Hoe vind je een stageplek?

20 januari 2025 Leestijd: 3 minuten

Een stage is dé kans om werkervaring op te doen, een netwerk op te bouwen en een idee te krijgen van je leven na je studie. Of je nu stageloopt om die studiepunten binnen te harken of omdat je gewoon eens ervaring op wil doen: het vinden van een passende stageplek, is niet altijd even gemakkelijk. En zoals we allemaal weten: stages worden niet heel royaal betaald. Daarom wil je echt iets dat bij je studierichting past, dat je kunt combineren met je drukke leven én waar jij echt wat leert. Geen tijd voor stress, want wij hebben wat tips verzameld zodat jij zo snel mogelijk jouw droomstage vindt! 

SUSA Fotografie2024 15

Schreeuw het van de daken

Hoe meer mensen weten van jouw stagezoektocht, hoe groter de kans dat iemand je kan helpen. Vertel je vrienden, overbuurvrouw, verre oom én pilates instructeur dat je op zoek bent naar een stage! Veel stages worden uiteindelijk namelijk via via gevonden bij bedrijven waar je zelf niet zo snel aan zou denken. Dus, schakel je hele netwerk in om jou te helpen met je zoektocht! Denk hiervoor bijvoorbeeld aan het plaatsen van een post op LinkedIn. Zorg er hierbij wel eerst voor dat je profiel helemaal up-to-date is (check hier hoe!) voordat je een oproep doet. Knal het in je Instagram story en plaats een oproep in Facebookgroepen. Vermeld kort en krachtig waar je naar zoekt, wat je te bieden hebt en hoe mensen contact met je kunnen opnemen en klaar is Kees! Als je kennissen je bericht delen, bereik je al snel een groter publiek en wie weet heb je je droomstage binnen handbereik.  

Begin gisteren

Hoewel het stom klinkt, is het toch waar: er is écht geen tijd voor uitstelgedrag! Voor je het weet staat de deadline voor de deur en heb je nog helemaal niets gefikst. Een stage zoeken is namelijk een lang proces, waarin het wel dertig sollicitatiebrieven en vijftien sollicitatiegesprekken kan kosten voordat je beet hebt. En het zou zonde zijn als je misgrijpt, toch? Veel bedrijven starten al 13 weken voor de startdatum met het zoeken naar een stagiair en voor sommige studies zoals Psychologie zelfs al veel eerder. En aangezien je niet de enige zult zijn die aan de slag wilt bij de leukste stageplekken, werkt het alleen maar in je voordeel als je er snel bij bent! 

Gebruik stageplatforms

Het internet is jouw bestie als het gaat om het vinden van een goede stageplek. Maak bijvoorbeeld gebruik van verschillende stageplatforms om je zoektocht efficiënter te maken. Websites zoals Stageplaza, Stagemarkt, Indeed, Magnet.me en Nationale Vacaturebank bieden filters waarmee je snel kunt zoeken op studierichting, locatie en meer. Ben je specifiek op zoek naar marketing-, communicatie- of mediastages? Check dan Mediastages. Met deze tools wordt het vinden van een stageplek een stuk eenvoudiger. Vraag ook zeker even aan je studieadviseur waar je voor jouw situatie en studie het beste kan zoeken, zij doen dit namelijk al wat langer dan jij en zouden zomaar de gouden tip kunnen geven! 

Zoek verder dan je neus lang is

Hoewel het ideaal zou zijn, vind je de perfecte stageplek helaas niet altijd om de hoek. We snappen dat een uur reizen niet als muziek in de oren klinkt, maar als je daar dé perfecte stage vindt, is dat het meer dan waard. Sta dus zeker open voor stages in een andere stad of provincie. Daarnaast is een hoge stagevergoeding mooi meegenomen, maar focus vooral op de inhoud bij het zoeken naar een stage. Vraag jezelf bijvoorbeeld af: 

  • Spreekt het bedrijf me aan? 
  • Zie ik mezelf hier werken? 
  • Kan ik hier waardevolle ervaring opdoen? 
  • Zie ik doorgroeimogelijkheden bij dit bedrijf? 

Met deze vragen in gedachten weet je zeker dat je een stage uitkiest, die jou écht wat oplevert. En dat is wat je wil, toch? 

Stuur een sterke mail

Heb je een interessante stage gevonden? Zorg er dan voor dat je genoeg tijd in jouw mail stopt, want met al die aanmeldingen is het belangrijk dat die van jou eruit springt! Gebruik bijvoorbeeld dit template:

 

 

Onderwerp: Enthousiaste stagiair(e) gezocht?  Ik, [Jouw naam], stel me graag voor! 

 

Beste [Naam contactpersoon], 

 

Mijn naam is [Jouw naam] en ik ben een [studierichting] student aan [universiteit/hogeschool]. Ik ben op zoek naar een stageplek vanaf [startdatum] voor een periode van [duur]. Uw organisatie sprak me meteen aan vanwege [reden]. 

In mijn studie heb ik ervaring opgedaan met [relevante vaardigheden]. Ik ben gemotiveerd, leergierig en kijk ernaar uit om bij te dragen aan [specifieke taak of project van het bedrijf]. Mijn cv vindt u in de bijlage voor meer informatie. 

 

Met vriendelijke groet, 

[Jouw naam] 

 

 

Zorg er hiervoor dat je goed beschrijft wat je aanspreekt aan het bedrijf, de stage én wat JIJ kunt toevoegen. Zo laat je zien de moeite hebt genomen om je in het bedrijf te verdiepen en maak je een goede eerste indruk! Vergeet ook niet om tussenjaren en relevante projecten toe te lichten! Zo weet het bedrijf bijvoorbeeld dat je een persoonlijke ontwikkeling hebt doorgemaakt en je tijd bewust hebt gebruikt.  

Maar het allerbelangrijkste: bedrijven houden ervan als je laat zien dat je extra moeite hebt gedaan! Laat bijvoorbeeld duidelijk zien dat je je hebt verdiept in het bedrijf en dat jij echt de beste kandidaat bent door bij het maken van een case de huisstijl bijvoorbeeld over te nemen. Die extra touch kan het verschil betekenen tussen een ja en een nee! 

Extra tips: voorbereiding op je sollicitatiegesprek

Heb jij jouw droomstage gevonden en word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Tijd om het dit gesprek goed voor te bereiden, want een sollicitatiegesprek voor een stage kan anders zijn dan voor een reguliere bijbaan. Dit is in ieder geval belangrijk:  

  • Onderzoek het bedrijf: Check de website en sociale media om een goed beeld te krijgen van de organisatie. 
  • Ken je cv: Zorg dat je jouw ervaringen en vaardigheden kunt toelichten. 
  • Bereid vragen voor: Vraag bijvoorbeeld naar de dagelijkse werkzaamheden, het team en de groeimogelijkheden. 
  • Maak een goede eerste indruk: Kleed je netjes, kom op tijd en wees vriendelijk. Print bijvoorbeeld ook je CV of portfolio even uit zodat je hem bij je hebt op de dag zelf! Klik hier voor meer sollicitatietips.

Wil jij toch liever een wat beter betaalde werkplek of simpelweg wat bijverdienen naast je studie? Check dan onze flexibele bijbanen even, zo krijg je een kijkje in het werkleven én wat extra cash op je rekening!