Zo houd je grip op je studie tijdens de coronacrisis

20 augustus 2020 Leestijd: 4 minuten

Het studentenleven staat bekend als een drukke en hectische tijd met volle collegezalen, nieuwe vrienden en heel veel borrels. Dat is sinds dit jaar wel even anders. Of je nou aan het afstuderen bent of pas net begint met je studie: door het coronavirus staat je studententijd op z’n kop. Maar hoe zorg je er voor dat je niet blijft hangen in de teleurstelling en je studie blijft volhouden?

SUSA Fotografie2024 50

1. Zorg goed voor jezelf

Hard werken is goed, maar niet als het ten koste gaat van je mentale gezondheid. Wanneer je geen tijd maakt voor jezelf, is het geen kwestie van ‘of’ maar ‘wanneer’ je er doorheen zit. Plan daarom regelmatig een rustmoment in en laat jezelf herstellen van stress. En nee, dan bedoelen we niet Netflixen terwijl je door Instagram scrollt! Neem echt de tijd om alleen met jezelf te zijn, zonder prikkels van buitenaf. Ga een lekker stuk wandelen, probeer een (online) yogales of lees je in over meditatie. En daarnaast natuurlijk de klassiekers: eet goed, sport veel, slaap genoeg en blijf gehydrateerd.

2. Stel realistische doelen

Wees in je doelen realistisch en specifiek. Dit kinkt heel logisch en dat is het eigenlijk ook. Je behaalt betere resultaten als je grote taken in kleinere klusjes verdeelt. Zo kun je bijvoorbeeld dagelijkse doelen stellen ter voorbereiding op een tentamen of paper en niet last minute alle tien de hoofdstukken in één dag proberen te stampen.

3. Elimineer doemdenken

Van tevoren al denken dat het gaat mislukken staat niet in de formule voor succes. Jij weet zelf ook dat je je werk gedaan kunt krijgen als je er de nodige tijd en moeite in steekt. Succes in je studie is meer hard werken dan aangeboren talent. Natuurlijk kunnen colleges ingewikkeld zijn en stress je ‘m weleens bij een naderend tentamen. Mocht het tentamen niet zo goed zijn gegaan: één slecht cijfer is niet ’t einde van de wereld. Adem diep in en evalueer met jezelf wat fout ging en hoe je dat in het vervolg beter kunt doen.

4. Krijg inzicht in je tijd

Zolang je nog urenlang hersenloos door Facebook of Instagram kunt scrollen, kun je je tijd beter indelen. Stel je eens voor dat je al deze tijd gebruikt om je huiswerk te doen of de tijd investeert in een bijbaan. Yes! Dat voelt goed. Veel smartphones hebben tegenwoordig ingebouwde apps die aangeven hoeveel tijd je online bent en welke app het meeste tijd opslurpt. Schrik je van de resultaten? Zet dan een timer op je apps, zodat deze blokkeert als je er te lang op zit.

5. Vraag om hulp wanneer nodig

Hulp vragen betekent niet dat je faalt, het tegendeel zelfs. Je pusht jezelf om te bereiken wat je wil. Dat is top en niet iets waar je je voor moet schamen. Vraag om hulp zodra je denkt dat je ’t kunt gebruiken. En dat betekent natuurlijk niét dat je Google om hulp moet vragen. Vind iemand die je echt kan helpen. In eerste instantie kan dat een tutor of studieloopbaanbegeleider zijn, maar als je voor je gevoel echt niet verder komt, kun je ook altijd terecht bij een decaan of studentenpsycholoog.

6. Omring jezelf met de juiste mensen

In Nederland zeggen we ‘waar je mee omgaat, word je mee besmet’. In Amerika geloven ze erin dat je ‘het gemiddelde bent van de 5 mensen waar je de meeste tijd mee doorbrengt’. Zorg er dus voor dat de mensen om je heen personen zijn waarvan je het niet erg zou vinden om ze te zíjn. Wel op anderhalve meter afstand natuurlijk!

7. Ga tentamenangst tegen

De tentamenstress is nu helaas nog net zo hard aanwezig als voor de coronacrisis. Deze stress zorgt er echter alleen maar voor dat je niet optimaal kunt presteren. Meer dan je best kun je namelijk toch niet doen. Beantwoord daarom in ieder geval iedere vraag, ook al is het een gok. Focus je daarnaast op één vraag per keer, ontspan en blijf zelfverzekerd. En als het echt niet gaat? Stop dan een paar minuten met nadenken en geef je brein wat rust. Denk eventjes aan iets compleet anders of teken op je kladblaadje een grappige cartoon. Grote kans dat je hierna weer met nieuwe inzichten komt!

8. Beloon jezelf

We begrijpen best dat je niet altijd zin hebt om te studeren. Zeker in de onzekere tijden kan de moed je soms flink in de schoenen zakken. Probeer jezelf toch te stimuleren om te leren door jezelf te belonen voor een specifieke taak. Wees eerlijk tegen jezelf en stel harde eisen. Dat betekent geen beloning als de taak niet af is. Deze gewoonte helpt je op een leuke manier te bereiken wat je wil.

Heb jij de grip op je studie te pakken en heb je tijd voor een leerzame bijbaan? Check dan onze vacatures en solliciteer bij jou in de buurt!