Kwartaalupdate: Nooit eerder werden zoveel mensen benaderd voor een baan

19 oktober 2023 Leestijd: 3 minuten
SUSA Fotografie 2022 36 (2) (1)

Door de economische krimp in de eerste 2 kwartalen van 2023 verkeert Nederland nu officieel in een (milde) recessie. Ondanks deze recessie blijft de arbeidsmarkt zeer gespannen. Ook in het derde kwartaal bleven de werkloosheid en de (actieve) arbeidsmarktactiviteit laag. Vandaag brengen we de huidige krappe arbeidsmarkt in beeld op basis van de nieuwste cijfers.

Nog steeds een echte werknemersmarkt

Al maanden wordt de huidige arbeidsmarkt getypeerd als een echte werknemersmarkt. Door de lage werkloosheid en de hoge tekorten bij bedrijven, zijn potentiële kandidaten aan zet. Ze kunnen hoge eisen stellen en dat doen ze ook. Door de enorme inflatie worden er riante lonen gevraagd en ook het wensenlijstje met andere arbeidsvoorwaarden is lang. Dit leidt tot een dynamische arbeidsmarkt, waar bijna de halve beroepsbevolking (45,5%) latent op zoek is naar nieuw of ander werk. Al is er over de gehele linie hierin wel een afvlakking te zien, bedrijven hebben het nog steeds moeilijk met het halen van hun wervingen.

Sourcingsdruk bereikt een record

Ook al is de arbeidsmarkt enorm dynamisch, er zijn maar weinig mensen (11,6%) die echt actief op zoek zijn naar nieuw of ander werk. Bedrijven doen enorm hun best om de vacatures te vullen en het huidige personeel te behouden. Zo behaalde de sourcingsdruk op de arbeidsmarkt in dit derde kwartaal van 2023 een nieuw record (40,6%): ruim vier op de 10 mensen uit de beroepsbevolking werden het afgelopen kwartaal benaderd voor een baan. Deze hoge sourcingsdruk kán de lage arbeidsmarktactiviteit versterken: doordat er zoveel mensen actief benaderd worden door bedrijven, gaan ze minder snel zelf op zoek. Ze kunnen achterover leunen, omdat bedrijven vanzelf naar hen toekomen.

Minder vaste contracten

Naast de lastig te vullen vacatures, blijft behoud ook een uitdaging voor bedrijven. Doordat medewerkers zulke hoge eisen kunnen stellen tijdens het sollicitatieproces én de hoge sourcingsdruk, is het een interessante tijd om te switchen van baan. Bedrijven doen hun best om hun nieuw geworven personeel zo lang mogelijk vast te houden door ze meteen een vast contract aan te bieden. In kwartaal 2 kon bijna de helft van de nieuwe medewerkers (44,9%) meteen rekenen op een vast contract. Nooit eerder lag dat percentage zo hoog. In het derde kwartaal is dit getal iets gedaald, maar kan ook nog steeds bijna de helft (43%) een handtekening zetten onder een contract voor onbepaalde tijd.

SUSA helpt je graag

Geen uitdaging zonder oplossing natuurlijk! Ook in tijden waarin het vinden en behouden van personeel lastig is, zijn er opties waarmee je het hoofd boven water kunt houden. Bij SUSA maken we al meer dan 75 jaar pieken en dalen in de arbeidsmarkt mee. We maken handig gebruik van het feit dat de studentendoelgroep zichzelf elk jaar vernieuwt en hebben onze methoden hier volledig op ingericht. Dit betekent dat we continu nieuw talent kunnen vinden en weten te binden. Dat is niet alleen fijn voor nu, maar ook voor de toekomst van je organisatie! Benieuwd wat SUSA voor jou kan betekenen, of even sparren over de huidige uitdagingen? Neem contact met ons op!

Luuk Pouwer
Luuk Pouwer
Meer weten over SUSA?

Luuk Pouwer

Senior Manager Klantcontact

SUSA flexibel studentenwerk