9 oktober 2017 - Met ruim 200 duizend openstaande vacatures hebben we te maken met de sterkste vacaturestijging in tien jaar. Het aantal werklozen vermindert in rap tempo, de vraag naar personeel rijst de pan uit. Hoe voorkom je een personeelstekort?
Een florerende economie heeft ook z’n keerzijde: sinds begin 2016 loopt het aantal bedrijven met een personeelstekort op. Eén op de zes ondernemers ervaart dit gebrek als een belemmering voor het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten. Zo valt te lezen in het rapport naar aanleiding van de Conjunctuurenquête Nederland, een gezamenlijk onderzoek van het CBS, de Kamer van Koophandel, EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW. Aan het begin van het derde kwartaal in 2017 gaf 16 procent van de ondernemers aan een tekort aan arbeidskrachten te ervaren, een jaar eerder was dat 7 procent.
Dat het voor veel Nederlandse bedrijven een crime is om geschikte arbeidskrachten te vinden, heeft natuurlijk alles te maken met de aantrekkende economie. Dit jaar en volgend jaar is de verwachte groei respectievelijk 3,3 en 2,5 procent. Veel seinen staan op groen: de export, consumptie en bedrijfsinvesteringen groeien. Deze ontwikkeling komt ook tot uiting in het ondernemersvertrouwen dat op het hoogste niveau staat sinds eind 2008.
Gevolg is dat er ruim dubbel zoveel vacatures zijn als vier jaar eerder. Ook het aantal ontstane vacatures nam sneller toe (+15 duizend) dan het aantal vervulde vacatures (+8 duizend), wat er op duidt dat vacatures langer openstaan. In totaal ontstonden er 264 duizend vacatures en werden er 244 duizend vervuld. De hoogste aantallen sinds 2008, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De explosieve vacaturegroei zorgt voor krapte op de arbeidsmarkt. Inmiddels geeft 15,6 procent van de bedrijven aan belemmerd te worden door een tekort aan personeel. In de zakelijke dienstverlening ligt dat percentage op 25,1 procent. In de horeca ligt het percentage op bijna 20 procent en in de IT-dienstverlening is de schaarste het grootst: daar kampt een derde van de bedrijven met personeelstekorten.
Een kant-en-klare oplossing voor het nijpende personeelstekort op de arbeidsmarkt is er niet. Vooral de gespecialiseerde krachten blijven schaars. Toch, als je het tekort op een andere manier benadert, zijn er soms uit onverwachte hoek toch meer mogelijkheden dan je denkt. Heb je bijvoorbeeld al eens gedacht aan het inzetten van studenten? Het voordeel van studenten is dat je hen al tijdens hun studie een (parttime) baan kunt aanbieden. Het is dus een echte win-win situatie, want:
- Werkgevers profiteren volop van hun kerncompetenties, zoals kennis, communicatieve vaardigheden en wendbaarheid;
- Op lange termijn bouw je als werkgever aan een toekomstige talentpool van talentvolle medewerkers.
Het Poolconcept® van SUSA biedt een structurele oplossing voor tijdelijk en aanhoudend tekort aan personeel. Met de inzet van SUSA-studenten heb je als bedrijf nu al de talenten van de toekomst in huis. Met meer dan 70 jaar ervaring in werving, selectie en planning van HBO- en WO-studenten is SUSA kennispartner in capaciteitsmanagement en talentontwikkeling.
Een SUSA-studententeam bestaat uit hoogopgeleid en flexibel personeel dat specifiek voor één bedrijf wordt geworven en alleen daar wordt ingezet. SUSA zet HBO- en WO-studenten in bij onder andere banken en verzekeraars (zoals ABN AMRO, Achmea, CZ Zorgverzekeringen, Nationale-Nederlanden, ONVZ Zorgverzekeraar en Triodos Bank).