Op en top in je mentale vel

24 mei 2024 Leestijd: 6 minuten

Studiedruk, een torenhoge studieschuld en oh ja... die onuitputtelijke FOMO. Niet verrassend dat je als superstudent van tegenwoordig mentaal niet altijd even lekker je vel zit. En let's be honest,  af en toe vertoon je studieontwijkend gedrag en kies je liever voor een dagje lui in bed. Maar stiekem voel je je daar toch diep van binnen wel een beetje schuldig over. En dat gevoel is niet altijd chill, maar gelukkig kun je hier zeker wat aan doen! In het kader van de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid, doken wij dieper in dit onderwerp. Lees snel verder en geef jouw mentale gezondheid een flinke boost!

SUSA Fotografie 2022 Lowres 11

Lees jezelf rijk

We kennen ze allemaal: mentale zelfhulpboeken. Hartstikke interessant, maar er zijn er tegenwoordig zo veel dat je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Je kunt natuurlijk bol.com helemaal uitpluizen en jezelf gek filteren op jouw voorkeuren, maar wij hebben alvast een paar toppertjes voor je op een rij gezet, zodat jij die zoektijd kunt stoppen in het lezen van deze boeken: 

  • Fokking druk – Thijs Launspach: Deze psycholoog bespreekt het nieuwe normaal: fokking druk zijn. Launspach haalt aan waarom we onszelf tegenwoordig helemaal overhoop werken, waarom FOMO vaak aanwezig is en wat we zelf kunnen doen om te kunnen dealen met stress en hoe we een burn-out kunnen voorkomen. Een must-read voor de student van tegenwoordig! 
  • Jong en opgebrand – Bram de Brabander: Deze Vlaamse freelance-journalist deelt zijn eigen ervaring met het worstelen met mentale gezondheid en hoe hij weer op zoek moest naar zichzelf en zijn plek binnen de maatschappij. Een open en eerlijk verhaal van een jonge burn-outer. 
  • Uit je dip gaan! – Liesbeth Kamerling: Ook wel: eerste hulp voor vastlopers. Ideaal als wegwijzer om je leven weer op de rit te krijgen. Want iedereen heeft wel eens een dip, maar volgens Kamerling heb je niet veel nodig om er weer uit te komen en het kan allemaal gewoon vanuit huis. Een perfect boek voor de student dus! 
  • Master your mindset – Michael Pilarczyk: Een bestseller van een mindset en mindfulness coach die je helpt bij je persoonlijke groei. Hij geeft je tips over hoe je je mindset kan veranderen en geeft je inzicht in je eigen bewustzijn. Waarom doe je wat je doet? Wat wil je écht? En hoe doorbreek je gedachtenpatronen? Pilarczyk helpt je bij deze vragen. 

De mentale schijf van vijf

Uiteraard is het goed om regelmatig even bij jezelf te checken hoe het mentaal nou écht met je gaat. Want eerlijk is eerlijk, het is best een uitdaging om alle ballen hoog te houden. Om die reden heeft psychiater Esther van Fenema de mentale schijf van vijf gecreëerd zodat jij bewust om kan gaan met jouw mentale gezondheid. Met deze vijf pijlers zorg jij ervoor dat jouw mentale gezondheid op en top fit blijft: 

  • Beweeg voldoende;
  • Plan voldoende rust;
  • Wees matig met telefoongebruik;
  • Praat over je problemen;
  • Investeer in je sociale contacten.
Mentale Schijf Van Vijf

Esther maakt hierbij duidelijk dat alle partjes van de schijf belangrijk zijn, maar dat niet iedereen alle partjes altijd even hard nodig heeft. Denk daarom goed na wat JIJ nou nodig hebt of waar jij happy van wordt en focus dan vooral op. Zo leer je jezelf én jouw valkuilen steeds wat beter kennen! 

Tips van SUSA studenten

Af en toe is het goed om wat advies te krijgen van je medestudenten, want zij zitten in hetzelfde schuitje als jij! Daarom hebben wij hebben voor de (mogelijke) dagelijkse struggles van een student onze eigen SUSA’s gevraagd om tips: 

 

Probleem 1

Ruzie met je bestie en je weet niet hoe je het moet oplossen... 

Oplossing

Ruzies kunnen iedereen overkomen en daarom weten we allemaal dat zo’n ruzie mentaal best wel aan je kan vreten. En aangezien je als student al genoeg aan je hoofd hebt, kan je die boosheid of frustratie er zeker niet bij hebben. Maar bedenkt dat als je die woede meteen uit, je misschien niet de slimste dingen zegt. Slaap er daarom even een nachtje over en probeer mentaal weer wat rustiger te worden voordat je je ruzie uitpraat. Kom je er hierna zelf niet helemaal uit? Vraag dan advies aan iemand die er volledig buiten staat, zo weet je zeker dat je een neutraal antwoord krijgt. Uiteindelijk is het altijd goed om het gesprek aan te gaan met degene waarmee je ruzie hebt, hoe erg je er ook tegen opziet. Spreek het uit en denk hierbij vooral aan ‘geven en nemen’. Een ruzie is namelijk pas opgelost als beide partijen hun woordje hebben gedaan en ze beide het gevoel hebben dat er naar ze is geluisterd! Dus, hup! Wees niet zo koppig en praat die ruzie uit. Want die boosheid of frustratie opkroppen is niet goed voor je mentale gezondheid en zorgt voor een minder vrolijke state of mind. Precies wat je niet wil dus! 

 

Probleem 2

Het gaat even niet zo lekker met je studie. 

Oplossing

Jup, we’ve all been there! Een studie-dipje is met die studiedruk soms echt onvermijdelijk. En hoe langer je hiermee zit, hoe moeilijker het wordt om jezelf achter je laptop of je boeken te krijgen. Maar hoe kom je nou weer uit die dip? Juist! Praat met je studiematen en vraag hoe zij zichzelf oppeppen en wat zij doen als al het studeren voor tentamens even niet wil lukken.  

Wat ook kan helpen is om te denken aan je einddoel. Want dat papiertje is toch echt waar je het allemaal voor doet. Zie het dan vooral als een marathon en niet als een sprint 😉 Want... De finish is zeker in zicht! 

Heb je toch moeite om erachter te komen wat je nou eigenlijk wil met je studie? Neem dan contact op met je studieadviseur! Deze staat altijd voor je klaar en weet precies de trucjes om jou weer (een beetje) regenboogkleurig te laten nadenken! 

 

Probleem 3

Je zit überhaupt niet lekker in je mentale vel.

Oplossing

Even voor de duidelijkheid, niet lekker in je vel zitten hoeft niet altijd een concrete oorzaak te hebben. Af en toe kan het gewoon zo zijn dat je even wat zelfliefde nodig hebt. Ga bijvoorbeeld lekker in bad; organiseer voor jezelf een selfcare avond met een filmpje, snacks en een maskertje, maak een lange wandeling, ga uitwaaien op het strand of knuffel met je favoriete (huis)dier! Geloof ons, je mind en humeur krijgen hier zeker een boost van! 

 

Probleem 4

Die o zo nare FOMO.

Oplossing

Je kent het wel: je bent aan het zwoegen voor je studie en ja hoor... Een snapchat van je vrienden die lekker in het park aan het chillen zijn en op je Instagram-feed lijkt het alsof heel Nederland op het terras zit. Je kunt er niets aan doen, maar die ‘Wat als...’-vragen overspoelen je gedachtes. Want ‘wat als’ je nou toch die paper uitstelt of een dag minder studeert voor je tentamens? Nou, het antwoord is simpel! Dan krijg je uiteindelijk toch een hoop extra stress en dat kan je zeker niet gebruiken. Probeer jouw studieplanning daarom zo te maken dat je jezelf beloont na het afvinken van bepaalde taken. Hoofdstuk 1 check? Tijd om een ijsje te halen! Hoofdstuk 2 check? Even een lekker rondje wandelen met je maten! Begin daarom op tijd met jouw planning en dan kan je heus die ene borrel bijwonen! 

*Gaat het echt even niet zo lekker met je en merk je dat je meer hulp nodig hebt dan deze tips? Neem dan contact op met jouw huisarts! Die kan jou verder helpen en passende oplossingen bieden.

 

Wil jij de boeken uit onze leestips graag aanschaffen, maar werkt jouw bankrekening niet mee? Check dan onze bijbanen en sprokkel flexibel je geld bij elkaar om ze allemaal aan je boekenkast toe te voegen!