Verschillende generaties op de werkvloer: hoe werkt dat?

26 juni 2024 Leestijd: 4 minuten
SUSA Fotografie 2022 Lowres 29 (1)

Tegenwoordig zien we een ontzettende diversiteit aan generaties rondlopen op de werkvloer. Van de Babyboomers die langzaam afscheid nemen tot Generatie Z die vol frisse energie de werkvloer betreedt. De werkomgeving is dynamischer dan ooit en iedere generatie brengt zowel toevoegingen als uitdagingen met zich mee. We bespraken eerder typische kenmerken van deze generaties. Nu gaan we dieper in op hoe deze generaties elkaar zien en hoe ze succesvol kunnen samenwerken. Want hoe kunnen zulke verschillende mensen nou optimaal samenwerken? Lees snel verder! 

Trage Babyboomers

De Babyboomers, opgegroeid na de Tweede Wereldoorlog, moesten snel volwassen worden. Ze vonden over het algemeen gemakkelijk werk. Veel van hen zijn inmiddels met pensioen of nemen binnenkort afscheid. Ze worden dan ook vaak als “oud” bestempeld en door hun beperkte technologische kennis zien jongere generaties hen als traag en veranderigsschuw. Toch blijkt deze generatie uiteindelijk de meest veerkrachtige medewerkers te hebben, blijkt uit onderzoek van Hartbeat en Integron (Ravensbergen, 2024). Daarnaast blijken ze ontzettend vitaal aangezien ze gemiddeld genomen het geld, de tijd én de energie hebben om tot op hoge leeftijd zelfstandig en actief te kunnen leven (De Jonge, 2023). Met hun ervaring en wijsheid zijn babyboomers onmisbaar voor een soepele gang van zaken op de werkvloer: ze leren jongere generaties niet alleen vakinhoudelijke vaardigheden, maar ook belangrijke waarden als werkethos en doorzettingsvermogen om optimaal te kunnen presteren (WillrofReitsma, z.d.).  

Generatie X; de jobhoppers

Gen X, opgegroeid aan het einde van de Koude Oorlog, wordt vaak de verloren generatie genoemd. Omdat Babyboomers het werkveld domineerden, was het voor deze generatie moeilijk om passend werk te vinden. Ze zochten een informelere werksfeer met minder werkdruk, want een goede werk-privébalans was in deze generatie erg belangrijk (WillroffReitsma). Omdat het vinden van een geschikte baan lastig was, switchten ze vaak van baan, wat hen in de ogen van Babyboomers jobhoppers maakte. Onder jongere generaties heerst het idee dat Gen X niet goed met technologie om kan gaan. De zelfredzaamheid van Gen X zorgt ervoor dat ze elk probleem met beide handen aangrijpen en oplossen. Met hun no-nonsens mentaliteit kunnen zij dan ook goed relativeren, reflecteren en feedback geven en ontvangen (WillroffReitsma, z.d.). Dit maakt Gen X de ideale teamplayers voor jouw afdeling! 

De verwende Generatie Y/Millenials

Kenmerkend aan deze generatie is dat ze ontzettend zijn vertroeteld door hun ouders (Peace for talent, z.d.). Hierdoor zijn ze zelfverzekerd en zijn ze het gewend om hun zin te krijgen. Ze zijn daardoor geen fan van autoriteit. Toen ze de werkvloer betraden, werden ze door Babyboomers en Gen X vaak vooral als arrogant, ongeduldig en verwend gezien. Maar wie deze Millenials op de werkvloer heeft gezien, weet wel beter: deze generatie zet ontwikkeling voorop en is ontzettend ondernemend. Daarmee halen ze niet alleen het beste uit zichzelf, maar ook uit hun collega's! 

De afgeleide Generatie Z

Gen Z is opgegroeid met hun telefoon en iPad in de hand. Deze digital natives zijn continu bezig met wat er online gebeurt. Toen ze de werkvloer betraden, verwachtten de oudere generaties dat ze ongeïnteresseerd en snel afgeleid zouden zijn door hun telefoons. Maar aangezien deze generatie een hoge studiedruk heeft ervaren, weten zij als geen ander wat hard werken is. Met hun uitgebreide kennis van technologie zorgen zij er dan ook voor dat hun collega's op een stuk slimmere én snellere manier aan de slag kunnen. Dat is pas een toevoeging! 

Moeten we ons nu helemaal aanpassen aan Gen Z?

Het korte antwoord: nee, natuurlijk niet. Er is altijd sprake geweest van generatiekloven en vooroordelen (Babelfgw, 2022). Elke nieuwe generatie brengt veranderingen met zich mee, waardoor organisaties hun beleid en cultuur moeten aanpassen.  Dat is ook niet gek, want andere tijden vragen nou eenmaal om een andere manier van werken. Met een frisse blik naar de manier van werken blijven kijken, helpt bij het meegaan met verschillende trends en ontwikkelingen. Het volledig aanpassen aan Gen Z is daarbij niet nodig. Door bewustzijn te creëren over de verschillen (en overeenkomsten!) tussen de generaties op de werkvloer, kunnen werknemers juist veel van elkaar leren. Generatie Z kan bijvoorbeeld een hoop wijsheid opdoen van oudere generaties, terwijl zij op hun beurt oudere collega's kunnen helpen met technologische uitdagingen. Juist de combinatie van deze generaties maakt organisaties toekomstbestendig en bevordert de ontwikkeling van medewerkers. 

SUSA helpt je graag

Het begrijpen van deze mix aan generaties is een ‘must’ voor een soepele samenwerking op de werkvloer. Door als hier als bedrijf inzicht in te hebben, krijg je grip op verwachtingen en hoe je de werkplek moet inrichten. Dat begrijpen we bij SUSA als geen ander! We maken namelijk al meer dan 75 jaar grote veranderingen mee. Tijdens deze veranderingen blijft altijd één ding zeker: we moeten gebruik maken van de kwaliteit en flexibiliteit van de studentendoelgroep. We weten dan ook continu nieuwe talenten te vinden én te binden. Dat is niet alleen fijn voor nu, maar ook voor de toekomst van je organisatie! Ben jij benieuwd naar wat SUSA voor jou kan betekenen? Of wil je gewoon even sparren? Neem dan contact met ons op.  

230501 Ludo Kamerling Contactpagina
230501 Ludo Kamerling Contactpagina
Meer weten over SUSA?

Ludo Kamerling

SUSA flexibel studentenwerk
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht

 

Plan hier een call, of neem contact op:

Bronnen

- Babelfgw. (2020, 13 januari). ‘OK, Boomer’: de verhitte generatiestrijd. Babel Magazine. https://babelmagazine.nl/2020/01/13/ok-boomer-de-verhitte-generatiestrijd/ 

- De Jonge, K. (2023, 17 mei). 3x vergrijzing: stille generatie, babyboomer, generatie X. Bureauvijftig. https://bureauvijftig.nl/vergrijzing-in-3-generaties-babyboomers/#:~:text=De%20Babyboomer%20van%20nu&text=Zij%20kenmerken%20zich%20als%20ouderen,en%20actief%20te%20kunnen%20leven. 

- Peace for Talent. (z.d.). Met verschillende generaties op de werkvloer: joehoe! Peace For Talent. https://www.peacefortalent.be/blog/met-verschillende-generaties-op-de-werkvloer-joehoe#:~:text=Deze%20groep%20had%20het%20moeilijk,evolueerden%20van%20analoog%20naar%20digitaal 

- Ravensbergen, R. (2024, 23 april). Dít is de meest veerkrachtige generatie en deze mensen scoren het laagst. Metronieuws.nl. https://www.metronieuws.nl/lifestyle/health-mind/2024/04/meeste-veerkracht-generatie-deze-mensen-scoren-laagst/ 

- WillrofReitsma. (z.d.). Vier generaties op de werkvloer: dit zijn de krachten en vooroordelen. https://wilroffreitsma.nl/de-krachten-en-vooroordelen-van-vier-generaties-op-de-werkvloer/