1. Wees jezelf
De clichématigheid van tip nummer 1 spat ervan af, maar jezelf blijven gaat je echt helpen bij het hospiteren. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de ludieke vragen die tijdens dit soort avonden de revue passeren: ‘als je een alcoholische versnapering zou zijn, welke dan?’ of bewoners die je vragen om een origineel cadeautje mee te nemen. Je hersenen draaien overuren om het grappigste antwoord te bedenken, of met het leukste item aan te komen. Top natuurlijk als je je best doet om op te vallen, maar doe je niet anders voor dan je bent. De sleutel is om dicht bij jezelf te blijven. Ook op de avond zelf. Ben je niet zo’n aanwezig type, dan is het ook nu niet nodig om alle aandacht op jezelf te vestigen. Vind je het wel leuk om met iedereen te socializen, doe dat dan ook vooral. Zet je beste beentje voor en doe dat als jezelf. Je wilt immers dat je nieuwe huisgenoten je echt leren kennen.
2. Wil jij de kamer eigenlijk zelf wel?
Als je op zoek bent naar een kamer - en zeker als je al een flink aantal hospiteeravonden zonder succes hebt afgesloten - is het makkelijk om alles aan te grijpen. Probeer echter per hospiteeravond goed te blijven beoordelen of jij de kamer wilt en of je in het huis past. Het laatste wat je wilt in een studentenhuis belanden waar jij je niet thuis voelt, dan kun je namelijk weer opnieuw op zoek.
3. Mingle met je mede-hospitanten
Misschien zie je bij het hospiteren alleen je (potentiële) toekomstige huisgenoten. De kans is echter groot dat je samen met een paar andere kandidaten op moet komen draven. Grijp de kans aan om je sociale skills te tonen door een praatje aan te knopen met je concurrenten. Bovendien kunnen jullie elkaar helpen de zenuwen enigszins te laten verdwijnen. Bedenk dat je mede-hospitanten ook nerveus zijn, jullie zitten in hetzelfde schuitje.
4. Laat je lijstje links liggen
Minstens twaalf vierkante meter, maximaal zes andere huisgenoten en het liefst ongemengd. Heb je een wishlist voor je toekomstige kamer gemaakt? Snappen we, maar laat die eisenlijst tijdens het hospiteren zelf even voor wat het is. Bepaalde eisen stellen mag absoluut, maar belangrijker is hoe jij je voelt in het huis en in het gezelschap van je medebewoners. Dat je je thuis voelt dus. Is de kamer wat duurder dan je gehoopt had, maar voel je je als een vis in het water tussen je huisgenoten? Dan is een eis van je lijstje schrappen helemaal geen gek idee.
5. Oefen met een vriend(in) of vraag professionele hulp
Ja, echt! Er bestaan professionals die mensen ondersteunen bij het hospiteren. Helemaal niet gek als je bedenkt wat er allemaal bij komt kijken. Gaat dat je wat ver, maar wil je je wel goed voorbereiden? Vraag een (of meerdere) vrienden om eens met je te oefenen. Laat ze de standaardvragen stellen - hobby’s, studie, misschien toch dat originele drankje? - zodat je alvast wat antwoorden klaar hebt staan. Net als met solliciteren eigenlijk.
En bij solliciteren kunnen wij je dan weer helpen. Klik hier voor het vinden van een flexibele studentenbijbaan.