De pechgeneratie komt in actie: Wij willen ons geld terug!

10 oktober 2019 Leestijd: 3 minuten

Begon je in het studiejaar 2015/2016 met studeren? Dan heb je pech, pech, pech. Niet alleen was het sinds dat jaar doei basisbeurs, en hallo dikke studieschuld. Er is ook nog eens kans dat toekomstige studenten wel weer stufi krijgen. Tijd voor actie dus: in de vorm van een Tikkie-aanval.

Kom In Actie Tegen Het Schuldenstelsel

Een Tikkie-aanval? Yes! Vanaf 4 november kan minister-president Mark Rutte een heleboel online betaalverzoeken verwachten. En de eerste appjes met ‘Wil je mij alsjeblieft € 750 betalen voor ‘studieschuld’, stromen al binnen bij de VVD. Studenten die de dupe zijn van het sociaal leenstelsel willen hun geld terug, omdat zij tussen het afschaffen en de herinvoering van de basisbeurs vallen.  

Het Facebookevenement begon als grap van student Youri Hoogewoning, maar inmiddels hebben duizenden studenten aangegeven dat zij Rutte een appje sturen. Voor de duidelijkheid: het telefoonnummer op de Facebookpagina is niet echt van Rutte, maar van de VVD-fractie. Een gezellig onderonsje met onze MP zit er dus niet in. Maar je stem laten horen, dat kan dus wel.

De pechstudent: tussen wal en schip

De protestactie komt natuurlijk niet uit de lucht vallen: het CBS meldde onlangs nog dat studenten steeds vaker en meer lenen. De studieschuld loopt dus op, en niet zo’n beetje ook: de totale studieschuld is 19.3 miljard euro. Dat is 1,9 miljard meer dan het jaar ervoor.


Studenten voelen het leenstelsel niet alleen in hun portemonnee. Wat dacht je van de prestatiedruk en psychische klachten die dit oplevert? Of het feit dat studenten steeds later het huis uitgaan en kans maken op een lagere hypotheek als gevolg van de schulden? En dan hebben we het nog niet eens over baanonzekerheid en de woningnood. Geen chille situatie dus. Extra zuur dat de Tweede Kamer juist nu aangeeft de basisbeurs terug te willen.

Krijg ik dan mijn money terug?

Natuurlijk wist jij al lang dat het leenstelsel een complete fail is. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer trekt deze conclusie nu ook. Betekent dit dat de basisbeurs anytime soon weer wordt ingevoerd? Neuh, reken daar maar niet op. Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven gaat het leenstelsel eerst evalueren. Maar er is wel kans dat het volgende kabinet de basisbeurs terugbrengt, of een ander systeem bedenkt.


Allemaal leuk en aardig natuurlijk. Maar hoe zit het dan met mijn studieschuld: krijg ik een compensatie als de basisbeurs een comeback maakt? Lodewijk Asscher (PvdA) vindt van wel. En ook het CDA is voor een vorm van compensatie, maar noemt het ‘een lastige puzzel’ in Trouw. Want wat gebeurt er met studenten die hun lening niet voor studiekosten gebruiken, maar bijvoorbeeld om een huis te kopen?


Het is dus nog maar even afwachten of die compensatie er daadwerkelijk komt. En in de tussentijd? Lekker een Tikkie sturen naar de VVD dus.


Minder lenen, meer werken? Check de toffe vacatures van SUSA.