Hoe overleef ik m’n studentenleven?

2 september 2024 Leestijd: 4 minuten

Een nieuw studiejaar betekent nieuwe kansen! Maar helaas ook: veel te vroeg opstaan, te laat je boeken bestellen, een botsend studierooster met werk, (liters) koffie. Jup, óók dat is het nieuwe studiejaar... Begin jij dit jaar nou liever met een vliegende start dan met een slakkengangetje? Lees dan snel door voor SUSA’s Studie Survival en ontdek hoe je voorbereid je studiejaar in gaat! 

Blog SUSA

Van bankhangen naar de collegebanken

De zomer was een feestje: festivals, chillen op het strand, eindeloos uitslapen. We weten zeker dat je hebt gelachen, geleefd en genoten, maar nu is het toch echt tijd om uit je vakantie-bubbel te stappen en terug te gaan naar de realiteit. Maar hoe pak je dat aan als je totaal uit je ritme bent? Met deze vier tips ben jij binnen no-time weer gewend aan het studieleven!  

  • 1. Fiks je slaapritme: bye bye nachtbraker! Het is tijd om afscheid te nemen van die nachtelijke uurtjes en je heerlijk zachte bedje te omarmen en die 8 uur slaap aan te tikken. Moet je woensdag bijvoorbeeld om 9 uur in de collegezaal zitten? Dan is het belangrijk om te beseffen dat tot 2 uur ’s nachts TikToks kijken niet de schoonheidsprijs verdient, letterlijk. Bepaal dus voor jezelf een vast tijdstip om lekker onder de wol te kruipen en vergeet je wekker niet te zetten. Wedden dat jij de volgende dag fris en fruitig begint?  
  • 2. De bezem erdoor: een frisse kamer = een frisse geest. Dus, minder rommel = minder stress. Geen verdere uitleg nodig, toch? 😉  
  • 3. Fiks je studiemateriaal: heb je geen boeken tijdens je eerste college en ben jij dus niet voorbereid? Ongemakkelijk! Voorkom dit soort gênante momenten door ervoor te zorgen dat je op tijd de juiste studiematerialen in huis haalt. Daarmee verdien je misschien ook nog eens bonuspunten bij je docent!
  • 4. Bereid je voor: voorbereiden = winnen. Check het studieportaal van jouw opleiding vóórdat je begint, zodat je alle syllabi en handleidingen al eens kunt doornemen. Zo weet je meteen wanneer de deadlines en tentamens zijn, wat er van je wordt verwacht gedurende het jaar, en wanneer je een tripje met vrienden kunt plannen in de periodes dat je niet zo druk bent met studie!

Klaar voor die vliegende start?

Ye-hes, jij bent helemaal ready voor het studiejaar, want jij hebt zelfs je studieritme weer te pakken! Hou dit vast, want een goed begin is het halve werk! Hoe? Gebruik die agenda. Online, offline: maakt niet uit, die agenda is heilig. Noteer belangrijke tentamens, deadlines, presentaties en andere opdrachten, het liefst al voordat je die collegebanken inkruipt! Check je cursus handleiding per vak zodat jij een helder overzicht hebt van wat komen gaat. Plan je studeersessies per week in en het belangrijkste: maak een realistische planning waar jij je ook écht aan kunt houden. Zo voorkom jij die all-nighter waarbij je tot in de late uurtjes moet ploeteren om je studiepunten binnen te harken.  

Studeren en… combineren!

Laten we even eerlijke zijn: het leven is meer dan alleen studeren. Want ook met vrienden chillen, sporten, geld in het laatje brengen, je familie nog eens zien en je hobby's onderhouden, zijn belangrijk voor jou als student! Het liefst doe je het dan ook allemaal, maar dat lijkt on-mo-ge-lijk, toch? Mooi niet! Hiervoor moet je misschien wat plannen, maar het is zeker te doen. En ja, ook dan is die agenda weer belangrijk! Nu jij je studie-uren hebt gepland (en je daaraan houdt), weet jij precies waar, wanneer en hoeveel tijd je over hebt. Gebruik deze tijd om even lekker NIET met die studie bezig te zijn. Da’s toch heerlijk! 

Checklist voor dat je begint met studeren

  • Regel korting via je studievereniging op boeken of koop ze tweedehands (wel altijd even de editie checken). 
  • Bestel hier je gratis Studentenbox met leuke goodies en kortingen, winnen! 
  • Houd je studie bij zodat je niet na week één al achterloopt. 
  • Nooit meer kortingen mislopen? Check hier hoe!  
  • Zie jij door de bomen even het bos niet meer? Download dan de SUSA’s Survival Gids hier en weet zeker dat jij het maximale uit je studententijd haalt!  

Wil jij tijdens je nieuwe studiejaar genoeg knaken hebben om leuke dingen te doen naast al dat studeren? Check dan onze bijbanen zodat jij non-stop leuke uitjes kunt plannen!