Dit kun jij als student doen tegen het leenstelsel

29 oktober 2020 Leestijd: 3 minuten

Vorige week gaven we je de sterkste argumenten voor de afschaffing van het leenstelsel. Dit waren natuurlijk geen positieve dingen en we snappen dat je je als student soms machteloos kan voelen. Maar gelukkig zijn er manieren om voor jezelf en je medestudenten op te komen. In deze blog zetten we voor je op een rijtje wat jij kunt doen om je als student uit te spreken tegen het leenstelsel.

Streepleenstelsel

Verdiep je in de politiek

Het is dit jaar extra belangrijk om je te verdiepen in de politiek, zodat je in maart 2021 goed voorbereid naar de stembus kunt. Voor studenten hangt er veel van dit kiesjaar af, omdat het leenstelsel met het juiste kabinet nog wel eens zou kunnen worden afgeschaft. In de verschillende partijplannen kun je lezen hoe partijen zich willen inzetten voor studenten en wat hun standpunt is over bijvoorbeeld het leenstelsel en een compensatieregeling. Lees je dus goed in en ga het gesprek aan met je omgeving.

Laat op jouw manier van je horen

Een iets directere manier om je stem te laten horen, is door aanwezig te zijn bij acties en demonstraties. Studenten laten steeds vaker en harder van zich horen. Zo stonden we al in 2018 in Den Haag te demonstreren tegen het leenstelsel en waren we vorige maand te vinden op het Museumplein om te strijden tegen het thuisonderwijs.

Zijn dit soort grote bijeenkomsten niets voor jou? Laat je dan zien of horen met een ludieke actie dichter bij huis. Laat je bijvoorbeeld inspireren door deze studenten die verkleed als studieschuldspook over hun campus dwaalden, of “adopteer een politicus” en kaart jouw vragen en problemen bij hen aan via sociale media.

Sluit je aan bij een studentenvakbond

Vakbonden hebben nog vaak het imago dat ze ouderwets en stoffig zijn, maar dat geldt absoluut niet voor de Nederlandse studentenvakbonden. Bijna iedere studentenstad kent wel een eigen studentenvakbond die zich inzet voor de rechten van studenten. Deze lokale organisaties gaan bijvoorbeeld in gesprek met de universiteiten, hogescholen en gemeenten om huidige problemen aan de kaak te stellen en te zoeken naar oplossingen. Vaak kun je bij hen ook terecht voor juridische vragen over bijvoorbeeld online proctoring of je huisjesmelkende huisbaas. Neem dus eens een kijkje op de website van de studentenvakbond bij jou in de buurt en wordt lid.


Naast de lokale studentenvakbonden is er de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). De LSVb komt op voor de belangen van studenten in heel Nederland en is als organisator van de meeste studentenprotesten een van de grootste spelers in de studentenwereld. Zowel online als offline en zowel lokaal als landelijk is de LSVb eigenlijk overal wel te vinden. Naast het organiseren van deze vele acties, biedt het LSVb ook verschillende diensten aan zoals de welbekende Studentenlijn, waar je met al je vragen over je studentenleven terecht kunt. Neem dus eens een kijkje op de website van de LSVb om te kijken wat zij voor jou, en jij voor hen, kan betekenen!


Meepraten over het leenstelsel? Volg ons op Instagram en like ons op Facebook.