Wat je moet weten over Vero, 'het nieuwe Instagram'

18 maart 2018 Leestijd: 3 minuten

Een lange tijd waren socialmediaplatforms als Facebook, Instagram en Snapchat ‘ontsterfelijk’. Newbies niet welkom! Ze lieten zelfs Googles eigen platform – Google+ – in het stof bijten. Maar nu is daar ineens Vero. Een app die stiekem al 3 jaar oud is (Vero werd in 2015 gelanceerd door de Libanese Ayman Hariri), maar ineens de top van de verschillende app-stores bestijgt. Dit is wat je moet weten over ‘het nieuwe Instagram’.

Vero

Waarom zijn we massaal nieuwsgierig naar Vero?

Omdat Instagram met haar ingewikkelde algoritme ‘ongrijpbaar’ is geworden. De foto waar je zo je stinkende best op hebt gedaan, wordt maar door een handjevol mensen gezien en de kiekjes van je vrienden verschijnen nog maar zelden in je tijdlijn. Instagramgebruikers zijn het zat! En ook kunnen we maar niet wennen aan het redesign van Snapchat of de ‘troep’ op onze Facebookwall. De beloften van Vero klinken wel héél goed: meer opties, geen advertenties en geen algoritmische tijdlijn. Kom maar door!

Leuk aan de app is dat je connecties kunt categoriseren als ‘goede vriend’, ‘vriend’, ‘kennis’ of ‘volger’. Uiteraard kunnen de hashtags niet ontbreken en zijn de ‘visual essays’ een leuk foefje waarmee je boeken, films en tv-programma’s kunt delen die je hebt gelezen of bekeken. Maar het beste aan de app is nog altijd dat ‘ie advertentievrij is. Hoe zit dat precies?

Is Vero echt gratis?

Vero zal uiteindelijk met abonnementen gaan werken, maar vooralsnog geniet je als 1 van de eerste miljoen leden van levenslang gratis Vero. Slim! Want zo creëren ze schaarste en doen ze een beroep op je FOMO. Inmiddels hebben al meer dan een miljoen mensen zich aangemeld, maar kun je – tot further notice – nog steeds gratis aanmelden. Hoeveel een abonnement in de toekomst precies gaat kosten, is nog niet bekend.

Ook goed om te weten: het platform haalt inkomsten uit transactiekosten wanneer bedrijven iets verkopen via de ‘Nu kopen’-knop, maar verwacht geen irritante advertenties of pop-ups! Klinkt goed. Of …?

 

Moet je wel een account aanmaken?

Net als ieder succesvol bedrijf wordt Vero onder een vergrootglas bekeken. En dat pakt niet bijzonder lekker uit. De Libanese eigenaar blijkt niet zo’n lieverdje te zijn en is in het verleden betrokken geweest bij een groot schandaal rondom het Saudische bouwbedrijf Oger, dat bekend staat om de slechte werkomstandigheden van hun 30.000 arbeiders. En het werd nog erger toen bekend werd dat er tal van Russen aan de app werkten. Stelen Russische hackers onze gegevens? Welnee! Wel moet je goed nadenken of je akkoord gaat met de algemene voorwaarden van Vero.

Hoe zit het nou écht met die voorwaarden?

Sommige gebruikers hebben de kleine lettertjes gelezen en raakten daar een beetje van in paniek. Statements als ‘Vero mag jouw content zonder toestemming gebruiken, verspreiden én verkopen’ doken op. Terwijl de gebruikersvoorwaarden eigenlijk niet veel verschillen van de voorwaarden van andere grote socialmediaplatforms.

Na alle paniekzaaiende berichten deed Vero een rondje aanpassingen om de boel te verduidelijken. Je geeft toestemming voor het volgende: ‘a limited, royalty-free, sublicensable, transferable, perpetual, irrevocable, non-exclusive, worldwide license to use, reproduce, modify, publish, list information regarding, translate, distribute, syndicate, publicly perform, publicly display, make derivative works of, or otherwise use your User Content.’ Klinkt misschien eng, maar dit betekent niet dat je direct geen eigenaar meer bent van je content. Wanneer je Facebook of Twitter gebruikt, heb je ja gezegd tegen ongeveer hetzelfde. Surprise! Waar je eigenlijk bij Vero ‘okidoki’ op zegt, is het weergeven en vermenigvuldigen van jouw content voor andere Vero-gebruikers. En dat betekent niet dat je automatisch afstand doet van de rechten van de door jou geüploade foto’s. Capice?

En ja, dat verwijderen van je account geen kwestie van een druk op de knop is klopt. Je moet eerst een verzoek indienen via de site. Een reactie kan een paar minuten, maar ook een paar dagen op zich laten wachten. Paniek? Niet nodig!

 

Heb jij al een Vero-account of laat je het aan je voorbijgaan?

FOMO of niet: probeer de app lekker uit als je nieuwsgierig bent en download Vero vooral niet als je er niet achterstaat. Simple as that. Wij zijn vooralsnog heel nieuwsgierig of de app een lang leven beschoren is!