonblokje. Breng aan de kook.

Snij ondertussen de winterpeen in kleine blokjes ter grote van een Smintje. De blokjes wortel kunnen in de pan en het geheel mag ongeveer 10 minuten doorkoken op een lager pitje. Wanneer de kooktijd verstreken is mag de, in dunne ringen gesneden, prei samen met de vermicelli of gebroken spaghetti bij de soep. Laat het geheel nog eens 10 minuten doorkoken. Vlak voor het serveren voeg je het citroensap en de fijn gesneden peterselie bij de soep. Eventueel kun je de soep nog verder op smaak brengen met peper en zout.

Pittige tortillasoep voor vier kommen

  • 2 rode pepers
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 4 deciliter kippenbouillon
  • 1 theelepel oregano
  • 1 avocado
  • citroensap
  • 2 lente-uitjes
  • tortillachips
  • geraspte kaas
  • kokosolie

Bereidingswijze

Hak de ui, rode pepers en de tenen knoflook fijn en fruit het in de kokosolie. Voeg daar de tomatenblokjes aan toe samen met de bouillon en breng het aan de kook. Voeg de oregano toe en laat de soep ongeveer 15 minuten op een lager pitje doorkoken. Roer regelmatig in de pan en pureer de soep na afloop van de kooktijd.

Snijd tijdens de kooktijd de avocado in blokjes en besprenkel ze met citroensap. Verwijder de zaadjes uit de tomaat en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd daarnaast de lente-uien in dunne ringetjes. Schep de soep in grote kommen en verdeel de avocado, tomaat, lente-ui, geraspte kaas en tortilla chips erover. Je kunt daarnaast nog wat chips erbij serveren zodat je daar lekker mee in je soep kunt dippen.

Tomatensoep met mascarpone

  • 1,5 à 2 kilo tomaten
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 à 2 blikjes tomatenpuree
  • 1 bouillonblokje
  • 1 à 1,5 liter water
  •  

    verse basilicum

     

  • bakje mascarpone
  • geroosterd brood
  • kokosolie
  • peper en zout

Bereidingswijze

Snijd de uien grof en pers één teen knoflook fijn. Doe de kokosolie in een grote soeppan en fruit de ui en knoflook. Snijd vervolgens de tomaten in parten en doe deze bij de ui in de pan. Doe hier vervolgens het water, het bouillonblokje en de tomatenpuree bij. Breng het geheel aan de kook en laat het koken totdat de tomatenparten zacht aanvoelen. Snijd in de tussentijd de knoflook en hak of knip de basilicum fijn. Doe dit samen met de mascarpone in een schaaltje en roer het goed door elkaar. De mascarpone kun je overigens ook vervangen voor magere kwark wanneer je voor een slanker alternatief wilt gaan.

Nadat de soep heeft gekookt en de tomatenparten zacht zijn, pureer je de soep met een staafmixer. Voeg eventueel nog wat water toe wanneer je de soep te dik vindt. Serveer de soep in een kom samen met het geroosterde brood en leg er een bolletje mascarpone in.