Gen Z Whitepaper: Gen Z wil meer dan alleen een goed salaris

18 oktober 2023 Leestijd: 3 minuten
Pagina 13

In de tijd waarin salaris de sleutel is tot financiële zekerheid, hebben Gen Z’ers hun prioriteiten helder. Onderzoeken laten zien dat salaris consistent uit de bus komt als meest bepalende factor bij het kiezen van een baan. Maar, salaris is gelukkig nog altijd niet het enige! Waar hecht de nieuwe generatie werknemers waarde aan, en wat stoot ze af? Lees snel verder.

Wat is dan een goed salaris?

Hoeveel verwachten Gen Z’ers te verdienen? Dat verschilt uiteraard enorm per functie en sector. Het gemiddelde salaris van 992 bijbanen op Indeed in juni en juli 2023 was €15,67 per uur. Om makkelijker potentieel talent aan te trekken kan het lonen om hier niet ver onder te zitten. De hogere salariseis is deels te verklaren door de gestegen kosten van levensonderhoud, en deels door het ‘werken om te leven’ principe. Ze willen genoeg verdienen om rond te komen en om te voorzien in hun behoefte aan een uitgebreid bestaansleven buiten werk.

Balans, als het bestaat

Onderzoek van Deloitte liet zien dat 45% van de Gen Z’ers aangeeft zich altijd of meestal angstig of gestrest te voelen. Dat kan te verklaren zijn door de gevoelens en ontwikkelingen die bij de levensfase horen, maar ook door het sombere toekomstperspectief wat een deel van de Gen Z’ers erop nahoud. Dit leidt tot toegenomen aandacht voor een gezonde werk-privébalans tijdens het zoeken naar een baan. Door als werkgever aan de voorkant duidelijk te maken hoe je hieraan bijdraagt, en wat toekomstige werknemers kunnen verwachten, verbeter je je positie aanzienlijk.

Flexibiliteit

Vlak na salaris noemen Gen Z’ers flexibiliteit als belangrijke factor. In sommige onderzoeken komt het zelfs als belangrijker uit de bus! De juiste hoeveelheid flexibiliteit stelt ze in staat een fijne werk-privébalans te garanderen en autonomie te ervaren. En deze flexibiliteit kan al snel verworven zijn. Bijvoorbeeld thuiswerkmogelijkheden te bieden of een losser frame qua starttijd te bieden. Dit geldt natuurlijk niet voor alle functies, maar bij SUSA zien we dat de veel functies, mits juist ingericht, veel flexibeler kunnen worden ingevuld dan origineel gedacht.

Aantal uren

Ook het aantal uren wat er verwacht wordt kan de beslissing maken of breken. Wat willen studenten? Volgens onderzoek geeft 55% van de studenten de voorkeur aan 9-16 uur werk per week naast hun studie. Dit komt overeen met de aanbevelingen van officiële studenteninstanties, zoals het ISO, deze stelt dat studenten in de ideale situatie in hun levensonderhoud moeten kunnen voorzien door 12 uur per week te werken en aanspraak te maken op de toelagen.

Diversiteit

Als laatste wordt Gen Z gekenmerkt als de meest diverse generatie tot nu toe. Ze omarmen diversiteit en inclusie niet alleen in hun sociale kringen, maar ook op de werkplek. Zo blijkt uit onderzoek van Deloitte dat maar liefst 72% van Gen Z een divers team als cruciale factor benoemen bij het solliciteren. Ze zien het belang van verschillende perspectieven en ervaringen en beschouwen diversiteit als een kracht en vereiste voor het adequaat omgaan met verandering en aanpassing.

Download de whitepaper

Al deze factoren zorgen voor een andere kijk op werk onder Gen Z’ers. Benieuwd wat dit precies betekent, hoe dit zich uit en wat jij als werkgever kan doen om het maximale uit deze nieuwe generatie te halen? Download nu onze whitepaper: De toekomst is er al. Gen Z-studenten wèrken.

Luuk Pouwer
Luuk Pouwer
Meer weten over SUSA?

Luuk Pouwer

Senior Manager Klantcontact

SUSA flexibel studentenwerk