Zo kies jij de beste en toch voordeligste zorgverzekering als student

13 december 2018 Leestijd: 3 minuten

Een zorgverzekering uitzoeken is tijdens het al o zo drukke studiejaar vaak niet de meest leuke taak. Toch is het belangrijk om het goed te doen en kan je flink op de kosten besparen. SUSA geeft je een paar tips en punten om op te letten. Op deze manier krijg jij de juiste verzekering voor een zo laag mogelijke prijs. En zo hou jij net wat meer over voor een extra leuke avond in de kroeg.

Zo Kies Jij De Beste En Toch Voordeligste Zorgverzekering Als Student

Studentenkorting

Heb je ook een studentenpas waarvan je nooit begrijpt waarom je hem hebt? Dit is dan eindelijk dé kans om die in te zetten! Veel verzekeraars hebben speciale studentenverzekeringen met korting. Dit bieden ze aan, omdat studenten minder zorgkosten maken dan gemiddeld. Dus je zou wel gek zijn om hier niet van de profiteren. Er zijn zelfs een paar zorgverzekeraars die een collectieve studentenverzekering hebben. Dus als je je met je studentenhuis of studievereniging bij dezelfde verzekeraar meldt, gaat je zorgpremie nog eens extra omlaag. Dit geldt voor Zilveren Kruis, De Friesland en Zorg & Zekerheid.

Niet overal elk ziekenhuis

Let goed op wat voor pakket een zorgverzekeraar je aanbiedt. Niet elke maatschappij dekt per definitie de volledige zorg van alle ziekenhuizen. Dat is zeker als je vaak in verschillende steden bent - bijvoorbeeld die waar je ouders wonen en die waar je zelf woont en studeert - belangrijk. Daarom is het goed om te checken of er in beide plaatsen een ziekenhuis is, waar je volledig verzekerd terecht kan. Verzekeringen met een beperkte eigen keuze zijn vaak wel de goedkoopste. Dus als hun aanbod aan zorgaanbieders je bevalt, kan het juist a match made in heaven zijn.

Fysio en tandarts

Vooruitplannen. Dat is iets waar studenten een hekel aan schijnen te hebben, maar bij het afsluiten van je zorgverzekering kan dit lonen. Letterlijk. Weet je in december al dat je komend jaar voor een paar keer extra naar bijvoorbeeld de fysiotherapeut moet voor die spierblessure die je opgelopen hebt met het voetballen, dan kan je daar een aanvullende verzekering voor afsluiten. Omdat deze premie hoog kan uitvallen, is het goed vooraf deze inschatting te maken. Als je ervoor kiest, let dan ook goed op welke verzekeraar je neemt. De aanvullende verzekeringen verschillen per aanbieder enorm. Niet alleen in prijs, maar ook het bedrag tot waarvoor je je kan verzekeren.

Internationaal avontuur

Ga jij straks een halfjaar een minor in Japan volgen? Je bent ook buiten Nederland standaard voor acute zorg verzekerd, maar je moet het verschil tussen de kosten daar en het bedrag dat dezelfde behandeling hier kost betalen. En dat kan behoorlijk tegenvallen. In bijvoorbeeld Amerika, Japan en Noorwegen kost zorg véél meer dan hier. Een dag in een Nederlandse ziekenhuis kost je ongeveer 600 euro, maar in de VS bedraagt dat bijna 4500 euro. 7,5 keer zoveel. Dus als je een buitenlands studie-avontuur op de planning hebt staan voor 2019 naar een land met hoge zorgkosten, dan is het zeker verstandig om hiervoor een aanvullende verzekering te nemen. Overigens kan je dit ook regelen via je reisverzekering, mocht je straks in maart reisplannen maken voor het najaar.

Gokje wagen?

Ben je zelden ziek en heb je geen reputatie als brokkenpiloot? Dan kan je overwegen om je eigen risico te verhogen van de standaard 385 euro tot maximaal 885. Wanneer je dit doet, daalt je maandelijkse premie. Dat kan per maand twee tientjes schelen. Dat tikt over een heel jaar toch weer lekker aan voor net dat extraatje tijdens je vakantie. Maar dan moet je natuurlijk wel zorgen dat je gezond blijft.