Zó houd jij je huis warm 101

29 november 2022 Leestijd: 2 minuten

Als student heb je nooit geen geld, en al helemaal niet deze winter voor het stoken van je kachel. Aangezien de energie- en gasprijzen zo zijn gestegen moeten we rekening gaan houden wanneer de verwarming wel of niet aanstaat. Maar de kans op een bevroren neus en koude tenen is dan wel groot helaas. Daarom hebben we voor jou de chillste tips op een rijtje gezet om jouw studentenhokkie warm te houden.

SUSA Fotografie 02007

Weg met die tocht

Er is een grote kans dat je af en toe eens een soort briesje voelt in huis. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Dit kan makkelijk worden voorkomen met bijvoorbeeld het plaatsen van tochtstrips op tochtende ramen en deuren of het dichtkitten van gaten die tocht doorlaten. Het voordeel hiervan: je merkt het direct!

Isoleren kan je leren

Als je wil dat de warmte een beetje binnenblijft, is het belangrijk dat je start met goede isolatie. Dit kan je op een paar verschillende manieren doen. Zo bestaat er bijvoorbeeld isolatiefolie die aan de binnenkant van je ramen kan plakken. En dat kan op enkel- en op dubbel glas! Uiteraard gewoon aan te schaffen bij jouw lokale Praxis. Door het binnenhouden van de warmte hoef je dus minder te stoken, en bespaar je dus ook nog eens op energie- en gaskosten!

 

Naast het plakken van folie is het ophangen van gordijnen ook zeker een isolatie-top-tip. Kies voor een rolgordijn of dikke hangende gordijnen, zo ziet je kamer er wat gezelliger uit én wordt de kou die bij het raam vandaan komt ook nog eens goed tegengehouden. Een win-winsituatie dus!

Steek een kaarsje aan

Naast het ophangen van gezellige gordijnen, breng je naast sfeer ook zeker warmte met het aansteken van kaarsen. Het is niet alleen warmer, maar het voelt ook gelijk warmer aan. Wist je dat een waxinelichtje ongeveer 30 watt aan warmte afgeeft? Steek er dus een paar aan, inclusief wat grotere kaarsen, en je hebt er een extra gezellige kachel bij!

Steady thermostaat

Naast wat sfeerkaarsen en gezellige gordijnen is jouw thermostaat natuurlijk de eerste bron waarmee je jouw huis gaat verwarmen. Het lijkt misschien wat tegenstrijdig, maar zet je thermostaat wat lager! Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de aan te raden temperatuur in jouw woonkamer 18ºC. Als je dit aanhoudt, in combinatie met de andere tips, merk je niks meer van de kou!

 

Ook belangrijk: zet je thermostaat in de nacht niet te ver terug! In de nacht wil je misschien makkelijk geld besparen, maar zet je thermostaat in de nacht maar tot 15ºC terug. Hierdoor hoeft je thermostaat minder hard terug op te warmen naar 18ºC en blijft er een steady temperatuur hangen.