Onrust in Den Haag: wat betekent de val van Rutte IV voor studenten?

20 juli 2023 Leestijd: 5 minuten

Het is groot nieuws: het kabinet-Rutte IV is als een kaartenhuis in elkaar gestort én Mark Rutte neemt afscheid van zijn politieke avontuur door te stoppen als minister president en partijleider van de VVD. Heel het Binnenhof en politiek Nederland is behoorlijk opgeschud. Er komen nieuwe verkiezingen en een hoop nieuwe lijsttrekkers. Wie er in de ring zullen stappen en de verkiezingsstrijd aangaan, blijft voor nu nog een raadsel. Wat wel zeker is, is dat die nieuwe gezichten zullen zorgen voor veranderingen in de beleidsvoering. Maar wat betekent dit alles voor jou als student? Wij zetten de feiten op een rijtje!

Blog Onrust In Den Haag Stem In Stembus

Wat betekent een demissionair kabinet?

Op 7 juli 2023 viel het kabinet. En nee, dan bedoelen we natuurlijk niet van hun stoel, maar dat ze zijn ontbonden door de regering. Die beslissing is door niemand minder dan (nu demissionair) premier Rutte en koning Willie genomen. Vanaf dat moment wordt het kabinet een demissionair kabinet genoemd. Maar wat houdt dat nou precies in? Het woord ‘demissionair’ lijkt misschien ingewikkeld, maar niks is minder waar. Het betekent simpelweg dat het kabinet op de politieke rem moet trappen en geen belangrijke politieke beslissingen meer neemt tot er een nieuw kabinet wordt gekozen. Zo houdt het zich dus alleen nog maar bezig met lopende zaken. Maar wat nou als er wel belangrijke wetsvoorstellen naar de Eerste Kamer moeten worden gestuurd? Over het algemeen is er gelukkig geen haast en kunnen deze wel eventjes geparkeerd worden tot er een nieuw kabinet is gevormd. Is er wel haast bij? Dan mag de Tweede Kamer kiezen of ze de zaken toch nog willen bespreken. Maar maak je maar geen zorgen dat er in deze onzekere tijd toch beslissingen worden genomen over omstreden en gevoelig onderwerpen. De Eerste en Tweede Kamer mogen deze zaken namelijk ‘controversieel’ verklaren en deze moeten dan worden overgelaten aan het volgende kabinet. Pfoe, dat scheelt weer!

Plannen in de ijskast

En wat betekent dit nu voor jou als student? Nou, dat er weer heel wat onderwerpen doorgeschoven worden naar het volgende kabinet. Pffff… Dat wordt nóg langer wachten op duidelijkheid. Maar hé, we zijn nog jong en hebben nog jaren voor ons, dus laten we vooral blij zijn dat de plannen niet definitief van tafel geschoven worden! Het zou namelijk enorm zonde zijn als sommige voorstellen definitief gecanceld zouden worden puur omdat het kabinet waarin deze zijn besproken, is gevallen. Want om de prestatiedruk voor studenten te verminderen, wilde minister Robbert Dijkgraaf het bindend studieadvies (BSA) terug laten zakken van 45, naar 30 studiepunten. En dat klinkt met jullie drukke studentenlevens toch echt als muziek in de oren. Wat dus in ieder geval chill is om te weten, is dat deze voorstellen dus ook door het nieuwe kabinet behandeld kunnen worden. Op dit moment heeft de Tweede Kamer nog niet gekozen welke onderwerpen ze wel en niet aanpakken. Dus wie weet worden we toch binnenkort al blij gemaakt met een eventuele verlaging van het BSA!

 

Daarnaast staat het nemen van de beslissing over de internationalisering van het hoger onderwijs nu ook even op een lager vuurtje. De laatste tijd was er een enorme toestroom van buitenlandse studenten bij Nederlandse studenten te zien. Ook hier had Dijkgraaf een idee voor. Namelijk numerus fixus op Engelstalige studies leggen. Zo zouden er minder buitenlandse studenten toegelaten worden en zou er meer plek zijn voor Nederlandse studenten. We zullen de komende tijd dan toch nog even geduldig moeten zijn. We weten namelijk nog niet wanneer we horen of we groen licht krijgen voor de verlaging van de prestatiedruk en wat er gaat gebeuren met de internationale toestroom op onze uni’s. Het voelt bijna alsof we naar de cliffhanger van een slechte serie kijken. Dus, laten we nog even onze vingers kruisen en hopen dat het nieuwe kabinet snel wordt gevormd. Wij zijn in ieder geval benieuwd!

En hoe zit dat dan met al die partijen?

Pak de popcorn er maar alvast bij, want dit jaar zullen de verkiezingen retespannend worden! Zoals het er nu naar uitziet zal het een nek-aan-nek race worden tussen de VVD en de BBB. Maar laten we de rest van de partijen niet vergeten. Op maandag 17 juli hebben de PvdA en GroenLinks namelijk laten weten dat zij hun krachten bundelen en als politiek dream team met een gezamenlijke lijst en met één verkiezingsprogramma de verkiezingen ingaan. Op dit moment zijn de PvdA en GroenLinks qua grootte de zesde en zevende partij in de Tweede Kamer. Met deze samenwerking hopen de partijen weer een linkse machtsfactor te worden en wellicht wel de grootste partij van Nederland te worden. Ook hierbij worden we in spanning gehouden, aangezien nog niet duidelijk is hoe de samenwerking precies georganiseerd gaat worden en wie zich als trotste leider van de partij mag benoemen. Hoewel deze partijen volop in de schijnwerpers staan, zorgt dit er ook voor dat andere partijen achterblijven in hun schaduw. Zo verkeren D66 en CDA, na het vertrek van lijsttrekkers Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra, in een tijd van onzekerheid. Want hoe vaar je soepel verder met een schip zonder kapitein? Deze partijen zullen de komende tijd op zoek moeten naar een nieuwe leider om de koers te bepalen. Eén ding is in ieder geval zeker: de oude garde verlaat Den Haag en maakt ruimte voor een nieuwe frisse wind. Genoeg veranderingen dus om te volgen tussen nu en de verkiezingen in november. Dus, houd deze spannende verkiezingen goed in de gaten en maak jezelf klaar om op 22 november een weloverwogen keuze te maken. Spannend!

 

Leef jij liever, in tegenstelling tot politiek Nederland, onder het motto ‘niet lullen, maar poetsen!’, check dan snel onze bijbanen en ga binnen de kortste keren aan de slag!