Dit zijn de arbeidsmarkttrends van 2024

18 januari 2024 Leestijd: 4 minuten
SUSA Fotografie 02581

In 2023 waren veel organisaties nog aan het herstellen van de pandemie. Daarnaast werden ze ook geconfronteerd met een krappe arbeidsmarkt. Na een bewogen jaar vol nieuws over de uitdagingen, is het tijd om vooruit te kijken naar 2024. Want een ding is zeker: de arbeidsmarkt blijft in beweging! Lees snel verder voor een kort overzicht van een aantal trends.

Work smarter, not harder

De werkzame beroepsbevolking telt momenteel meer dan 10 miljoen mensen, maar de arbeidsparticipatie is met slechts 73% erg laag. Met de dubbele vergrijzing daar bovenop is de voorspelling dat we zeker tot 2050 met een krappe arbeidsmarkt zitten. Het CBS verwacht in 2050 twee tot drie keer zoveel 80-plussers als nu (tussen de 1,5 en 2,6 miljoen), met daar tegenover een minder sterke groei van het aantal 20- tot 65-plussers.  De arbeidsproductiviteit moet dus omhoog om de boel draaiende te houden. Dat hoeft niet perse te betekenen dat we allemaal 2x zo hard moeten lopen. Innovatie, robotisering, automatisering en digitalisering kunnen ons leven makkelijker maken. Nu AI definitief zijn intrede heeft gedaan, zien we dit sneller gaan dan voorheen.

Flex by force vs flex by choice

Om de kloof tussen werknemers met vaste en werknemers met tijdelijke contracten te verkleinen adviseerde de Commissie Regulering van Werk in 2020 om flexibiliteit te verminderen. Dit advies werd overgenomen door de Sociaal-Economische Raad waarop meerdere maatregelen volgden. Denk aan de aanscherping van het uitzendregime en het afschaffen van 0-uren contracten. Dit met uitzondering van scholieren en studenten, voor wie flexibel werken nog altijd een fijne mogelijkheid is. Wat we zien is dat ondanks deze maatregelen, het aantal mensen wat eigenlijk liever een vaste baan wilde (flex by force) enorm is afgenomen. Het aantal mensen dat liever een flex-contract wil (flex by choice) groeit ontzettend hard. Met de aanhoudende krapte in het achterhoofd kunnen we dus verwachten dat we dit nog duidelijker terug gaan zien.

<404 error> human not found

Waar AI booming is, staat daar ook een oproep om de mens niet te vergeten tegenover. Om te zorgen voor succes, hoge retentie, en onderscheidend vermogen blijven aandacht en waardering ontzettend belangrijk. AI zorgt er ook voor dat dat werkgevers worden gespamd met fake sollicitaties, terwijl kandidaten juist worden overspoeld met door AI-gegenereerde informatie. Dit leidt tot een verschuiving naar de kanalen waar kandidaten meer macht hebben en een echt gesprek mogelijk is. Denk hierbij aan interne vacatures, verwijzingen via bekenden, en gerichte platforms.

Interne mobiliteit als wervingsstrategie

Momenteel is het gat tussen externe versus interne instroom enorm. Van de 3 mensen die bewegen op de arbeidsmarkt, stromen maar liefst 2 mensen extern uit en stroomt er maar 1 intern door. Dat is natuurlijk ontzettend zonde, want deze werknemers kennen jouw organisatie al en kunnen juist de perfecte kandidaten om door te plaatsen zijn. De focus op interne mobiliteit kan enorm helpen bij het vullen van lastige vacatures. Hierin zijn talentontwikkeling en binding vanaf de start cruciaal, iets waar wij ons bij SUSA dagelijks mee bezig houden!

SUSA helpt je graag

Ook in 2024 staan werkgevers weer voor een hoop uitdagingen. Dat navigeren, én de kwaliteit binnen je organisatie waarborgen is niet altijd makkelijk. Dat snappen we! SUSA bestaat al 75 jaar in veranderende arbeidsmarkten. We werken slim met de studentendoelgroep, en hebben onze methoden ingericht op het waarborgen van kwaliteit en flexibiliteit. We weten continu nieuwe talenten te vinden en binden. Dat is niet alleen fijn voor nu, maar ook voor de toekomst van je organisatie! Benieuwd wat SUSA voor jou kan betekenen, of even sparren over jouw uitdagingen? Neem contact met ons op.

Luuk Pouwer
Luuk Pouwer
Meer weten over SUSA?

Luuk Pouwer

Senior Manager Klantcontact

SUSA flexibel studentenwerk