Sollicitatie zenuwen? Niet meer met deze tips!

24 april 2024 Leestijd: 4 minuten

Yes! Je hebt gereageerd op een vacature en mag langskomen voor een (online) gesprek. Maar die blijdschap slaat al snel om in een knoop in je maag, want wat moet je nou aan? En hoe kom je nou professioneel over? Om ervoor te zorgen dat je niet binnenkomt lopen als een bibberend blaadje, maar vol goede moed jouw sollicitatiegesprek ingaat, hebben wij een aantal tips voor jou op een rijtje gezet. Lees dus snel verder zodat je jouw sollicitatie kunt gaan rocken!

SUSA Fotografie 2022 Lowres 100

Eerste indruk? Nailed it!

Een goede eerste indruk is jouw kans om op te vallen tussen al die andere sollicitanten. Zorg dus dat je op tijd bent op de dag van jouw sollicitatie! Want als jouw fietsband opeens lek is of de bus vertraagd is, voorkom je dat je straks een uur te laat binnen komt kakken en die eerste indruk goed verpest. Ga dus wat eerder de deur uit zodat je genoeg speling hebt bij onvoorziene omstandigheden. Eenmaal aangekomen, is het belangrijk dat jij ervoor zorgt dat je gesprekspartner jou serieus kan nemen. Een goede binnenkomer? Er verzorgd uitzien! Kom dus niet in je kloffie aanzetten en zorg ervoor dat jouw haar niet helemaal door de war zit wanneer je binnenkomt. Daarnaast is lichaamstaal key. Maak dus oogcontact, glimlach en geef een stevige handdruk wanneer je kennismaakt met nieuwe mensen. Ga je zitten? Zorg dan voor een open houding: houd je benen naast elkaar en vermijd al helemaal die gekruiste armen! Ga lekker rechtop zitten met je rug tegen de leuning van je stoel, en buig het liefste je bovenlichaam iets naar voren: dit geeft de indruk dat je actief meedoet aan het gesprek. Zo ben jij helemaal ready om te beginnen! 

  

Heb jij een online sollicitatie? Zorg dan voor de juiste angle! Zet de camera van jouw laptop op ooghoogte en voorkom dat de ander naar je op of juist op je neer kijkt. Daarnaast is het belangrijk dat je achtergrond er netjes en opgeruimd uitziet. Als sloddervos scoor jij namelijk geen punten bij jouw toekomstige werknemers. Liever lui dan moe? Je kunt er ook voor kiezen om je achtergrond te laten blurren, winning! Begint het gesprek? Maak een handgebaar naar de camera en laat zien dat jij helemaal klaar bent voor het gesprek. 

Laten we het over de inhoud hebben…

Het gesprek gaat beginnen... Spannend! Onze nummer 1 tip: let op je taalgebruik! Want hoewel het goed is om te merken dat jij een leergierige student bent, maar het is niet de bedoeling om al je favoriete afko’s en straattaal in het gesprek te gooien. Jouw toekomstige werknemer is namelijk niet van plan om besties met je te worden, maar verwacht een professionele uitstraling. Laat overdreven complimenten en koosnaampjes dan ook vooral thuis! Wil jij het gesprek interessant houden en heb jij tijd nodig om na te denken over vragen? Probeer dan je tempo en intonatie af te wisselen en te spelen met stiltes. Zo lijkt het niet alsof je een robot bent en alleen maar ingestudeerde antwoorden op zit te dreunen, maar kom je een stuk spontaner over. En dat is ideaal voor een sollicitatiegesprek!  

 

Weet jij niet zo goed wat je wel een niet moet bespreken? Hier wat tips: vermijd kleine, onnodige details in je antwoorden en blijf werk gerelateerd. Een mogelijke werkgever staat niet te wachten op jouw wilde verhalen van afgelopen weekend, maar vind het wel leuk om te horen wat jou heeft geïnspireerd om op deze vacature te reageren of wat je aanspreekt in het bedrijf. Zolang je ingaat op wat je gesprekspartner aan jou vraagt, zit je helemaal goed!   

Beetje zelfpromo? Moet kunnen!

Aangezien je moet opvallen tussen alle andere sollicitanten, is het de bedoeling dat je jezelf goed verkoopt! Je hoeft je dan ook zeker niet te schamen om jezelf een beetje de hemel in te prijzen. Want als jij het niet doet, wie dan wel? Natuurlijk is het de bedoeling dat je wel eerlijk blijft over wat je allemaal hebt bereikt in het leven, maar blijf positief over jouw skills! Laat daarnaast zien dat je graag verder wil leren en dat je gemotiveerd bent. Let er daarbij wel op dat je niet te arrogant overkomt, want daarmee scoor je zeker geen punten. Maar als jij eerlijk bent en niet alleen maar sociaal wenselijke antwoorden geeft, leert jouw gesprekspartner jou beter kennen en kunnen jullie allebei goed kijken of het bedrijf en jij een match zijn! 

Voorbereiding is key

Elk sollicitatiegesprek is natuurlijk anders, maar over het algemeen zullen er toch veel overeenkomsten zijn. Wat in ieder geval vaststaat is dat jouw toekomstige werkgever jou wil leren kennen en wil weten wat je zou kunnen betekenen in deze (bij)baan. Zorg er daarom voor dat je jezelf goed inleest over wat de baan precies inhoudt en waar het bedrijf eigenlijk voor staat. Bedenk hierbij wat jij zou willen toevoegen, wat je zo aanspreekt in deze baan, wat je goede en minder goede eigenschappen zijn of hoe je zou willen doorgroeien in het bedrijf. Je hoeft deze antwoorden natuurlijk niet helemaal uit je hoofd te leren, maar denk er van tevoren gewoon even over na. Zo zorg je ervoor dat het gesprek veel soepeler verloopt en heb je het idee dat je minder voor het blok komt te staan bij lastige vragen. En geloof ons: dat is een stuk chiller wanneer de zenuwen door je lijf gieren 😉  

It’s in the details

Yes, het sollicitatiegesprek is achter de rug en dat wil jij vieren met jouw maten op het terras! Maar onthoud: dat je sollicitatiegesprek achter de rug is, betekent niet dat je geen invloed meer hebt op het resultaat. Door een mailtje te sturen en je gesprekspartner te bedanken voor de vrijgemaakte tijd, kan extra punten opleveren in de eindbeoordeling. Benoem hierbij ook hoe jij het gesprek ervaren hebt en wat je positief opgevallen is. Zo kunnen de kleine details toch veel invloed hebben op de kans dat jij straks wordt gekozen. Maar let hier ook weer op: overdrijf niet en wees lekker jezelf! 

 

En vergeet niet: als jij een daverende indruk hebt gemaakt, kan het zijn dat je al snel wordt teruggebeld. Vrij gênant als je lekker in de olie op het terras de telefoon opneemt…  

  

Denk je na het lezen van deze tips dat je elk sollicitatiegesprek kunt nailen, maar heb je nog geen leuke bijbaan gevonden? Check dan onze bijbanen en wie weet zit jouw toekomstige droombijbaan ertussen!