De Wab en flexwerkers: zo pakt SUSA het aan

30 december 2019 Leestijd: 3 minuten

In het nieuwe jaar gaat de nieuwe Wet arbeidsmarkt in balans van start, de Wab. Een nieuwe stap, geen klap. Hoewel sommige uitzendbureaus het anders ervaren, hebben wij gewoon zin in het nieuwe jaar. Want ook met de Wab kunnen wij maximale flexibiliteit blijven bieden! 

Hoe we het precies aanpakken, vertelt Anne Bijvank-Olthof je graag. Zij is Operationeel Directeur bij SUSA en projectleider van de Wab.

Anne Bijvank-Olthof, Operationeel Directeur bij SUSA
Anne Bijvank-Olthof, Operationeel Directeur bij SUSA

Flexibel werken blijft mogelijk

Dat is eigenlijk de strekking van het hele Wab-verhaal bij SUSA. “Toen we in het begin hoorden van de Wab, krabden we onszelf wel even achter de oren. De overheid bracht het namelijk als een wet die flexibel werken een stuk lastiger maakt. En aangezien flexibiliteit datgene is waar wij volledig voor gaan...!”


De Wab wordt gezien als de meest ingrijpende wetgeving voor de flexbranche in de afgelopen 20 jaar. Toch werd snel duidelijk dat het voor SUSA best meevalt. Anne: “Zeker voor ons, omdat wij met studenten werken. Zij willen en kunnen alleen maar flexibel werken. De wet gaat daarom niet voor iedereen op. Het blijkt wel weer, niets is zo ongelijk als de gelijkheid van ongelijken. Daarom zijn we al vroeg in gesprek gegaan met onze opdrachtgevers om hen zoveel mogelijk gerust te stellen. We houden ons vanaf het nieuwe jaar precies aan de wet, en blijven aan de behoefte van onze studenten en opdrachtgevers aan flexibiliteit voldoen. Zo blijft onze dienstverlening naar de buitenwereld nagenoeg hetzelfde.”

Achter de schermen

Als projectleider van de Wab zette ik in mei de eerste acties uit. Vanaf dat moment was het namelijk duidelijk dat de Wab menens is. Zo moest er eerst het een en ander worden uitgezocht worden. Wat zijn nu de exacte wetten en richtlijnen die we moeten volgen? En hoe blijven we dan onze flexibiliteit behouden? Wij kwamen erachter dat twee punten uit de nieuwe wet belangrijk zijn, achter de schermen dan. Als eerste het op- en afschalen, en als tweede het aanbod voor een vast aantal uur:

  • Op- en afschalen
    “Eén onderdeel van de Wab stelt dat je niet meer vier dagen van te voren kosteloos kan afschalen. Zijn we daardoor minder flexibel? Zeker niet, we kunnen tot 1 uur voordat een dienst begint altijd nog opschalen. SUSA plant voor haar opdrachtgevers het aantal studenten in dat nodig is. Door de nieuwe wet gaan we samen wat strakker plannen. Liever later opschalen, dan afschalen. En dat werkt prima met onze grote studentenpools.”
  • Vast aantal uren na 12 maanden
    “We moeten studenten na één jaar een aanbod doen van vaste omvang. Dit hebben we natuurlijk gelijk even gecheckt bij onze studenten, en wat bleek? Die zitten hier over het algemeen niet op te wachten. Zij willen geen vastigheid, maar gewoon lekker die flexibiliteit. Dat is superhandig, bijvoorbeeld tijdens tentamenperioden, wisseling van rooster of voor die lange zomervakantie. En gelijk hebben ze! Wij zijn er tenslotte voor de studenten in hun studententijd.”

Gewoon doorgaan

Al snel werd duidelijk dat SUSA nog steeds dé aanbieder kan blijven van flexibel werk, zowel voor studenten als opdrachtgevers. Dat betekent niet dat SUSA niets hoeft te regelen. “Dat de juiste student, op het juiste moment, het juiste aanbod krijgt - is niet zomaar geregeld”, zegt Anne. “Daartoe zijn we nu verplicht met de nieuwe wet. Op basis van onze peilingen, weten we wel dat de meeste studenten een uitzendovereenkomst met een vast aantal uren niet willen en kiezen voor flexibiliteit.”


Een enkele student ziet het aanbod voor een vast aantal uren wel zitten. Wie? De studenten die in hun afstudeerfase zitten en zo eigenlijk (bijna) niet meer tot de doelgroep van SUSA behoren. Deze groep is op zoek zijn naar vastigheid. Anne: “Dat is logisch, want ze zijn alvast op zoek naar een vaste baan. En in een nieuwe levensfase waar die vastigheid logisch is. Maar heel eerlijk, daar zijn wij niet de meest geschikte partij voor. Wij zijn er voor de student in zijn studentenperiode. Student af en alvast aan de slag willen? Dan bekijken we samen met de opdrachtgever of de student als talent kan doorstromen bij het bedrijf. Dit was vóór de Wab niet anders.”

We houden ons aan de wet én bieden nog steeds die flexibiliteit.
Anne Bijvank-Olthof

Directeur Operations bij SUSA