Hoopvolle motie Tweede Kamer: rente studieschuld moet omlaag

7 november 2023 Leestijd: 3 minuten

Het is je vast niet ontgaan: het rentepercentage van de studentenlening is per 1 januari 2024 verhoogd. En niet zo’n beetje ook… De rente wordt maar liefst vijf(!) keer zoveel vergeleken met afgelopen jaar. Dat betekent dat jij als student over je gehele studieschuld iedere maand heel wat extra knaken kwijt bent zodra je begint met aflossen. Op z’n zachtst gezegd balen. Zeker omdat er bij het afsluiten van deze lening nooit helder is gecommuniceerd over de regels die hier aanhingen. Studenten (en ouders) waren namelijk in de veronderstelling dat de rente van 0% vaststond. Maar da was nie! Toen bekend werd dat de rente zou worden verhoogd naar 2,56% zorgde dit bericht dan ook voor veel herres onder de studenten: dit moest en zou niet mogen gebeuren!

Renteprotest Bord3

Lagere studierente ‘pechstudenten’

Op 26 oktober was de laatste dag van de Tweede Kamer voor het reces voor de verkiezingen. Daarom organiseerde de LSVb woensdag 25 oktober het Renteprotest om in actie te komen, dit was namelijk de laatste dag dat de motie nog kon worden meegenomen. Honderden studenten verzamelden op het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de rente. Het was een zaak van now or never! En dat mét succes! De Tweede Kamer heeft tot diep in de nacht vergaderd met als resultaat: de motie over een lagere rente voor de pechgeneratie is aangenomen. Dit betekent de rente moet vast blijven staan op het lagere rentepercentage van 2023. Wiehoe! Om de kosten te dekken zal het belastingvoordeel voor hoogopgeleide buitenlandse werknemers, die nu nog genieten van een flink belastingsvoordeel, worden gebruikt. Daarmee zal zo’n 200 miljoen euro worden opgehaald. Kassa!

Aangezien wij weten hoe belangrijk het is om je stem te laten horen, waren wij zelf ook aanwezig bij het renteprotest. Op die manier wilden wij jullie als studenten ondersteunen. Benieuwd hoe deze dag is verlopen? Check dan snel deze video.

 

Renteprotest Bord4
Renteprotest Bord2

Wanneer dan?

Maar hoeveel en wanneer de rente dan precies omlaag gaat? Dat is nog onduidelijk. Er zijn namelijk ook andere voorstellen ingediend, zoals bijvoorbeeld een voorstel waarbij de rente zelfs helemaal wordt afgeschaft en de btw op bloemen omhoog zou gaan om de kosten te dekken. Helaas kregen deze voorstellen niet genoeg steun in de Tweede Kamer. Ook blijven er twijfels over de kosten van het bevriezen van de rente. Daarnaast geeft Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, aan dat het onmogelijk is om de studierente voor studenten onder het leenstel op korte termijn te bevriezen en dat er andere opties moeten worden overwogen. Helaas is het dus nog steeds onduidelijk wat er gaat gebeuren met de rente op de studieschuld. Inmiddels is de Tweede Kamer met reces vanwege de verkiezingen op 22 november en heeft de Eerste Kamer nu zes maanden om te reageren op de motie en zullen de definitieve beslissingen nog even op zich laten wachten...

 

Het is dus meer dan belangrijk om jouw stem te laten gelden tijdens de verkiezingen. Wil jij dus weten hoe de politieke partijen zich in willen zetten voor jou? Dat snappen we! Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van de verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor jou als student. Check dus snel onze verkiezingspagina zodat jij op 22 november jouw stem kunt laten horen!