Op weg naar een nieuw pensioen

5 juni 2024 Leestijd: 4 minuten
Student Met Oudere

Het zal geen nieuws voor je zijn dat we kampen met een dubbele vergrijzing. We worden steeds ouder én er zijn minder mensen aan het werk. Het huidige pensioensysteem staat daardoor onder grote druk. Tijd voor verandering dus! Daarom heeft de overheid een nieuwe wet ingevoerd: de Wet toekomst pensioenen (Wtp). Deze wet gaat het pensioenstelsel flink opschudden. Maar wat houdt deze wet eigenlijk in en wat gaat dit voor jou betekenen? Vandaag nemen we je mee in de huidige plannen. 

De noodzaak

Jarenlang heeft het pensioenstelsel gelukkig goed gewerkt. Nu minder werkenden meer ouderen moeten opvangen, is het tijd voor verandering. We worden niet alleen steeds ouder, maar de arbeidsmarkt verandert ook snel. Waar vroeger veel mensen hun hele looptijd bij één werkgever verbleven, lijkt het tegenwoordig ‘in’ om vaker te switchen van baan. Niet alleen Millennials zijn dus echte jobhoppers! Daarnaast stijgt het aantal ondernemers en dat vraagt om aanpassingen in het systeem. Als laatste zorgt de lage rentestand voor minder duiten in de pensioenpotjes, terwijl we die juist zo hard nodig hebben! 

Aangenomen wetten

In de politiek zijn de alarmbellen al een tijd geleden afgegaan en dus hebben de Eerste en de Tweede Kamer hun 225 koppen bij elkaar gestoken voor nieuwe plannen. Hier zijn drie nieuwe wetten gekomen, die het pensioenstelsel in Nederland weer een opfrisser gaan geven: 

  • Wet toekomst pensioenen (Wtp) 
  • Wet temporisering verhoging AOW-leeftijd 
  • Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen 

Wat deze wetten inhouden en welke veranderingen ze met zich meebrengen? We leggen het je hieronder uit. 

Wat betekent dit voor jou?

Voor opdrachtgevers betekent de Wtp dat er keuzes gemaakt moeten worden over de inrichting van de pensioenregeling. Er zijn hierbij drie soorten premieovereenkomsten waaruit gekozen kan worden: 

  • Solidaire premieovereenkomst: Winsten en verliezen worden gezamenlijk gedragen. Doordat deelnemers risico's collectief dragen ontstaat er een stabieler pensioenresultaat.  
  • Flexibele premieovereenkomst: Er is minder gezamenlijke risicodeling. Op deze manier kunnen mensen zelf bepalen of ze juist meer of minder risico willen nemen als ze beleggen.
  • Premie-uitkeringsovereenkomst: Deze overeenkomst is alleen beschikbaar bij verzekeraars en premiepensioeninstellingen. Deelnemers krijgen hierbij de vrijheid om zelf te bepalen op welke manier zij hun premie beleggen. 

Daarnaast moeten organisaties zich voorbereiden op de verplichte toetredingsleeftijd van 18 jaar en het verbod op een wachttijd voor uitzendkrachten. Dit kan administratief wat gecompliceerd zijn, maar zorgt uiteindelijk voor een eerlijker systeem! 

Wat betekent dit op jouw werkvloer?

De invoering van de Wtp zal bedrijven meer telefoonverkeer en e-mails opleveren van werknemers met vragen over de nieuwe pensioenregelingen. Daarnaast brengt de transitieperiode een aanzienlijke toename in administratieve taken met zich mee om de nieuwe regelingen correct te implementeren. Dit kan betekenen dat bedrijven tijdelijk extra personeel moeten inzetten of huidige werknemers moeten bijscholen om de veranderingen efficiënt te beheren. SUSA staat klaar om je te helpen bij deze tijdelijke piek in taken. SUSA-studenten zijn hoogopgeleid en snel van begrip, daarom kunnen zij binnen no-time klaargestoomd worden om hierbij te helpen. Meer weten? Neem dan contact op! 

Tijdlijn met implementatie

De WTP is per 1 juli 2023 in werking getreden, maar het was toen nog niet verplicht dat alle pensioensregelingen aan de nieuwe wetten moesten voldoen. Om ervoor te zorgen dat alles netjes en goed geregeld kan worden, hebben sociale partners, pensioenuitvoerders en werkgevers tijd gekregen om middels een zogenaamde transitieperiode tot een nieuw pensioenregeling te komen. We hebben alle hoogtepunten uit deze transitieperiode voor je op een rijtje gezet: 

  • 1 juli 2023: Start transitieperiode 
  • 1 januari 2024: Pensioensopbouw 18 tot 21-jarigen 
  • 1 januari 2025: Deadline arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming over inhoud nieuwe pensioenregeling voor pensioenfondsen 
  • 1 januari 2026: Deadline arbeidsvoorwaardelijke overeenstemming over inhoud van de nieuwe pensioenregeling voor verzekeraars/pensioenpremie-instellingen 
  • 1 januari 2028: Einde transitieperiode 

Kortom, de veranderingen in het pensioenstelsel vragen om actie van organisaties. Hoewel de details ingewikkeld kunnen lijken, zorgt de transitieperiode ervoor dat jouw organisatie alles rustig op rolletjes kan krijgen. Het belangrijkste is om te onthouden waar we al deze veranderingen doorvoeren: een stabieler en eerlijker pensioenstelsel. En dat werd tijd! 

Alvast zien hoe SUSA-studenten shinen in de pensioenwereld?

Bij MN ervaarden ze tijdens het begin en het einde van het jaar moeite om pieken in het KCC op te vangen. Er ontstond een behoefte aan flexibel en divers personeel om de klanttevredenheid te waarborgen. SUSA-studenten bleken hierbij niet alleen bij te dragen aan het tevreden houden van de klanten, maar zorgden voor meer diversiteit en talentmanagement op de werkvloer. En hoewel een carrière in de pensioensector niet hoog op het lijstje van jonge talenten staat, zorgde het talentmanagement bij MN ervoor dat zij jong talent konden binnenhalen én behouden. Meer weten over deze case? 

SUSA helpt je graag

Veranderingen binnen het KCC en administratieve taken brengen een hoop uitdagingen voor jou als werkgever. Want het aanpakken van deze veranderingen en het behouden van de kwaliteit binnen je organisatie is niet altijd makkelijk. Dat begrijpen we bij SUSA als geen ander! We maken namelijk al meer dan 75 jaar grote veranderingen mee. Tijdens deze veranderingen blijft altijd één ding zeker: we werken slim met de studentendoelgroep, waarbij we letten op het waarborgen van kwaliteit en flexibiliteit. We weten continu nieuwe talenten te vinden én te binden. Dat is niet alleen fijn voor nu, maar ook voor de toekomst van je organisatie! Ben jij benieuwd naar wat SUSA voor jou kan betekenen? Of wil je gewoon even sparren? Neem dan contact met ons op. 

230501 Ludo Kamerling Contactpagina
230501 Ludo Kamerling Contactpagina
Meer weten over SUSA?

Ludo Kamerling

SUSA flexibel studentenwerk
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht

 

Plan hier een call, of neem contact op: