1 augustus 2017 - Met ruim 36.000 openstaande vacatures is het aanbod van financieel professionals op de arbeidsmarkt ronduit krap. De schaarste zal verder toenemen nu Britse bedrijven door de Brexit overwegen zich hier te vestigen. Is er een oplossing?
Krapte op de (financiële) arbeidsmarkt. We hebben er sinds 2013 in Nederland mee te maken. De krapte zal naar verwachting verder toenemen als Britse Bedrijven zich, als gevolg van de Brexit, in Nederland gaan vestigen. Het aantal vacatures voor financieel professionals (met minimaal een hbo-opleiding) steeg in het vierde kwartaal van 2016 met 31 procent tot 36.100 ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit kwartaalonderzoek van Yacht.
Naast de invloed van de Brexit heeft de toenemende werkdruk in de financiële sector invloed op de schaarste. Uit de recent gepresenteerde werkdrukranglijst van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staan accountants, financieel specialisten en managers administratieve dienstverlening in de top tien van de beroepen met de hoogste werkdruk. Naast (of dankzij) de tekorten aan financiële professionals, zijn ze een uiterst kwetsbare groep. Van de meest voorkomende beroepen (ten minste vijftigduizend werknemers) staan managers zakelijke en administratieve dienstverlening op de vierde plaats in de ranglijst, financieel specialisten en economen op de zesde plaats en accountants op de achtste plaats. Administratief en boekhoudkundige medewerkers ervaren minder werkdruk, zij staan op de 46e en 47e plaats in de lijst van het CBS.
Voor het nijpende tekort op de financiële arbeidsmarkt is helaas geen pasklare oplossing; meer dan dertigduizend professionals tover je niet even uit de hoge hoed. Met anders denken (omdenken, zo u wilt…), kom je wel een heel eind in de goede richting. Denk aan het inzetten van studententeams. Je kunt hoger opgeleide studenten al tijdens hun studie een (parttime) baan aanbieden in de financiële sector. Het voordeel van HBO- en WO-studenten is dat ze hun studie vaak goed kunnen combineren met een (bij)baan. Het mes snijdt dus aan twee kanten:
- Studenten doen (de vereiste) werkervaring bij werkgevers op;
- Werkgevers profiteren volop van échte student-kerncompetenties, zoals kennis, flexibiliteit en wendbaarheid;
- Bovendien bouw je als werkgever aan een toekomstige talentpool van talentvolle medewerkers (zie ook kader hieronder).
Door een uniek talentpool-concept waarbij studenten concrete werkervaring opdoen bij bedrijven, zijn SUSA-studenten niet alleen de oplossing in tijden van nood, maar zijn ze ook hét antwoord voor de groeiende tekorten in de financiële sector. SUSA zet HBO- en WO-studenten in bij banken en verzekeraars (o.a. Achmea, Triodos Bank, Nationale-Nederlanden, ABN AMRO, CZ Zorgverzekeringen, ONVZ Zorgverzekeraar).