“De toekomst van de zorg krijgt vorm dankzij de inzet van SUSA-studenten”

4 november 2024 Leestijd: 6 minuten
SUSA Fotografie2024 100

Philadelphia, een van de grootste zorgorganisaties van Nederland, kampte met aanzienlijke personeelstekorten en een hoge werkdruk. De oplossing? SUSA-studenten! Zij ondersteunen de zorgteams van Philadelphia in verschillende pilots door het uitvoeren van huishoudelijke taken en lichte ADL-taken. Hierdoor kunnen de vaste begeleiders zich richten op complexere zorgbehoeften en blijft de kwaliteit van zorg behouden. Deze samenwerking is meer dan een tijdelijke oplossing: het biedt een langetermijnstrategie voor het behoud van de kwaliteit van zorg. 

 

We spraken met Edwin Snoeks (Manager Zorg & Begeleiding) en Selle van der Woude (Manager Zorg en Begeleiding) over de pilot samen met SUSA, studenten en de toekomst van de zorg. 

Over Philadelphia

Philadelphia is een grote speler in de gehandicaptenzorg in Nederland, met meer dan 6.500 cliënten en evenveel medewerkers. De organisatie biedt zorg aan een diverse groep cliënten, variërend van mensen met een lichte verstandelijke beperking tot mensen met ernstige meervoudige beperkingen. “We hebben een breed scala aan doelgroepen en daarmee ook uiteenlopende zorgbehoeften,” vertelt Edwin. “Onze cliënten hebben vaak intensieve zorg nodig, wat een grote druk legt op onze vaste medewerkers. De samenwerking met SUSA helpt ons om deze druk te verlichten en tegelijkertijd de zorg te behouden.”

Personeelstekorten en oplopende kosten

Net als veel andere zorginstellingen staat Philadelphia voor grote uitdagingen door personeelstekorten en stijgende kosten. “In de afgelopen twee jaar is het steeds lastiger geworden om gekwalificeerde zorgmedewerkers te vinden, vooral op MBO3- en MBO4-niveau,” legt Selle uit. “We merkten dat er steeds meer gaten in de roosters kwamen, die we alleen konden opvullen met dure ZZP’ers”. Daarnaast konden ze bij Philadelphia ook niet altijd vertrouwen op de ZZP’ers waarmee ze samenwerkten, vult Edwin aan. Dit was financieel dus niet langer houdbaar, waardoor Philadelphia op zoek ging naar creatieve oplossingen om de continuïteit van zorg te waarborgen zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen. 

De pilot: Studenten als woonhulpen

Philadelphia kwam voor de pilot op locatie Mooiland in contact met SUSA via Edwin. Hij had namelijk al positieve ervaringen met studenten in de ouderenzorg. Dit leidde tot het opzetten van een pilot waarbij studenten als woonhulpen werden ingezet. In de eerste fase van de pilot hielpen de studenten bij huishoudelijke taken, zoals schoonmaken, opruimen en ondersteuning bij de dagbesteding van cliënten. Deze taken zorgden ervoor dat de vaste begeleiders zich konden richten op de zwaardere zorgbehoeften van de cliënten.  

 

Na het succes van de eerste fase, waarin studenten voornamelijk huishoudelijke taken uitvoerden, is Philadelphia onlangs gestart met de tweede fase van de pilot. In deze fase worden studenten opgeleid om lichte zorgtaken (ADL-light) op zich te nemen, zoals hulp bij persoonlijke verzorging. Dit betekent dat de studenten taken uitvoeren zoals helpen bij het naar de wc gaan of assisteren bij het douchen, altijd onder toezicht van een vaste begeleider. Edwin licht toe: "We hebben ervoor gekozen om studenten meer verantwoordelijkheid te geven in deze tweede fase. In de eerste fase zagen we al dat de studenten goed in staat waren om met cliënten om te gaan en dat ze waardevolle ondersteuning boden in het huishouden. Nu willen we kijken hoe ze zich kunnen ontwikkelen in meer zorggerichte taken." Hierbij speelt uiteraard de begeleiding en scholing van studenten een cruciale rol. Zo vertelt Edwin: "We hebben e-learning modules zodat studenten zich voor kunnen bereiden op deze taken.” “Daarnaast is er altijd een buddy-systeem; een vast teamlid fungeert als aanspreekpunt voor de student," vult Selle aan. 

De juiste studenten voor Philadelphia

Bij Philadelphia werkt een diverse groep studenten met uiteenlopende studieachtergronden, van zorg- en onderwijsopleidingen tot andere richtingen. Wat hen bindt, is een gezamenlijke motivatie: ze willen bijdragen aan de zorg en iets betekenen voor anderen. “Onze studenten zijn echte aanpakkers met een groot inlevingsvermogen en een hart voor de zorg,” vertelt Edwin. “Het zijn verantwoordelijke en betrouwbare mensen die bereid zijn om voor langere tijd bij ons te blijven. We selecteren op eigenschappen als zorgzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid. Kortom, de studenten moeten écht iets willen bijdragen.” 

 

Sommige studenten hebben al ervaring in de zorg, terwijl anderen deze bij Philadelphia opdoen. Veel van hen zijn nieuwsgierig en zien hun werk bij Philadelphia als een kans om zich te oriënteren op een toekomst in de zorgsector. Selle benadrukt dat attitude en de juiste instelling minstens zo belangrijk zijn als ervaring. “Initiatief nemen, sociaal vaardig zijn, bereidheid om te leren en de handen uit de mouwen te steken, dat zijn voor ons cruciale eigenschappen. Betrouwbaarheid is ook essentieel: sommige studenten hebben dat al in zich, anderen hebben het hier mogen ontwikkelen.” 

 

Daarnaast krijgen studenten bij Philadelphia de kans om te leren en te groeien in hun rol. Edwin vertelt dat elke student bij aanvang een pitch geeft, waarin ze hun motivatie en maatschappelijke drijfveren delen. “Veel studenten hebben in hun omgeving gezien wat goede zorg kan betekenen voor iemand. Dat persoonlijke inzicht maakt dat ze hier met een oprechte drive en betrokkenheid aan de slag gaan.” 

 

Door deze selectie op karakter en motivatie werkt Philadelphia met studenten die niet alleen sociaal en zorgzaam zijn, maar ook verantwoordelijkheid nemen en zich willen ontwikkelen in hun rol. Dit maakt hen een waardevolle aanvulling in het zorgteam en zorgt voor een prettige en betekenisvolle ervaring voor zowel de studenten als de cliënten. 

Een succesvolle samenwerking

Volgens Edwin en Selle zijn de flexibiliteit en inzet van de studenten de belangrijkste succesfactoren in de samenwerking. Dankzij hun flexibele roosters kunnen studenten snel inspringen op momenten van bezettingsproblemen. Dit verlicht de werkdruk voor de vaste begeleiders en biedt cliënten bovendien extra aandacht. "Sommige studenten bouwen echt een band op met onze cliënten en maken daardoor een verschil," aldus Edwin. "We hebben gezien dat studenten goed in staat zijn om lichte ADL-taken op te pakken, wat niet alleen de werkdruk bij vaste begeleiders verlicht, maar ook zorgt voor meer continuïteit in de zorg voor cliënten," voegt Edwin toe. Daarnaast laat Edwin weten dat de vaste medewerkers de samenwerking met SUSA-studenten als prettig ervaren en ze als volwaardige collega's te zien. 

De toekomst van SUSA-studenten bij Philadelphia

Zowel Edwin als Selle zien een mooie toekomst voor de samenwerking met SUSA. “We willen de pilot uitbreiden naar meer locaties, vooral in studentensteden,” legt Edwin uit. “Daarnaast kijken we naar mogelijkheden om studenten in te zetten voor andere zorgprocessen, zoals dagbesteding en lichte zorgtaken.” Deze uitbreiding biedt Philadelphia een structurele oplossing voor het personeelstekort, terwijl het studenten de kans geeft om ervaring op te doen in de zorg. 

SUSA & Philadelphia case

Ben je na het lezen van dit interview benieuwd naar de gehele samenwerking tussen SUSA en Philadelphia en alle behaalde resultaten? Lees dan onze SUSA & Philadelphia case waarin we precies beschrijven hoe onze SUSA-studenten de oplossing bieden voor de tekorten in de zorg.

 

Benieuwd naar wat SUSA voor jouw zorginstelling kan betekenen? Neem dan contact op met onze Projectmanager Zorg Ludo Kamerling! 

230501 Ludo Kamerling Contactpagina
230501 Ludo Kamerling Contactpagina
Meer weten over SUSA?

Ludo Kamerling

SUSA flexibel studentenwerk
Maliebaan 87
3581 CG Utrecht

 

Plan hier een call, of neem contact op: