Met deze 10 tips kom jij vanaf nu op tijd én uitgerust uit bed

27 februari 2020 Leestijd: 3 minuten

Heb jij moeite om 's ochtends uit je bed te komen? Snooze jij ook tot je eigenlijk al net te laat bent? En word je, hoelang je ook geslapen hebt, maar niet uitgerust wakker? Je bent niet de enige. Gelukkig zijn er diverse tips en tricks om hier wat aan te doen. SUSA heeft een lijst gemaakt met de 10 voornaamste adviezen. 

Bed met twee honden slapend erop

Creëer een ritme

Wen jezelf aan om telkens op hetzelfde moment naar bed te gaan en om elke ochtend op hetzelfde tijdstip op te staan. Je lichaam went na verloop van tijd aan deze routine en zal op een gegeven moment zelf wakker worden. Maar (kleine side note) dan is uitslapen in het weekend er niet meer bij. Anders is je ritme naar de maan.

Ontbijt start je lichaam op

Als je 8 uur hebt geslapen heeft je lichaam ook 8 uur lang geen voeding gehad. Dus, first thingst first, drink een groot glas water als je wakker wordt om je lichaam te hydrateren. Vervolgens ga je natuurlijk niet de deur uit zonder ontbijt, want dit is immers de brandstof voor je lijf. Kies bij voorkeur voor een eiwitrijk ontbijt. Dit zorgt ervoor dat je genoeg energie hebt om aan de slag te gaan en je hebt een tijd lang geen honger meer.

Daglicht helpt

Voor de lange slapers of voor in de zomer: open je gordijnen zodra je wakker wordt. Of, beter nog, ga echt naar buiten voor wat vitamine D. Daglicht geeft namelijk een seintje aan je lichaam dat het wakker moet worden en helpt het 'slaperige' hormoon melatonine te verminderen.

Klinkt als muziek in de oren

Lukt het je niet om in slaap te vallen als je in bed ligt? Luister dan eens naar Weightless van Marconi Union (te vinden op youtube). Deze geluiden zijn samengesteld door wetenschappers, het is dan ook wetenschappelijk bewezen dat je een lagere hartslag krijgt van deze tonen, en dus sneller in slaap valt. Uit onderzoek bleek dat het luisteren naar Weightless resulteerde in een opvallende vermindering van 65% in de algemene angst van de deelnemers en een vermindering van 35% in hun gebruikelijke fysiologische rustpercentages.

Probeer meditatie

Is meditatie meer jouw ding? Begin met 10 minuten per dag. Er zijn tegenwoordig vele apps die je kunt gebruiken voor meditatie, maar ook op YouTube zijn genoeg video’s te vinden die ervoor zorgen dat je helemaal zen wordt.

Een goede voorbereiding

Als je 's ochtends vroeg moet opstaan, wil je niet hoeven nadenken over kleding en dergelijke. Leg daarom de avond van tevoren alvast je lunch en outfit voor de volgende dag klaar. Dit scheelt je weer werk in de ochtend en je geeft je brein daarmee de mogelijkheid om rustig op gang te komen.

Niet meer snoozen

Elke keer als je snoozet, start je een nieuwe slaapcyclus die vervolgens om de 9 minuten wordt onderbroken, totdat je eindelijk opstaat. Je bent het meest uitgerust wanneer je eerste alarm afgaat. Hoe meer je snoozet, hoe slechter je je uiteindelijk voelt. Enorm veel moeite om je bed uit te komen? Zet een tweede alarm in een andere kamer (niet aan te raden met huisgenoten).

Vermijd blauw licht

Om goed in slaap te vallen is het erg aan te raden om een paar uur voor dat je naar bed gaat geen tv meer te kijken of je telefoon- of tablet scherm veel te gebruiken. Het zogenoemde blauwe licht dat deze apparaten uitstralen heeft, namelijk invloed op je biologische klok en kan daarmee de slaap verstoren.


Kom jij moeilijk in slaap omdat je je zorgen maakt over je budget? Dat is snel op te lossen! Check onze actuele bijbanen, dan zit je nooit meer krap bij kas.