Zo zet je Generatie Z succesvol in binnen de zorg: tips & inzichten

25 maart 2025 Leestijd: 4 minuten

De zorgsector staat voor een flinke uitdaging: personeelstekorten, een vergrijzende beroepsgroep en een nieuwe generatie medewerkers die met compleet andere verwachtingen de werkvloer betreedt. Gen Z is empathisch, sociaal én ontzettend maatschappelijk betrokken, maar heeft ook een andere kijk op werken, wat voor uitdagingen op de werkvloer kan zorgen. Hoe zorg je ervoor dat deze jongste generatie niet alleen voor jouw zorgorganisatie kiest, maar ook blijft? Dat stond centraal tijdens de laatste editie van SUSA's Werkcollege waarin we samen met gastspreker Arno Molenaar Gen Z in de zorg onder de loep namen. Vandaag delen we graag de belangrijkste inzichten uit dit college met je en geven we tips om Gen Z succesvol te integreren in jouw zorgorganisatie. 

SUSA Fotografie2024 89

Gen Z: een andere kijk op werk

Gen Z groeit op in een tijd van digitalisering, flexibele werkvormen en een overvloed aan keuzemogelijkheden. Dit heeft invloed op hun werkhouding. Waar oudere generaties gewend zijn om lange tijd bij één werkgever te blijven, zoekt Gen Z naar werk dat past bij hun persoonlijke leven en ontwikkeling. Ze willen betekenisvol werk, duidelijke communicatie en snelle feedback. Werkgevers die dit begrijpen en hierop inspelen, hebben een grotere kans om deze jonge talenten te behouden, zo vertelt spreker Arno Molenaar. 

Gen Z in de zorg: fabel vs. feit

De zorgsector schreeuwt om jong talent, en laten we eerlijk zijn: Gen Z heeft precies wat nodig is om de zorg toekomstbestendig te maken. Ze zijn empathisch, sociaal én ontzettend maatschappelijk betrokken. Maar toch klinken er soms twijfels bij werkgevers: zijn ze wel loyaal genoeg? Kunnen ze omgaan met verantwoordelijkheid? Het antwoord is een dikke JA! Maar dan moet je ze wel op de juiste manier inzetten. 

Werkgevers die openstaan voor de frisse blik van Gen Z, kunnen juist enorm profiteren van hun kwaliteiten. ''Maar je merkt wel dat iedereen bij ons zich afvraagt hoe je die partijen goed bij elkaar krijgt en ervoor zorgt dat de integratie goed plaatsvindt.'' aldus een van de deelnemers tijdens het Werkcollege. Arno Molenaar vertelde tijdens de sessie hoe je dit voor elkaar krijgt: 

  • Verzuim? Nee, een andere kijk op welzijn 
    Gen Z groeit op in een wereld waar mentale en fysieke gezondheid steeds meer aandacht krijgt. Ze weten hoe belangrijk het is om goed voor zichzelf te zorgen – en dat is juist iets waar de zorg baat bij heeft! Door een werkomgeving te creëren waarin welzijn bespreekbaar is, krijg je fitte, energieke en gemotiveerde medewerkers die op lange termijn blijven presteren. 
  • Veeleisend? Nee, doelgericht en ambitieus 
    Gen Z weet wat ze wil en dat is niet zomaar ‘een baantje’. Ze zoeken werk waarin ze kunnen groeien, ontwikkelen en impact maken. Geef ze ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en je hebt niet alleen loyale werknemers, maar ook toekomstige zorgprofessionals die in jouw organisatie willen blijven. 
  • Korte spanningsboog? Nee, efficiënt en resultaatgericht 
    Langdradige processen en eindeloze regels? Daar zit Gen Z niet op te wachten. Hoewel het een fabel is dat hun spanningsboog korter is geworden, zijn ze wel meer selectief geworden in waar ze hun aandacht aan willen schenken (Ng, 2021). Ze zijn gewend aan snelle informatie en werken het liefst zo effectief mogelijk. Door helder en to-the-point te communiceren, hou je ze betrokken en voorkom je dat ze afhaken. 
  • Technologische voorsprong? Absoluut! 
    Digitale systemen, e-health en AI-toepassingen in de zorg? Dit is een generatie die met tech is opgegroeid! Waar anderen nog worstelen met nieuwe technologieën, pikt Gen Z dit in no-time op. Dit maakt ze niet alleen ontzettend waardevol, maar ook onmisbaar voor de innovatie binnen jouw zorgorganisatie. ''Aan Gen Z hoef je het maar één keer uit te leggen. Zij pakken het zo op.'' aldus een deelnemer van het Werkcollege. 

Werkgevers die nu investeren in Gen Z, investeren in de toekomst van de zorg. Ze brengen energie, nieuwe ideeën en een werkethos dat perfect past bij de moderne arbeidsmarkt. Ben je klaar om jouw organisatie klaar te stomen voor de toekomst? Dan is Gen Z jouw beste zet! 

Integratie van Gen Z

Ervaren krachten en Gen Z hebben soms een andere kijk op werk: waar de één inzet en zelfstandigheid belangrijk vindt, hecht de ander juist waarde aan duidelijke begeleiding en een goede werk-privébalans. Hoe verbind je deze groepen en zorg je dat Gen Z goed loopt binnen je zorgorganisatie? Arno Molenaar gaf een aantal tips: 

  • Mentorschap & begeleiding 

    Laat ervaren medewerkers nieuwkomers begeleiden en inwerken. Hierdoor ontstaat er meteen een band én leert Gen Z meteen de fijne knijpjes van de ervaringsdeskundigen! 

  • Duidelijke verwachtingen 

    Bespreek salaris, werktijden en groeikansen direct. Zo weet iedereen waar ze aan toe zijn en waar de kansen liggen. Zoals een deelnemer van het Werkcollege aangeeft: ''Een belangrijke eyeopener voor mij was dat het gebruikelijk is om het salaris al in het eerste of tweede gesprek ter sprake te brengen.'' 

  • Slimme communicatie 

    WhatsApp is voor Gen Z de standaard, waardoor bellen minder vanzelfsprekend is. Ze geven de voorkeur aan korte berichten en video’s boven lange e-mails. In sectoren waar bellen en e-mails gebruikelijk zijn, kan dit soms wennen zijn. 

    Door uit te leggen waarom bellen in bepaalde situaties, zoals ziekmeldingen, belangrijk is en wat de gevolgen zijn als dat niet gebeurt, creëer je wederzijds begrip. Vaak is het geen onwil, maar een kwestie van onbekendheid. Door verwachtingen helder te maken en van elkaar te leren, verbeter je de samenwerking tussen generaties. 

  • Flexibiliteit binnen kaders 

    Gen Z zoekt flexibiliteit in werk. Hoe ga je daar dan mee om, als het merendeel van je rooster bestaat uit vaste diensten? Kijk juist naar de voordelen van de flexibiliteit van jongeren! Zij willen vaak juist werken op de momenten die vaste medewerkers minder graag oppakken, zoals avonden en weekenden. In de vakanties zijn bijvoorbeeld studenten juist extra beschikbaar, terwijl de vaste krachten dan graag met vakantie gaan. En de cliënten die gewend zijn aan hun vaste dienst? In overleg willen die ook prima schuiven! Bij Florein gebeurt dit al veel. Hun cliënten hebben liever elke week hetzelfde gezicht en zijn bereid met de SUSA-studenten mee te schuiven naar een ander moment. Door samen duidelijke kaders te stellen, creëer je een win-win voor iedereen! 

  • Waardeer en luister 

    Gen Z is ambitieus, heeft frisse ideeën en wordt graag serieus genomen. Ze hebben ideeën die soms net even out of the box zijn en maken deze graag kenbaar. Geef hun een stem binnen de organisatie en betrek ze bij beslissingen en veranderingen. Dit kan bijvoorbeeld met een jongerenpanel, waarin ze meedenken over thema’s zoals werkroosters, communicatie en werkcultuur. Dit verhoogt de motivatie en betrokkenheid van deze jonge medewerkers.  

Een deelnemer van het Werkcollege gaf aan dat in hun organisatie inderdaad bepaalde aandachtspunten naar boven kwamen: '' Ze [Gen Z] willen zich vaak nog verder ontwikkelen en hebben een toekomstsperspectief nodig. Ook willen ze in een transparante organisatie werken.'' 

Door écht te luisteren en hun input mee te nemen, voelen ze zich gewaardeerd en meer verbonden met de organisatie. Dit werkt twee kanten op: als je hen serieus neemt, doen zij dat ook terug. Een open dialoog zorgt voor betere samenwerking en een werkomgeving waarin iedereen zich gehoord voelt. 

Door generaties op de juiste manier samen te brengen, versterk je de samenwerking en toekomstbestendigheid van je organisatie. Zo zien wij studenten zelfs vaker doorstromen naar vaste posities binnen een zorgorganisatie! 

Investeren in een duurzame toekomst

Bij SUSA werken we al meer dan 75 jaar met studenten en zien we hoe generaties veranderen. De zorg heeft Gen Z keihard nodig, en andersom kunnen jongeren ontzettend veel leren in deze sector. Door ze op de juiste manier te begeleiden en een werkomgeving te creëren waarin ze zich gehoord en gewaardeerd voelen, bouw je aan een duurzame toekomst voor je organisatie. 

Benieuwd wat SUSA voor jouw zorgorganisatie kan betekenen? Neem contact met ons op en laten we samen kijken hoe we de zorg aantrekkelijk maken voor de volgende generatie. 

Bronnen

Ng, E. J. (2021). The Post-Screen Through Virtual Reality, Holograms and Light Projections: Where Screen Boundaries Lie. Amsterdam University Press. 

Irene van der Berg, Projectmanager Zorg bij SUSA
Irene van der Berg, Projectmanager Zorg bij SUSA
Vragen? Neem contact op met

Irene van den Berg

Irene van den Berg
Projectmanager Zorg 
SUSA

 

Plan hier een call, of neem contact op: