Zo overleef je quarantaine met je huisgenoten

30 juli 2020 Leestijd: 4 minuten

Een huisgenoot die altijd afwas in de gootsteen laat staan, veel te harde muziek draait en/of stinkende stapschoenen in de woonkamer laat slingeren. Allemaal rampscenario’s waar je zomaar in verzeild kan raken als je op kamers woont. Als iedereen altijd thuis is, kunnen deze irritaties natuurlijk nóg hoger oplopen. Maar geen stress! Met deze tips overleef jij met gemak de quarantaine met je huisgenoten.

 

een-kijkje-bij-studentenhuis-archi-blogpost-afbeelding

Maak duidelijke afspraken met elkaar

Het is heel belangrijk dat je met je huisgenoten afspreekt hoe jullie je met elkaar aan de coronamaatregelen gaan houden. Jullie zitten immers al een tijdje (en waarschijnlijk nog wel even) flink op elkaars lip. In deze stressvolle tijd is het belangrijk dat iedereen zich fijn en ontspannen voelt in huis. Daar moeten jullie het met elkaar over hebben. Spreken jullie bijvoorbeeld af dat er geen bezoek in de gemeenschappelijke ruimtes meer mag komen? En hoe zit dat dan met partners? Gaan jullie extra vaak schoonmaken of moet het overdag stil zijn omdat je thuis werkt? Leg deze regels met elkaar vast! Zo heeft iedereen dezelfde verwachtingen en kun je elkaar erop aanspreken als het fout gaat.

Do’s en don’ts in je communicatie

Natuurlijk zijn er af en toe irritaties tussen huisgenoten en je kunt je voorstellen dat deze erger worden als je vaker thuis bent. Misschien merk je ineens hoe luidruchtig een huisgenoot eigenlijk smakt of hoe gewend ‘ie is om overdag te poepen met de deur open. Voor de binnenvetters onder ons is het makkelijker om dan gewoon helemaal niks te zeggen en je huisgenoot geïrriteerd aan te kijken of te klagen bij een andere huisgenoot. Uiteindelijk heb je echter alleen jezelf daarmee.

Om escalatie te voorkomen is het belangrijk dat je gewoon duidelijk communiceert wat je dwars zit, anders heeft je huisgenoot geen idee dat de huidige situatie je niet bevalt. Maak hierbij echter niet de volgende fouten:

Passief agressieve opmerkingen gebruiken om het onderwerp op tafel te leggen

“Ja, er hangt hier wel een vieze geur, hè… Niet specifiek op iemand gericht hoor, maar die gore pannen dragen niet bij aan een schonere woonkamer…” Hoe leuk het ook kan zijn om een goed uitgedachte passief agressieve sneer te maken, zorgen dit soort opmerkingen er helaas voor dat je het gesprek op de verkeerde voet begint. Je huisgenoot prikt hier namelijk zo doorheen want ‘ie heeft echt wel door dat het over hen gaat.


Ruziemaken via WhatsApp


Via WhatsApp kun je je boodschap nooit op een subtiele manier overbrengen. Het maakt niet uit hoeveel hartjes-emoji’s je ertegenaan gooit. Als je al discussiërend tot een oplossing wil komen, is WhatsApp niet het juiste strijdtoneel. Daarnaast kun je zomaar te maken hebben met een doorgewinterde apper, die je er met 10.000 woorden per minuut helemaal uit appt. Het laatste wat je wil is een miscommunicatie via WhatsApp die eindigt in een grove stickeroorlog of een huisgenoot die uit de groepsapp stapt.

Toon empathie

Het is in ieder geval belangrijk dat je je realiseert dat je huisgenoot niet Satan zelve is. Deze bedoelt het waarschijnlijk allemaal niet slecht. Jullie moeten samen een nieuwe situatie creëren die acceptabel is voor iedereen. Een goede manier om dit te realiseren is door bij een irritatie eerst te vertellen wat jou dwars zit, en daarna te vragen hoe jouw huisgenoot tegen deze situatie aankijkt. Stel vervolgens écht vragen om erachter te komen wat de beweegredenen zijn, hoe je huisgenoot de situatie ervaart en waardoor de irritatie is ontstaan. De kans is namelijk groot dat je huisgenoot helemaal niet door heeft dat hun gedrag hinderlijk is. Door deze vragen te stellen krijg je (hopelijk) meer begrijp voor elkaar.

De nasleep: werken de afspraken?

De afspraken zijn gemaakt en jullie hebben beiden vertrouwen in jullie toekomst als huisgenoten (of wellicht zelfs vrienden). Maar na het doen van je boodschappen loop je de woonkamer in en het ruikt nog steeds vies. ‘Waarom?!’, denk je, ‘we hebben pasgeleden nog afgesproken de pannen meteen na gebruik af te wassen!’. Het is belangrijk om geen wraak te nemen, maar hier op een subtiele manier mee om te gaan. Je huisgenoot heeft waarschijnlijk tijd nodig om hun gedrag te veranderen. Is dit niet het geval en heb je het gevoel dat je écht niet met deze huisgenoot om kan gaan? Kies er dan voor om alsnog te verhuizen: life’s too short om te lang met vervelende huisgenoten te dealen!


Liever ontsnappen aan de drukte thuis en ook nog eens lekker geld verdienen? Check dan onze bijbanen bij jou in de buurt!