Jobcarving: waarom het dé slimme zet is voor jouw bedrijf

15 april 2025 Leestijd: 4 minuten
SUSA Fotografie 02622

De krapte op de arbeidsmarkt blijft een groot probleem. Eerder schreven we al over de verschillende uitdagingen op de arbeidsmarkt in 2025, zoals de vergrijzing en de war for talent, maar dat is natuurlijk niet het enige wat speelt. Vacatures stapelen zich op, werkdruk neemt toe en nieuwe medewerkers zijn steeds lastiger te vinden. Organisaties zoeken naar manieren om slimmer te werken zonder hun mensen te overbelasten. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste mensen op de juiste plek hebt, zonder te blijven zoeken naar onvindbaar talent? Het antwoord ligt in jobcarving: door taken slim te herverdelen, maak je ruimte voor nieuw talent en verlaag je de druk op bestaande medewerkers. In dit artikel lees je waarom jobcarving niet alleen een slimme zet is voor nu, maar ook voor de toekomst. 

Personeelstekorten oplossen

De realiteit is dat personeelstekorten niet zomaar verdwijnen. Sterker nog, de tekorten blijven in veel sectoren als een blok aan het been hangen. In Nederland zien we al jaren een groeiende kloof tussen vraag en aanbod, zeker in sectoren zoals technologie en zorg. Dat vraagt om creatieve oplossingen die verder gaan dan het vullen van de eerstvolgende vacature. 

Hoe jobcarving helpt

Jobcarving is effectief omdat het niet alleen kijkt naar het werven van nieuw talent, maar naar het herstructureren van functies zelf. Door taken slim te splitsen, ontstaan er nieuwe mogelijkheden om vacatures in te vullen met mensen uit nieuwe doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan studenten die ondersteunende taken oppakken, waardoor vaste medewerkers zich kunnen richten op complexe werkzaamheden. Zo maak je optimaal gebruik van het beschikbare talent en creëer je ruimte om nieuwe doelgroepen aan te trekken. 

Lagere werkdruk en hogere productiviteit

“Wie weinig personeel heeft, moet slim zijn.” En dat is precies wat jobcarving doet: slimmer werken in plaats van harder werken. Als medewerkers taken uitvoeren die aansluiten bij hun expertise, kunnen ze efficiënter werken en meer impact maken. Jobcarving zorgt ervoor dat routinematige of ondersteunende taken worden afgezonderd van specialistische functies. 

Wat levert dat op?

Door vaste medewerkers vrij te maken van repetitieve of ondersteunende taken, kunnen zij zich volledig richten op kerntaken die écht waarde toevoegen. Dit leidt tot een productiviteitsverhoging van 15-25% (AFAS, 2022). Bovendien verlaagt het de werkdruk aanzienlijk, wat weer een positieve invloed heeft op de motivatie en gezondheid van medewerkers. Een win-win voor zowel de medewerker als de organisatie! 

Inclusie van nieuwe doelgroepen

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. En dat geldt zeker voor werving en selectie. Door alleen te vissen in dezelfde vijver van ervaren professionals, blijf je tegen dezelfde problemen aanlopen. Jobcarving biedt de kans om buiten de gebaande paden te denken en nieuwe doelgroepen te bereiken. 

Denk aan studenten

Studenten vormen een belangrijke doelgroep bij SUSA. Door repetitieve taken te bundelen in flexibele functies, kunnen we deze jonge talenten optimaal inzetten. Zo verlagen onze opdrachtgevers niet alleen hun loonkosten met wel 30% (SEO, 2022), maar creëren ze ook een talentpool die na de studie klaarstaat om door te stromen naar vaste functies. 

Flexibiliteit als kracht

Bovendien biedt het werken met studenten de nodige flexibiliteit. Dankzij SUSA’s Poolconcept kunnen opdrachtgevers piekmomenten opvangen zonder vast te zitten aan langdurige contracten. Dat maakt jobcarving niet alleen een slimme strategische zet, maar ook een duurzame keuze op de lange termijn. 

Vergroten van werknemerstevredenheid

Niemand wordt gelukkig van werk dat niet bij hen past. Toch geeft 35% van de werknemers aan dat ze taken uitvoeren die niet aansluiten bij hun opleidingsniveau of specialisme (Berenschot, 2023). Dit gebrek aan voldoening werkt demotiverend en verhoogt de kans op uitval. 

De kracht van jobcarving

Door taken die als ‘bijzaak’ of extra last worden ervaren te herverdelen, geef je medewerkers de ruimte om zich te focussen op waar ze goed in zijn. Zo vergroot je niet alleen hun tevredenheid, maar ook hun motivatie om te blijven. Bedrijven die jobcarving toepassen, rapporteren een 25% lagere werkdruk en een 10% hogere retentie van vast personeel (Berenschot, 2023). 

Het talent van de toekomst al tijdens de studie binden

Jobcarving biedt niet alleen voordelen voor de huidige bezetting, maar ook voor de toekomst van je organisatie. Door te werken met studenten, kun je jong talent al tijdens hun studie aan je binden. Dit vergroot de kans dat ze na hun afstuderen bij je blijven werken. Maar liefst 40% van de studenten die tijdens hun studie relevante werkervaring opdoen, blijft na hun afstuderen in dezelfde sector werken (SEO, 2022). 

SUSA’s aanpak

Bij SUSA helpen we organisaties om de kracht van studenten optimaal te benutten. Door taken slim te carven en helder te omschrijven, zorgen we dat studenten snel ingewerkt zijn en direct waarde toevoegen. Dat maakt jobcarving niet alleen een oplossing voor nu, maar ook een investering in de toekomst. 

Meer weten over jobcarving?

In onze whitepaper lees je alles over de grootste uitdagingen op de arbeidsmarkt en hoe jobcarving kan helpen om deze te overwinnen. Ontdek wat jobcarving precies inhoudt, waarom het zo’n krachtige tool is en hoe je het in 6 stappen kunt toepassen. We delen inspirerende cases en succesverhalen, en geven je concrete cijfers en inzichten om meteen mee aan de slag te gaan. 

 

Download nu de whitepaper en ontdek hoe jouw organisatie klaar kan zijn voor de arbeidsmarkt van 2025! 

Diew
Diew
Meer weten over SUSA?

Diewertje Gnoth

Business Consultant
SUSA

 

Plan hier een call, of neem contact op:

Bronnen

- AFAS. (2022). HR-trendonderzoek 2022. Geraadpleegd van https://www.afas.nl/hr-trendonderzoek-2022

- SEO Economisch Onderzoek. (2023). Studie & werk. Geraadpleegd op 26 maart 2025, van https://www.seo.nl/publicaties/studie-werk-ho/

- Berenschot. (2023). HR-Trendonderzoekhttps://www.berenschot.nl/publicaties/hr-trends