Slim personeel inzetten in 2025: 3 strategieën die je moet kennen

2 april 2025 Leestijd: 3 minuten
SUSA Fotografie 2022 36 (2) (1)

De arbeidsmarkt staat onder druk door personeelstekorten, vergrijzing en een tekort aan jong talent. Dat vraagt om strategische personeelsplanning waarmee je nu én in de toekomst de juiste mensen aan boord houdt. Slimme strategieën als skill-based hiring, jobcarving en talentpools helpen je om wendbaar te blijven en optimaal gebruik te maken van beschikbare talenten. In dit artikel bespreken we hoe je deze methodes inzet om personeelskrapte te lijf te gaan. 

Skill-based hiring: de juiste skills boven diploma’s

De traditionele manier van werven, waarbij cv’s en diploma’s leidend zijn, sluit niet meer aan op de huidige arbeidsmarkt. Steeds vaker blijkt dat iemand met de juiste skills veel meer kan bijdragen dan iemand die toevallig de juiste papieren heeft. Daarom zien we dat skill-based hiring terrein wint: een aanpak waarbij je vooral kijkt naar wat iemand kan, in plaats van naar welke opleiding iemand heeft afgerond. 

Waarom werkt dit?

Veel van de benodigde vaardigheden voor toekomstige functies worden niet in de collegebanken geleerd, maar juist op de werkvloer opgedaan. Daarnaast helpt skill-based hiring om diversiteit te vergroten, omdat je verder kijkt dan alleen standaardprofielen. Maar het gaat niet alleen om het herkennen van bestaande skills — ook het potentieel om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen is essentieel. 

Focus op groei en ontwikkeling

Werkgevers die echt het maximale uit skill-based hiring willen halen, kijken niet alleen naar wat iemand nú kan, maar ook naar wat iemand kan leren. Faciliteer daarom de ontwikkeling van medewerkers door trainingen en bijscholing aan te bieden. Zo bouw je niet alleen aan de huidige, maar ook aan de toekomstige kracht van je team. 

Jobcarving: functies slim inrichten voor meer flexibiliteit

Jobcarving is een strategie waarbij bestaande functies worden opgesplitst in kleinere, meer gespecialiseerde taken. Het oorspronkelijke doel is om banen te creëren die beter aansluiten bij de vaardigheden en capaciteiten van individuele werknemers (Jobup.nl, 2023). Door functies op te splitsen, kunnen ervaren medewerkers zich focussen op kerntaken, terwijl ondersteunende werkzaamheden door bijvoorbeeld studenten worden uitgevoerd. Dit maakt functies efficiënter, verhoogt de productiviteit en biedt kansen aan nieuwe doelgroepen. 

Waarom jobcarving werkt

Het herverdelen van taken zorgt niet alleen voor een hogere productiviteit (tot wel 25%), maar ook voor meer werkplezier. Werknemers die zich kunnen focussen op hun specialisme voelen zich minder overbelast en meer betrokken bij hun werk. Bedrijven die jobcarving toepassen, rapporteren zelfs een 25% lagere werkdruk en een 10% hogere retentie van vast personeel (Berenschot, 2023). 

Talentpools opbouwen: altijd talent achter de hand

In een krappe arbeidsmarkt wil je niet alleen nú de juiste mensen hebben, maar ook voorbereid zijn op de toekomst. Een talentpool helpt daarbij: het zijn studenten die je tijdens hun studie al aan je bindt door ze een bijbaan aan te bieden. Zo leren ze tijdens hun studententijd het reilen en zeilen van je bedrijf kennen. Zodra ze zijn afgestudeerd, kunnen ze eenvoudig intern doorgroeien. 

Waarom werkt dit?

Door studenten al vroeg aan jouw organisatie te binden, investeer je in talent dat na het afstuderen direct van waarde is. Ze zijn al deels ingewerkt en weten hoe de organisatie in elkaar steekt. Dat zorgt niet alleen voor een soepele overgang naar een vaste functie, maar ook voor een flinke kostenbesparing op inwerktrajecten. 

De kracht van combineren: een toekomstbestendige personeelsstrategie

Skill-based hiring, jobcarving en talentpools zijn elk op zich krachtige strategieën om met personeelstekorten om te gaan. Maar de echte kracht zit in de combinatie. Door functies slim in te richten met jobcarving, ruimte te maken voor jong talent en gericht te werven op skills in plaats van diploma’s, maak je je personeelsplanning futureproof. 

Met een flexibele schil van talenten die je snel kunt inzetten en een focus op skills die waarde toevoegen, zorg je dat je altijd voorbereid bent op veranderingen in de arbeidsmarkt. Zo houd je je organisatie wendbaar en aantrekkelijk voor nieuw talent, zonder concessies te doen aan kwaliteit en continuïteit. 

Meer weten over strategische personeelsplanning?

Bij SUSA weten we als geen ander hoe je slim inspeelt op arbeidsmarktkrapte en de inzet van jong talent optimaliseert. We helpen je graag om jouw personeelsstrategie futureproof te maken met oplossingen zoals jobcarving, skill-based hiring en het opbouwen van talentpools. 

 

Benieuwd wat SUSA voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op en ontdek de mogelijkheden! 

Diew
Diew
Meer weten over SUSA?

Diewertje Gnoth

Business Consultant
SUSA

 

Plan hier een call, of neem contact op:

Bronnen

- JobUp. (2023). Wat is jobcarving e hoe werkt het precies? Geraadpleegd van https://www.jobup.nl/nieuws/wat-is-jobcarving-en-hoe-werkt-het-precies/

- Berenschot. (2023). HR-Trendonderzoek. Geraadpleegd van https://www.berenschot.nl/publicaties/hr-trends