Van online meetings tot Skype-sollicitaties: beeldbellen doe je zo

13 februari 2020 Leestijd: 4 minuten

Of je nou onverwachts thuis moet werken of een sollicitatie hebt op afstand, vroeg of laat zal je een keer moeten gaan Skypen met (potentiële) collega’s. Voor de één de uitgelezen kans om in pyjamabroek achter het bureau te kruipen, maar voor de ander een digitaal horrorscenario. Hoe je ook denkt over beeldbellen, met deze tips maak jij gegarandeerd een goede indruk!

Man aan het werk op zolderkamer

Een goed begin is het halve werk

Scoor punten door op tijd klaar te zitten. Niets is vervelender dan moeten wachten op collega’s die hun computer nog op moeten starten of zich hebben verslapen. Zeker bij een sollicitatiegesprek is het essentieel dat je op tijd alles hebt opgestart. Zorg daarnaast dat je niet alleen aanwezig bent, maar ook goed voorbereid begint aan het gesprek. Weet wat er tijdens de online meeting besproken gaat worden en zet op een rijtje wat jij hierover wilt zeggen of welke vragen je nog hebt. Bij een sollicitatiegesprek zorg je dat je je aantekeningen bij de hand hebt en leg je een pen en papier naast je neer voor het geval je iets wilt opschrijven. Daarnaast is het belangrijk dat je genoeg research hebt gedaan naar het bedrijf. Online spionageskills komen nu goed van pas. Bestudeer onder andere LinkedIn en de website van het bedrijf nauwkeurig. Een goed begin (en dus een goede voorbereiding) is het halve werk.

Zorg voor een back-up plan

Niets is zo knullig als een mislukt gesprek omdat de techniek niet meewerkt. Dubbelcheck je internetverbinding en raak niet in paniek mocht er toch iets fout gaan. Blijf cool. Althans, van buiten. Houd je telefoon bij de hand (op stil natuurlijk) zodat je het gesprek eventueel weer via de Skype-app op je telefoon kunt oppakken. Je probleemoplossende vermogen en het feit dat je kalm blijft onder druk zullen niet onopgemerkt blijven. Technisch mankementje? Probeer rustig te blijven en zeg bijvoorbeeld ‘Ik kan je niet zien. Vind je het goed als ik je zo terugbel?’ of ‘Het lijkt erop dat het niet werkt, kunnen we misschien bellen?’ Zo hoef je het gesprek niet af te blazen en laat je zien dat je ook in stressvolle situaties je mannetje kunt staan.


Het is trouwens helemaal niet gek om je sollicitatiegesprek van tevoren te oefenen. Bereid je voor op vragen die je gesteld kunnen worden, oefen het Skypegesprek met je beste vriend of vriendin en check hoe je er op je opperbest op het scherm uitziet.

Vermijd afleiding en ruis

Je collega’s of je nieuwe manager zitten niet te wachten op je hond die je enthousiast blaffend probeert duidelijk te maken dat hij wil spelen of je huisgenoten die de boel op stelten zetten. Zet je telefoon op stil (ja, ook zonder trilfunctie) en stuur je vrienden en huisgenoten voor de zekerheid een berichtje dat je een belangrijk gesprek hebt.

Maak het persoonlijk

Het gesprek is nu misschien online, maar ook hier kan oogcontact heel persoonlijk voelen en een grote impact hebben. Weersta de drang om constant naar de persoon aan de andere kant op het scherm te staren of steeds te checken of je er zelf nog wel goed uit ziet. Probeer in plaats daarvan direct in de camera te kijken. Sleep je Skype-scherm direct onder je webcam. Dat helpt. Dan lijkt het al snel of je in de camera kijkt. Die dikke studieboeken komen nu ook goed van pas. Stapel ze op, zodat je laptop op ooghoogte komt te staan.

Doe alsof je tegenover elkaar zit

In je eigen kamer achter je laptop vergeet je snel de sociale regels. Probeer dat te voorkomen en behandel je collega of potentiële werkgever alsof hij of zij tegenover je zit. Terwijl je oogcontact houdt, knik je als hij of zij spreekt om te laten zien dat hij of zij je aandacht heeft. Een groot deel van het succes van een digitaal gesprek staat of valt bij een goede houding, je handen gebruiken terwijl je spreekt en mensen laten weten dat je ze begrijpt. En, vergeet niet te lachen! Tip: dress to impress. Ja, alsnog! Vermijd wilde prints, deze worden misschien niet zo flatteus weergegeven door je webcam en veroorzaken ruis.

Ruim je kamer op

Probeer het gesprek in een professionele omgeving te houden. Wordt het toch je studentenkamer? Dubbelcheck dan of alles schoon is en de achtergrond niet afleidt. Haal ongepaste posters of decoraties die de aandacht kunnen stelen weg. Een witte muur is misschien saai, maar het werkt het best. Door afleiding op de achtergrond te elimineren, zijn alle ogen op jou gericht. Tip: bij sommige programma’s kun je ervoor kiezen om je achtergrond te “blurren”, zo weet je zeker dat niets in beeld komt wat je collega’s of potentiële werkgever liever niet had gezien!

Heb je nog niet gesolliciteerd, en ben je op zoek naar een leuke bijbaan? Kijk dan even op SUSA.nl