“Ik heb niet gefaald, maar gewoon 10.000 manieren gevonden waarop het niet werkte”, aldus Thomas Edison, een van de grootste uitvinders aller tijden. Hij is zeker niet de enige beroemdheid waarbij de weg naar succes uit vallen en opstaan bestond. Zo werd Walt Disney ontslagen vanwege een ‘gebrek aan verbeelding’ en moest J.K. Rowling meerdere afwijzingen doorstaan voordat de Harry Potter-boeken werkelijkheid werden.
Bij iedereen gaat het dus weleens mis. Toch praten we niet graag over onze mislukkingen. Hoe komt dat? “In onze maatschappij is succes de norm. We proberen falen te voorkomen”, vertelt Remko van der Drift, faalkundige en directeur van het Instituut voor Faalkunde. “Wij denken dat succes gelijkstaat aan niet falen, maar dat klopt niet. Het leven is soms lastig en falend. Het aanvaarden hiervan is goed voor de mens."
Sociale media maken dit echter niet makkelijker. “Vroeger wisten alleen de mensen in de kroeg van je uitglijder. Tegenwoordig zijn er (online) meer toeschouwers én draag je een blunder langer mee”, legt psycholoog en trainer Arjan van Dam uit.