Tentamenstress? Zeg daar maar nee tegen met deze tips!

2 februari 2023 Leestijd: 3 minuten

Na ultiem te hebben genoten van de kerstvakantie is het weer zo ver… De tentamenperiode. Paniek, want door al die rust in de vakantie is dit je compleet ontgaan. Nog een aantal deadlines, een project dat nog af moet en drie tentamens in een week, waar moet je nou mee beginnen?! Gezonde spanning is goed, maar slapeloze nachten, black-outs of zelfs angst voor de komende periode? Die tentamenstress zorgt er uiteindelijk alleen maar voor dat je prestaties eraan onderdoor gaan. Maar no worries, met deze tips hark jij die studiepunten zeker binnen!

Zo Scoor Jij Een 10 Op Je Online Tentamen Blogpost Afbeelding

Een goed begin is het halve werk!

We weten dat we nu net als je moeder of vader klinken, maar begin op tijd. En dan bedoelen we ook écht op tijd! Begin vanaf de start van je semester door je goed voor te bereiden op je colleges: lees jezelf van te voren in over de onderwerpen die besproken gaan worden en bereid de opdrachten voor. Op deze manier zul je de colleges beter begrijpen en zorgt de kunst van herhaling ervoor dat je de stof beter opslaat. Leg daarnaast tijdens (het voorbereiden van) je colleges je telefoon weg. Zo ben je niet alleen fysiek, maar óók mentaal aanwezig en zit je er niet voor niks. Wij snappen heel goed dat jouw TikTok pagina uitspelen veel verleidelijker is, maar ga nou gewoon die paar uurtjes naar je colleges toe! Zo weet jij tegen de tijd van je tentamen al goed wat de stof precies inhoudt én hoef jij jezelf de week voor je tentamens niet compleet af te sluiten van je sociale leven om te studeren. Dat klinkt beter, toch?

Planning = your best friend

Plannen, plannen, plannen! Het voorbereiden van je colleges, het afmaken van deadlines en het studeren voor je tentamen wordt allemaal een stuk makkelijker als jij weet wat je wanneer gaat doen. Maak voor jezelf een overzicht wat je per vak en op welke datum af moet hebben. Houd vervolgens je agenda ernaast en plan in wanneer je aan je studie gaat zitten. Zorg ervoor dat je hierbij concreet bent. Dus niet: ‘twee uur studeren voor een bepaald vak’, maar: ‘twee uur voor hoofdstuk 1 & 2 van dit vak’. Op deze manier kun je goed bijhouden of je je taken af hebt en of je hier eventueel extra tijd voor moet inplannen of dat je tijd over hebt voor andere taken.

 

Stel hierbij prioriteiten. Vind je een bepaald onderwerp lastig? Herhaal dit dan als je tijd over hebt in je planning. Zo zorg je ervoor dat je dit onderwerp na een paar dagen of weken perfect beheerst. Naast het inplannen van studeren, is het ook belangrijk om genoeg pauzes en vrije tijd voor jezelf in te plannen. Het is namelijk een stuk effectiever als jij lekker uitgerust gaat blokken. Dus die extra TikTok-pauze die je wil inlassen kan echt wel… Zolang het maar bij een korte pauze blijft natuurlijk ;).

Leerstrategieën zijn key

Je hebt je planning gemaakt, maar hoe ga je al die stof nou onthouden? Om studiestof in je langetermijngeheugen te krijgen, is het belangrijk dat je actief met de stof aan de slag gaat. Met deze leerstrategieën is dat appeltje-eitje!

  • Samenvatten: en daarbij hebben we het niet over ellenlange teksten overschrijven of met een markeerstift aan de haal gaan. Lees het stuk eerst een keer door en bedenk of je alles begrijpt. Wat is er nou echt belangrijk? Door hier over na te denken ben je de stof al actief aan het verwerken. Schrijf alleen de hoofdzaken op zodat je die weer kunt teruglezen wanneer je voor je tentamen gaat studeren.
  • Mindmaps: samenvatting gemaakt? Tijd voor een mindmap! Leg verbanden tussen bepaalde onderwerpen door middel van kleuren, pijltjes, symbolen of figuren. Zo maak je een overzichtelijk beeld voor jezelf. Wist jij dat visualisatie van studiestof ervoor zorgt dat je deze sneller opslaat? Hartstikke nuttig dus!
  • Flashcards: lastige termen of onderwerpen? Gebruik flashcards om hier meester in te worden. Schrijf aan de ene kant een vraag op en aan de andere kant het antwoord. Zo kun je jezelf overhoren. Is het antwoord goed? Leg het kaartje op een stapel met juiste antwoorden. Is het antwoord fout? Leg het kaartje op een stapel met foute antwoorden. Ga door tot alle kaartjes op de ‘goede’ stapel liggen. Zo is geen onderwerp of term jou op het tentamen nog te lastig!
  • Oefententamen: zijn er oefententamens te vinden via jouw opleiding of online? Test jezelf door deze te maken en kijk vervolgens of er nog dingen zijn die je moeilijk vindt. Kan je geen oefententamens vinden? Spreek af met je studiematen en overhoor elkaar. Zo ga je samen actief aan de slag met de stof én heb je een gezellige middag. Win-win!

De dag voor je tentamen

Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar probeer de dag voor je tentamen zo min mogelijk te moeten doen aan studie. De hele dag én nacht doorblokken, zorgt alleen maar voor stress. Vertrouw op jezelf, je hebt het hele semester de stof goed bijgehouden en bent met de leerstrategieën actief met de stof bezig geweest. Kijk dus lekker een serietje, luister naar muziek of doe iets waar je relaxed van wordt. Zo ga jij uitgerust én goed voorbereid dat tentamen in. Zet ‘m op, you got this!

 

Heb jij in jouw planning nog tijd over en kan je wel een extra zakcentje gebruiken? Check dan snel onze vacatures!