Langstudeerboete: wat betekent dit voor jou als student?

20 augustus 2024 Leestijd: 3 minuten

Langstudeerders opgelet: de langstudeerboete komt terug! De nieuwe coalitie (PVV, VVD, NSC en BBB) heeft in hun hoofdlijnenakkoord aangekondigd dat deze maatregel opnieuw wordt ingevoerd. Voor veel studenten die al te maken hebben met een hoge studiedruk of studiestress, is dit allesbehalve goed nieuws. Maar wat houdt deze boete precies in, en wanneer gaat hij van kracht? We leggen het je uit! 

SUSA Fotografie2024 31

Wat is de langstudeerboete?

De langstudeerboete is een maatregel waarmee de nieuwe coalitie studenten wil aansporen om binnen de nominale studieduur af te studeren. Dit betekent dat wanneer je langer doet over je studie dan de vastgelegde nominale duur (bijvoorbeeld 3 jaar voor een bachelor of 1 jaar voor een master), je een flinke verhoging van je collegegeld kunt verwachten. En ja, die extra kosten zullen helaas flink oplopen... De coalitie heeft namelijk aangegeven dat deze boete in zal gaan vanaf 2026 en maar liefst €3000,- per uitgelopen jaar zal bedragen. Dit komt nog bovenop het wettelijk collegegeld van (minimaal) €2500,- waardoor je totale studiekosten kunnen oplopen tot meer dan €5.500,- per jaar. En dat doet pijn aan de portemonnee! 

Voor wie geldt de langstudeerboete?

De langstudeerboete geldt voor alle hbo- en wo-studenten die een bachelor- of masteropleiding volgen. Dus, of je nu aan je zevende jaar als bachelor student begint of al meerdere jaren worstelt met het afronden van je master: als je studietijd uitloopt, kun jij vanaf 2026 een extra rekening van €3000,- op de deurmat verwachten. Dat is een flinke tegenvaller! 

Wat kun je doen om de boete te vermijden?

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het vermijden van de langstudeerboete zal uiteindelijk vooral lukken met een goede planning. Stel dus alvast een realistische studieplanning op en houd je aan je deadlines om verdere uitloop te voorkomen. Vind je dit lastig? Schakel dan zo snel mogelijk de hulp in van je studieadviseur! Een studieadviseur kan je namelijk ondersteunen bij het maken van een haalbare planning en samen met jou naar oplossingen zoeken om (verdere) vertraging te voorkomen. 

Tijd voor actie!

Bij SUSA staan we achter de student en willen we dan ook zeker voorkomen dat de langstudeerboete wordt ingevoerd. Deze boete kan de studiedruk en stress onder studenten namelijk ontzettend verhogen. Zoals het er nu uitziet, wordt de langstudeerboete vanaf collegejaar 2026-2027 ingevoerd. Daarom is het belangrijk om nu al in actie te komen! In 2012/2013 kondigde kabinet Rutte I de langstudeerboete namelijk al aan, maar dankzij meerdere studentendemonstraties werd deze uiteindelijk weer afgeschaft. Momenteel heeft BNNVARA een petitie gestart om de invoering van de langstudeerboete tegen te houden. Teken de petitie hier en help mee met het tegengaan van de langstudeerboete! 

 

Lig jij helemaal op planning met jouw studie, maar is het studentenleven veel te duur?  Check dan snel onze bijbanen en geniet volop van jouw studententijd!