Laten we een ding vooropstellen, aldus Claudia: niemand past precies in een hokje. Of anders geformuleerd: verschillen tussen generaties kunnen net zo goed overeenkomsten zijn. Toch zijn er een paar wetmatigheden. Zo zijn er op dit moment vier generaties op de werkvloer: de babyboomers, Generatie X, Generatie Y ofwel millennials en Generatie Z. De eerste groep wordt de komende tijd steeds kleiner, de laatste groep juist steeds groter. En tot slot: samenwerken is onvermijdelijk. Ook de deelnemers aan het Werkcollege zijn het erover eens: het realiseren van een goede samenwerking is de verantwoordelijkheid van iedereen.
Soms moet je als leidinggevende de Gen Z’ers binnen je team nog aanvullend opvoeden. Je kunt problemen op het vlak van zelfredzaamheid tegenkomen en niet iedereen is even doortastend of proactief. Of zoals een van de deelnemers zegt: dat herstelwerk legt bloot waar de generatiekloof zit.
Veel kan je oplossen met een goede onboarding, aldus de groep. Leg nieuwe medewerkers uit wat er van hen wordt verwacht, in wat voor soort organisatie ze werken en welke ondersteuning er voor hen is. Ook een dag- of weekstart kan helpen. Vaak communiceren, al is het maar staccato via appjes, is essentieel.
Het hangt natuurlijk af van de mate waarin er een gedeelde visie bestaat op leiderschap, maar daar waar die visie ontbreekt of minder sterk is, loop je het risico dat ouderen wat meer taakgericht zijn dan jongeren. Dat werkt niet altijd voor jongeren, dus aanpassing is dan nodig en dat is vaak net wat ingewikkelder voor oudere medewerkers. De leidinggevende heeft hierbij een voorbeeldrol en natuurlijk staat bovenaan dat doelstellingen gedeeld en gedragen moeten worden, ook al bestaan er tussen generaties verschillen in opvattingen over en voorkeuren in leiderschap.